Recepty z babičkinej kuchyne | Tradičná hrachová kaša a žgance na sedliacky spôsob

LinkedIn

Ste milovníkmi modernej gastronómie, alebo radi siahnete po receptoch klasickej slovenskej kuchyne? Naše staré mamy varili úžasne – nielen jednoducho, ale aj úsporne, vedeli si poradiť, ak nebola niektorá surovina…a napokon to aj skvele chutilo. Navyše to boli jedlá, ktoré naozaj nasýtili a boli plné živín.
Prinášame vám dva originálne recepty zo šuplíka prastarej mamy, ktoré stojí za to oprášiť a vyskúšať.  Hrachová kaša je dobre známa, ale kedy ste ju robili naposledy? Takú skutočne pravú nefalšovanú…
A jedli ste už niekedy žgance? Možno ani neviete, čo to presne je.
Poďte si ich s nami pripraviť – ktovie, možno sa stanú vašim obľúbeným pokrmom 🙂

Vhodná strava na jesenné obdobie
Pomaly, ale isto sa nám krátia horúce letné dni plné slnka, vody a chute na ľahké pokrmy. V lete hrajú určite prím jednoduché a ľahko stráviteľné zeleninové jedlá, rôzne druhy šalátov, ovocia a podobne. No slniečko postupne začne strácať na sile a dni budú veternejšie a chladnejšie. Bolo by vhodné tomu prispôsobiť aj našu stravu, ktorá by mala byť viac posilňujúca a vedela nás aj pekne zvnútra zahriať.

 

Tradičná hrachová kaša – RECEPT

recept hrachová kaša

Naozaj tradičný pokrm českej a slovenskej kuchyne, ktorý sa zvyčajne podáva s nejakým druhom údeniny a krajcom chleba. Kaša je plná živín a vitamínov a je to naozaj jedlo za pár centov. Žltý hrach sa nazýva aj sušeným hrachom. Obsahuje stopové prvky, vitamíny, bielkoviny aj minerálne látky.

SUROVINY

  • 250 g poleného suchého hrachu
  • 1 stredne veľká cibuľa
  • 3 – 4 ks väčších zemiakov
  • maslo na osmaženie
  • hrubá múka na zahustenie
  • soľ na dochutenie

POSTUP:

recept postuprecept na hrachovú kašuHrach preberieme, umyjeme a necháme ho namočený niekoľko hodín v studenej vode – pokojne celú noc.

recept postupV hrnci rozpustíme trochu masla, osmažíme dozlatista nadrobno pokrájanú cibuľu, pridáme precedený hrach a zemiaky nakrájané na kocky. Varíme do mäkka, prácu nám urýchli a uľahčí tlakový hrniec.

recept postupUvarenú zmes dochutíme soľou a rozmixujeme dohladka ponorným mixérom. Vrátime na sporák a pomaly za stáleho miešania habarkou prisypávame hrubú múku, kým kaša nezhustne.

recept postupTeplú kašu rozdelíme na taniere a podávame podľa chuti poliatu roztopeným maslom, s osmaženou cibuľkou, slaninkou, kúskom údeného alebo opekanou klobáskou.

recept postupK pokrmu sa hodí čerstvý chrumkavý chlebík alebo pečivo.
Recept je veľmi jednoduchý, vhodný aj pre kuchára – začiatočníka.

 

Žgance na sedliacky spôsob – RECEPT

recept žgance

Žgance, to je tradičné „jedlo chudobných ľudí“, ktoré sa pripravuje na rôzne spôsoby. Okrem kukuričnej krupice je možné ho uvariť aj z pohánkovej kaše alebo z varených zemiakov. Pokiaľ žgance nepodávame s tvarohom (prípadne aj s bryndzou), ako je to v našom recepte, môžu dobre poslúžiť aj ako výdatná a chutná príloha. Alebo ich môžeme pripraviť aj na sladko, posypané mletým makom a osladené medom.

SUROVINY:

  • 250 g instantnej kukuričnej krupice
  • 25 g maizeny
  • 1 žĺtok
  • soľ na dochutenie
  • olej na opekanie žgancov
  • 250 g hrudkovitého tvarohu (napríklad Rajo)
  • opečená cibuľka alebo údená slaninka (môže byť aj oboje)

POSTUP:

recept postuprecept na žgance žganciInstantnú kukuričnú krupicu nasypeme do hrnca, zalejeme 500 ml horúcej prevarenej vody, dobre premiešame a varíme do zhustnutia, čo potrvá cca 3 – 4 minúty.

recept postupPotom pridáme maizenu, rozriedenú trochou vody, podľa chuti osolíme a opäť dobre premiešame. Zmes necháme chvíľu odstáť.

recept postupDo hustnúcej zmesi primiešame žĺtok. Necháme vychladnúť, pričom nám zmes ešte zhustne.

recept postupZ pripravenej vychladenej hustej kaše formujeme ručne alebo pomocou čajovej lyžičky malé knedličky, ktoré postupne opekáme dozlatista na troche slnečnicového oleja.

recept postupOpečené žgance preložíme do misy, posypeme rozdrobeným tvarohom (tu nájdete recept na domáci tvaroh z kozieho alebo kravského mlieka), polejeme buď rozpusteným maslom, alebo opraženými kockami slaniny, či nadrobno nakrájanej cibuľky. Môžeme dochutiť aj čerstvo mletým čiernym korením.

recept postupK tomuto sýtemu pokrmu sa mimoriadne hodí mlieko, ešte lepšie kyslé mlieko (acidofilné, zakysanka, cmar a pod.)

Recept je trošku náročnejší na čas a prípravu, vyžaduje si o niečo skúsenejšieho kuchára – alebo pomocníka na telefóne 🙂 .

 

Foto: autorka/LepšíDeň.sk


                                                                       Páčil sa ti článok? Pošli ho ďalej!

About Author

Volám sa Lenka Ménová a mojim rodiskom i súčasným bydliskom je východ Slovenska. Som absolventkou FF PU v Prešove, odbor Masmediálne štúdiá. Medzi moje koníčky patrí v prvom rade tvorba (nielen) pre deti - píšem básničky, pesničky, rozprávky a príbehy. Fascinuje ma živá i neživá príroda a venujem sa tvorbe miniature gardens. Kreatívne varenie je moja veľká záľuba - inšpirujem sa predovšetkým tradičnou ruskou, poľskou, balkánskou, francúzskou a talianskou kuchyňou. Okrem mojich štyroch detí mi robí radosť kocúr Merlin a andulky Harry a Yella.