Ste milovníkmi modernej gastronómie, alebo radi siahnete po receptoch klasickej slovenskej kuchyne? Naše staré mamy varili úžasne – nielen jednoducho, ale aj úsporne, vedeli si poradiť, ak nebola niektorá surovina…a napokon to aj skvele chutilo. Navyše to boli jedlá, ktoré naozaj nasýtili a boli plné živín.
Prinášame vám dva originálne recepty zo šuplíka prastarej mamy, ktoré stojí za to oprášiť a vyskúšať. Hrachová kaša je dobre známa, ale kedy ste ju robili naposledy? Takú skutočne pravú nefalšovanú…
A jedli ste už niekedy žgance? Možno ani neviete, čo to presne je.
Poďte si ich s nami pripraviť – ktovie, možno sa stanú vašim obľúbeným pokrmom 🙂
Tradičná hrachová kaša – RECEPT
Naozaj tradičný pokrm českej a slovenskej kuchyne, ktorý sa zvyčajne podáva s nejakým druhom údeniny a krajcom chleba. Kaša je plná živín a vitamínov a je to naozaj jedlo za pár centov. Žltý hrach sa nazýva aj sušeným hrachom. Obsahuje stopové prvky, vitamíny, bielkoviny aj minerálne látky.
SUROVINY
- 250 g poleného suchého hrachu
- 1 stredne veľká cibuľa
- 3 – 4 ks väčších zemiakov
- maslo na osmaženie
- hrubá múka na zahustenie
- soľ na dochutenie
POSTUP:
Hrach preberieme, umyjeme a necháme ho namočený niekoľko hodín v studenej vode – pokojne celú noc.
V hrnci rozpustíme trochu masla, osmažíme dozlatista nadrobno pokrájanú cibuľu, pridáme precedený hrach a zemiaky nakrájané na kocky. Varíme do mäkka, prácu nám urýchli a uľahčí tlakový hrniec.
Uvarenú zmes dochutíme soľou a rozmixujeme dohladka ponorným mixérom. Vrátime na sporák a pomaly za stáleho miešania habarkou prisypávame hrubú múku, kým kaša nezhustne.
Teplú kašu rozdelíme na taniere a podávame podľa chuti poliatu roztopeným maslom, s osmaženou cibuľkou, slaninkou, kúskom údeného alebo opekanou klobáskou.
K pokrmu sa hodí čerstvý chrumkavý chlebík alebo pečivo.
Recept je veľmi jednoduchý, vhodný aj pre kuchára – začiatočníka.
Žgance na sedliacky spôsob – RECEPT
Žgance, to je tradičné „jedlo chudobných ľudí“, ktoré sa pripravuje na rôzne spôsoby. Okrem kukuričnej krupice je možné ho uvariť aj z pohánkovej kaše alebo z varených zemiakov. Pokiaľ žgance nepodávame s tvarohom (prípadne aj s bryndzou), ako je to v našom recepte, môžu dobre poslúžiť aj ako výdatná a chutná príloha. Alebo ich môžeme pripraviť aj na sladko, posypané mletým makom a osladené medom.
SUROVINY:
- 250 g instantnej kukuričnej krupice
- 25 g maizeny
- 1 žĺtok
- soľ na dochutenie
- olej na opekanie žgancov
- 250 g hrudkovitého tvarohu (napríklad Rajo)
- opečená cibuľka alebo údená slaninka (môže byť aj oboje)
POSTUP:
Instantnú kukuričnú krupicu nasypeme do hrnca, zalejeme 500 ml horúcej prevarenej vody, dobre premiešame a varíme do zhustnutia, čo potrvá cca 3 – 4 minúty.
Potom pridáme maizenu, rozriedenú trochou vody, podľa chuti osolíme a opäť dobre premiešame. Zmes necháme chvíľu odstáť.
Do hustnúcej zmesi primiešame žĺtok. Necháme vychladnúť, pričom nám zmes ešte zhustne.
Z pripravenej vychladenej hustej kaše formujeme ručne alebo pomocou čajovej lyžičky malé knedličky, ktoré postupne opekáme dozlatista na troche slnečnicového oleja.
Opečené žgance preložíme do misy, posypeme rozdrobeným tvarohom (tu nájdete recept na domáci tvaroh z kozieho alebo kravského mlieka), polejeme buď rozpusteným maslom, alebo opraženými kockami slaniny, či nadrobno nakrájanej cibuľky. Môžeme dochutiť aj čerstvo mletým čiernym korením.
K tomuto sýtemu pokrmu sa mimoriadne hodí mlieko, ešte lepšie kyslé mlieko (acidofilné, zakysanka, cmar a pod.)
Recept je trošku náročnejší na čas a prípravu, vyžaduje si o niečo skúsenejšieho kuchára – alebo pomocníka na telefóne 🙂 .
Foto: autorka/LepšíDeň.sk