Medové rezy. Fantastický domáci recept

Jemné, chutné a lahodné medové rezy sú klasikou v mnohých rodinách a na rôznych oslavách. Či už sú to sviatky ako Vianoce alebo Veľká noc, svadby, narodeniny…medové rezy nesmú chýbať 🙂 Aj pri tomto zákusku sa dajú robiť rôzne variácie, niekto dokonca robí s karamelom, ale nám najviac chutia tieto podľa našej babičky. Klasické medové rezy, ktoré si zamilujete. Sú návykové – pritom nejde o nič zložité, žiadne špeciálne suroviny, ale ich pomer a kombinácia robí z tohto koláča vláčnu a jemnú pochúťku.

 

Recept na medové rezy

Aj keď cesto obsahuje med, nelepí sa a ľahko sa rozvaľká. Základom je práve na tenko rozvaľkané cesto, čiže nezabudnite ho podsypávať múkou. Aj valček. Jeden tip – keď sa pláty upečú, chyťte papier na pečenie za okraj a jednoducho ho stiahnite na pracovnú dosku.

SUROVINY

  • 15 dkg práškového cukru (ak máte veľký plech, použite 11,5 dkg – nižšie v zátvorke vždy množstvo na veľký plech)
  • 2 lyžice medu (3 lyžice)
  • 1 vajce (2 vajcia)
  • 1 lyžička sódy bikarbóny (1,5 lyžičky)
  • 2 lyžice mlieka (3 lyžice)
  • 10 dkg masla (15 dkg masla)

 

Plnka

krém na medové rezy

  • 0,5 litra mlieka (0,7 litra)
  • 15 dkg kryštálového cukru (22,5 dkg)
  • 8 lyžíc hrubej múky (12 lyžíc)

Postup varenia plnky: Všetky tri suroviny zmiešajte a uvarte na hustú kašu, ako vidíte nižšie na obrázku.
Keď to vychladne, pridajte 15 dkg masla (pri veľkom plechu 22,5 dkg), 1 vanilkový cukor a trošku rumu.

superrýchly nepečený dezertVyskúšajte aj ďalšie naše RECEPTY.

 

POSTUP:

recept postupZmiešajte suroviny vyššie – práškový cukor, med, vajce, sódu bikarbónu, mlieko a maslo. Nechajte rozpustiť nad parou, stále miešajte.

recept postupKeď je zmes napenená, postupne prisypávajte 45 dkg hladkej múky (pri veľkom plechu 67 dkg) a miešajte. Dobre to rozmiešajte, aby nevznikli hrudky.

recept postupEšte teplé a dobre rozmiešané cesto vyklopte na pracovnú dosku a rozdeľte na 3 diely.
Každý diel po jednom rozvaľkajte, podsypávajte múkou. Vyvaľkaný plát preložte na vymastený plech obrátený hore dnom a dajte piecť do rúry pri 180 stupňoch na 5 až 7 minút.

cesto medové rezy

recept postupKeď máte upečené všetky tri pláty, začnite vrstviť. Plát cesta, na to potrieť plnku, opäť plát cesta, plnka a plát cesta. Takto navrstvený rez zaťažte – môžete dať na vrch druhý plech a naň knihy alebo niečo iné ťažké a odložte do špajze.

medové rezy pláty čokoláda

recept postupNa druhý deň polejte čokoládovou polevou. Urobíte si ju jednoducho – my máme osvedčenú túto: 125 ml smotany na šľahanie zohrejte v hrnci, ale nepriveďte ju k varu. Odstavte ju a do teplej smotany pridávajte 125 g horkej čokolády polámanej na kúsky. Miešaním ju rozpustíte a získate skvelú, jemnú a lahodnú polevu.

TIP
Niekto robí medové rezy zo štyroch plátov cesta, pričom do stredu dáva obľúbený džem.

medové rezy

Aj tieto články by vás mohli zaujímať:

Facebook Comments
Celkovo prečítaní 968x, 9 prečítaní dnes

Aj tieto články by vás mohli zaujímať: