Jemné, chutné a lahodné medové rezy sú klasikou v mnohých rodinách a na rôznych oslavách. Či už sú to sviatky ako Vianoce alebo Veľká noc, svadby, narodeniny…medové rezy nesmú chýbať 🙂 Aj pri tomto zákusku sa dajú robiť rôzne variácie, niekto dokonca robí s karamelom, ale nám najviac chutia tieto podľa našej babičky. Klasické medové rezy, ktoré si zamilujete. Sú návykové – pritom nejde o nič zložité, žiadne špeciálne suroviny, ale ich pomer a kombinácia robí z tohto koláča vláčnu a jemnú pochúťku.
Recept na medové rezy
Aj keď cesto obsahuje med, nelepí sa a ľahko sa rozvaľká. Základom je práve na tenko rozvaľkané cesto, čiže nezabudnite ho podsypávať múkou. Aj valček. Jeden tip – keď sa pláty upečú, chyťte papier na pečenie za okraj a jednoducho ho stiahnite na pracovnú dosku.
SUROVINY
- 15 dkg práškového cukru (ak máte veľký plech, použite 11,5 dkg – nižšie v zátvorke vždy množstvo na veľký plech)
- 2 lyžice medu (3 lyžice)
- 1 vajce (2 vajcia)
- 1 lyžička sódy bikarbóny (1,5 lyžičky)
- 2 lyžice mlieka (3 lyžice)
- 10 dkg masla (15 dkg masla)
Plnka
- 0,5 litra mlieka (0,7 litra)
- 15 dkg kryštálového cukru (22,5 dkg)
- 8 lyžíc hrubej múky (12 lyžíc)
Postup varenia plnky: Všetky tri suroviny zmiešajte a uvarte na hustú kašu, ako vidíte nižšie na obrázku.
Keď to vychladne, pridajte 15 dkg masla (pri veľkom plechu 22,5 dkg), 1 vanilkový cukor a trošku rumu.
Vyskúšajte aj ďalšie naše RECEPTY.
POSTUP:
Zmiešajte suroviny vyššie – práškový cukor, med, vajce, sódu bikarbónu, mlieko a maslo. Nechajte rozpustiť nad parou, stále miešajte.
Keď je zmes napenená, postupne prisypávajte 45 dkg hladkej múky (pri veľkom plechu 67 dkg) a miešajte. Dobre to rozmiešajte, aby nevznikli hrudky.
Ešte teplé a dobre rozmiešané cesto vyklopte na pracovnú dosku a rozdeľte na 3 diely.
Každý diel po jednom rozvaľkajte, podsypávajte múkou. Vyvaľkaný plát preložte na vymastený plech obrátený hore dnom a dajte piecť do rúry pri 180 stupňoch na 5 až 7 minút.
Keď máte upečené všetky tri pláty, začnite vrstviť. Plát cesta, na to potrieť plnku, opäť plát cesta, plnka a plát cesta. Takto navrstvený rez zaťažte – môžete dať na vrch druhý plech a naň knihy alebo niečo iné ťažké a odložte do špajze.
Na druhý deň polejte čokoládovou polevou. Urobíte si ju jednoducho – my máme osvedčenú túto: 125 ml smotany na šľahanie zohrejte v hrnci, ale nepriveďte ju k varu. Odstavte ju a do teplej smotany pridávajte 125 g horkej čokolády polámanej na kúsky. Miešaním ju rozpustíte a získate skvelú, jemnú a lahodnú polevu.