Medové rezy. Fantastický domáci recept

LinkedIn

Jemné, chutné a lahodné medové rezy sú klasikou v mnohých rodinách a na rôznych oslavách. Či už sú to sviatky ako Vianoce alebo Veľká noc, svadby, narodeniny…medové rezy nesmú chýbať 🙂 Aj pri tomto zákusku sa dajú robiť rôzne variácie, niekto dokonca robí s karamelom, ale nám najviac chutia tieto podľa našej babičky. Klasické medové rezy, ktoré si zamilujete. Sú návykové – pritom nejde o nič zložité, žiadne špeciálne suroviny, ale ich pomer a kombinácia robí z tohto koláča vláčnu a jemnú pochúťku.

 

Recept na medové rezy

Aj keď cesto obsahuje med, nelepí sa a ľahko sa rozvaľká. Základom je práve na tenko rozvaľkané cesto, čiže nezabudnite ho podsypávať múkou. Aj valček. Jeden tip – keď sa pláty upečú, chyťte papier na pečenie za okraj a jednoducho ho stiahnite na pracovnú dosku.

SUROVINY

  • 15 dkg práškového cukru (ak máte veľký plech, použite 11,5 dkg – nižšie v zátvorke vždy množstvo na veľký plech)
  • 2 lyžice medu (3 lyžice)
  • 1 vajce (2 vajcia)
  • 1 lyžička sódy bikarbóny (1,5 lyžičky)
  • 2 lyžice mlieka (3 lyžice)
  • 10 dkg masla (15 dkg masla)

 

Plnka

krém na medové rezy

  • 0,5 litra mlieka (0,7 litra)
  • 15 dkg kryštálového cukru (22,5 dkg)
  • 8 lyžíc hrubej múky (12 lyžíc)

Postup varenia plnky: Všetky tri suroviny zmiešajte a uvarte na hustú kašu, ako vidíte nižšie na obrázku.
Keď to vychladne, pridajte 15 dkg masla (pri veľkom plechu 22,5 dkg), 1 vanilkový cukor a trošku rumu.

superrýchly nepečený dezertVyskúšajte aj ďalšie naše RECEPTY.

 

POSTUP:

recept postupZmiešajte suroviny vyššie – práškový cukor, med, vajce, sódu bikarbónu, mlieko a maslo. Nechajte rozpustiť nad parou, stále miešajte.

recept postupKeď je zmes napenená, postupne prisypávajte 45 dkg hladkej múky (pri veľkom plechu 67 dkg) a miešajte. Dobre to rozmiešajte, aby nevznikli hrudky.

recept postupEšte teplé a dobre rozmiešané cesto vyklopte na pracovnú dosku a rozdeľte na 3 diely.
Každý diel po jednom rozvaľkajte, podsypávajte múkou. Vyvaľkaný plát preložte na vymastený plech obrátený hore dnom a dajte piecť do rúry pri 180 stupňoch na 5 až 7 minút.

cesto medové rezy

recept postupKeď máte upečené všetky tri pláty, začnite vrstviť. Plát cesta, na to potrieť plnku, opäť plát cesta, plnka a plát cesta. Takto navrstvený rez zaťažte – môžete dať na vrch druhý plech a naň knihy alebo niečo iné ťažké a odložte do špajze.

medové rezy pláty čokoláda

recept postupNa druhý deň polejte čokoládovou polevou. Urobíte si ju jednoducho – my máme osvedčenú túto: 125 ml smotany na šľahanie zohrejte v hrnci, ale nepriveďte ju k varu. Odstavte ju a do teplej smotany pridávajte 125 g horkej čokolády polámanej na kúsky. Miešaním ju rozpustíte a získate skvelú, jemnú a lahodnú polevu.

TIP
Niekto robí medové rezy zo štyroch plátov cesta, pričom do stredu dáva obľúbený džem.

medové rezy


                                                                       Páčil sa ti článok? Pošli ho ďalej!

About Author

Dana

Mám dlhoročné skúsenosti v marketingu na strane klienta, ako aj s prácou v reklamných agentúrach. Píšem o rôznych témach, oblastiach, ale najmä pre ženy.