RECEPT na šťavnaté sicílske koláčiky pignolata | Sicílske Vianoce

LinkedIn

Keď sa povie slovo VIANOCE, väčšinou si predstavíme sneh, kapustnicu, vianočnú jedličku, koláče, darčeky a Perinbabu. Pre mnohých je ťažké predstaviť si vianočné sviatky na miestach, ktoré si spájame s teplom, slnkom a letnými dovolenkami na pláži.
Ako trávia tieto najkrajšie sviatky v roku na Sicílii? Kedy si dávajú darčeky, čo si pripravujú na štedrovečerný stôl? A ktorú ich sladkosť môžeme vyskúšať? Máme pre vás recept na sicílske sladké a šťavnaté koláčiky pignolata, ktoré môžu spestriť vašu ponuku vianočných koláčikov 🙂
Ak vás zaujíma náš seriál Svetové Vianoce, môžete si pozrieť Dánske Vianoce aj s receptom na tradičný štedrovečerný dezert Risalamande.

 

Sladká cuccìa, aj darčeky na Všetkých svätých

sicilia talianskoČas Vianoc je na tomto talianskom ostrove spojený s náboženstvom, tradíciami, vôňami, chutným jedlom, vianočnými trhmi, slávnostnými sprievodmi a neoddeliteľnou súčasťou sú aj sladké chute. Za začiatok vianočného obdobia sa považuje 8. december, kedy Sicílčania slávia sviatok Nepoškvrneného počatia Panny Márie. Malé dedinky aj väčšie mestá sa v tomto čase rozsvietia vianočnými svetlami a v uliciach je cítiť pokojnú atmosféru vianočných sviatkov.

13.december je dňom Svätej Lucie a ohlasuje začiatok sladkých vianočných príprav. Tradičným sladkým kúskom tohto dňa je cuccia. Koláč, ktorý pozostáva z varenej pšenice, osladeného ovčieho syra ricotta a posýpky z čokolády, tekvice a škorice. Zrod tohto koláča sa datuje do prvej polovice 17. storočia, kedy trpel sicílsky ľud hladomorom. Práve v deň Svätej Lucie zakotvila v prístave loď, ktorá priviezla pšenicu. Hladní ľudia neváhali a okamžite skonzumovali uvarenú pšenicu, ktorá je základom pre vyššie spomínanú sladkú dobrotu.

13. a 25. december je spojený so štedrou večerou a rozbaľovaním darčekov. Vianočný stromček, ako aj obdarúvanie darčekmi sa stalo moderným približne posledných 25 rokov. Dovtedy bolo zvykom, že deti dostávali darčeky 2. novembra, na Sviatok všetkých svätých. Touto tradíciou sa uctievali mŕtvi ľudia, ktorí v noci navštívili dom a obdarovali jeho obyvateľov.

Babbo Natale ako ježibaba
Ak ste zvyknutí na klasický obraz Deda Mráza, tak na Sicílii ho veru nestretnete. Babbo Natale, teda Dedo Mráz má na tomto talianskom ostrove podobu ježibaby. Deň, kedy Befana prilieta na metle je 6. január a podobne, ako u nás, ale o mesiac neskôr, si tu ľudia v tento deň vymieňajú darčeky.
Vianočné Quattro Canti v Palerme

Vianočné Quattro Canti v Palerme.

 

Vianočná hostina a sladké Vianoce

Tak, ako je Sicília rozdelená na niekoľko oblastí (Catania, Taormina, Palermo, Erice a Syracuse), tak sa môže líšiť aj vianočné menu. Taliani, ako vychýrení kuchári, si v čase Vianoc s radosťou obliekajú zástery a chystajú vianočné dobroty.

V Catanii sa v týchto slávnostných dňoch pripravuje Scacciata, čo je druh veľkej pizze pripravovanej z chlebového cesta, plnej rôznych dobrôt ako: paradajková omáčka, bravčové mäso, typický syr tuma, čierne olivy, fialový karfiol, alebo brokolica. Verzie tejto pizze sa môžu líšiť od rodiny k rodine. Niekto na pizzu dáva čierne olivy, syr tuma a ančovičky. Niektoré rodiny používajú na prípravu veľmi tenké vrstvené, lístkové cesto, ktoré plnia paradajkovou šťavou, paradajkami, ricottou, petržlenom a klobásami.

Tieto jedlá pochádzajú od chudobných farmárov, ktorí volili dostupné suroviny, ale zachovali sa ako tradičné jedlá až dodnes. Ďalej sa podáva rizotto so sépiou alebo chobotnicou a ricottou a kurča plnené teľacím mäsom a pistáciami. A podobne ako u nás sa na vianočnom stole objavuje aj ryba a to najmä treska a úhor.

sicílske Vianoce a dezerty

 

Sicílske Buccellato

Sladké potešenie rôznych chutí a farieb je neodmysliteľnou súčasťou sicílskych vianočných hodov. Medzi klasické recepty patrí Buccellato, ktorého príprava sa začína už počas leta a to zberom a sušením fíg.
Je to kruhový koláč, tvarom podobný bábovke, ktorý je plnený sušenými figami, orechmi, mandľami, kandizovaným ovocím, medom a sladkým korením. Poleva koláča je pripravovaná z miestnej múky Maiorca, cukru a vína Marsala. Tak, ako aj pri ostatných receptoch, aj v tomto prípade sa recept líši od rodiny, k rodine.

Koláčiky Mostaccioli sú malé suché koláčiky pripravované z múky, vajec, medu, pomarančovej kôry a cukru.

Za kráľovnú sicílskych dezertov sa považuje Cassata pozostávajúca z dvoch vrstiev vláčneho piškótového cesta (mandľová a pistáciová vrstva), plneného ricottovým syrom a kandizovaným ovocím, alebo hrozienkami. Po dokončení je koláč dekorovaný, najčastejšie zelenou a bielou polevou. Tento koláč je symbolom slnka a veselosti obyvateľov tohto ostrova.

cassata tvarohová bombaVyskúšajte recept na sicílsku Cassatu.

 

Recept na sladké a šťavnaté pignolata

koláčiky pignolataMalé medové koláčiky Pignolata sú šťavnaté, sladké a chrumkavé zároveň. je to typické sicílske pečivo, ktoré pochádza z Messiny a bežne ho ochutnáte aj v Kalábrii. Je pokryté čokoládou alebo sirupom, alebo citrónovou polevou.
Podľa nasledujúceho receptu môžete tohtoročné klasické koláčikové Vianoce obohatiť práve o tento sicílsky dezert.

SUROVINY na cesto:

  • 4 vajcia
  • 1 polievková lyžica cukru
  • ¼ čajovej lyžičky soli
  • 2 polievkové lyžice rastlinného oleja
  • 2 ¼ šálky hladkej múky

SUROVINY na sirup:

  • ¼ šálky cukru
  • ¼ šálky vody
  • kôra z jedného veľkého citróna
  • šálka medu

Ďalšie ingrediencie:  olej na vyprážanie a  malé cukríky na zdobenie

POSTUP

recept postupPripravíme si najskôr cesto. V miske spolu zmiešame vajcia, cukor, soľ a olej. Pridáme preosiatu múku a  vypracujeme hladké cesto. Ak je cesto príliš lepivé, pridáme trochu múky, podľa potreby. Cesto položíme na pomúčenú dosku a spracujeme úplne dohladka. Následne prikryjeme a necháme 30 minút odpočívať.

recept postupCesto rozdelíme na 8 častí a každú časť vyvaľkáme. Potom narežeme nožom na menšie kúsky (niečo, ako naše bobaľky) a rukou ich zaguľatíme do tvaru guličky. Spracované cesto jemne pomúčime, aby sa nám guľky nezlepili.

recept postupV panvici zohrejeme olej a vyprážame guľôčky (asi 3 minúty), kým sú z každej strany sfarbené do zlatista. Vypražené guľôčky položíme na papier, ktorý z nich vysaje prebytočnú mastnotu.

recept postupTeraz pripravíme sirup. V hrnci zohrejeme vodu, cukor, citrónovú kôru a pravidelne miešame, až kým sa cukor nerozpustí. Vmiešame med a znížime plameň na mierny stupeň. Pridáme guľôčky a rovnomerne ich obalíme v sirupe. Povaríme ešte 5 minút, pokým nemajú všetky peknú glazúru.

recept postupHotové guľôčky poukladáme na tanier v tvare pyramídy a posypeme ozdobnými cukríkmi.
Buon Natale e Buon appetito

sicílske Vianoce

Sicílske Vianoce

Sicílske Vianoce.

 

Zdroj a foto: Shutterstock/Ilaria13 , Wikimedia/Josep Renalias, La Cucina Italiana
IG/Petronella Mokros


                                                                       Páčil sa ti článok? Pošli ho ďalej!

About Author

Venujem sa písaniu, čítaniu, svojej dcére, výrobe módnych doplnkov, vareniu a mnohým iným zaujímavým činnostiam, ktoré oslovia moju dušu.