Kombinácia tvaroh a čokoláda, respektíve kakao je neodolateľná. Milujeme ju, pretože sa skvele dopĺňajú, takže sme pre vás pripravili koláčik, ktorý vám určite zachutí. Čokoládové cesto, ktoré máte za pár minút a tvarohová plnka, ktorú urobíte ešte rýchlejšie. Potom už len počkať, kým sa koláčik upečie a môžete sa doň pustiť. Je jednoduchý, rýchly na prípravu, krehký a vôbec nie presladený.
Vyskúšajte náš čokoládovo-tvarohový koláč.
Recept na čokoládovo-tvarohový koláč
Väčšinu surovín máte určite doma, treba len myslieť na tvaroh a kyslú smotanu. Práve tá plnka robí z koláčika svieži dezert, pričom výborne ju doplní čokoládové cesto zhora i zdola. Dobrota, ktorú môžete na záver posypať práškovým cukrom, alebo dozdobiť čerstvým ovocím – to už je na vás. Tak pustime sa do toho.
SUROVINY na plnku
- 300 g jemného tvarohu
- 150 ml kyslej smotany
- 3 lyžice práškového cukru
- 1 vanilkový cukor
- 2 vajcia
- 30 g vanilkového pudingu v prášku
- 5 lyžíc oleja
SUROVINY na cesto
- 150 g hladkej múky
- Prášok do pečiva
- 2 lyžice kakaa
- 3 vajcia
- 150 g práškového cukru
- 60 ml oleja
- 60 ml mlieka
- soľ
Vyskúšajte aj ďalšie naše RECEPTY.
POSTUP
Najskôr si úplne jednoducho pripravíme tvarohovú plnku. Zmiešajte tvaroh s kyslou smotanou, pridajte cukor – práškový aj vanilkový, olej, dve vajíčka a vanilkový puding v prášku. Celé to dobre premiešajte a dajte bokom.
Ideme na cesto. Žĺtka vyšľahajte s cukrom, olejom a mliekom, aby vám vznikla konzistentná hmota. Samostatne si premiešajte suché ingrediencie – múku, prášok do pečiva, kakao a štipku soli. Túto suchú zmes potom vsypte postupne do tekutej zmesi a dôkladne premiešavajte, pokojne aj mixérom. Napokon vyšľahajte bielka a sneh vmiešajte opatrne do celej zmesi.
Vezmite si menši plech, prípadne okrúhlu formu na torty. Vymastite a vysypte napríklad krupicou. Vlejte polovicu kakaového cesta a rozotrite po celom povrchu. Potom vylejte tvarohovú plnku a rozvrstvite ju opatrne po čokoládovom ceste. A na vrch dajte zvyšné cesto – ak je hustejšie, pokojne ho lyžicou ukladajte na tvaroh. Nemusí byť kompaktné, môžu to byť aj väčšie ostrovčeky 🙂
Vyhrejte si rúru na 180 stupňov a vložte koláčik. Pečte ho asi 40 minút, podľa typu rúry a vašich skúseností s ňou.
Čokoládovo-tvarohový koláčik nechajte vychladnúť, posypte práškovým cukrom, alebo ozdobte sezónnym ovocím. Môžete pridať aj šľahačku, je to na vás.
Dobrú chuť.
Foto: LepšíDeň.sk