Recept na tradičný štedrovečerný dezert Risalamande | Dánske Vianoce

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ako sa oslavujú Vianoce vo svete? Aké majú zvyky v iných krajinách, ale hlavne – na čom si pochutnávajú? A vedeli by sme si ich tradičné štedrovečerné dezerty pripraviť aj my, na Slovensku?
Keďže aktuálna situácia cestovaniu veľmi nepraje, rozhodli sme sa spríjemniť vám dlhé zimné večery svetovými vianočnými tradíciami s receptami, ktoré každý doma zvládne. V skratke vám ponúkneme pár zaujímavostí o Vianociach v  danej krajine a k tomu tiež recept na nejakú sviatočnú lahôdku.
Tentoraz sme si posvietili na dánske Vianoce. Dozviete sa o ich škriatkovi nisse, o tradíciách a na záver vám prinášame recept na ich tradičný dezert Risalamande. Vyskúšajte ho, pridali sme pod článkom aj video.

 

Dánske Vianoce

dánske VianoceTak ako pre väčšinu Slovákov sa začínajú adventom, ktorý v Dánsku dodržiava väčšina ľudí. Neodmysliteľnou súčasťou sú adventné vence, tradične viazané zo smrekového ihličia, zdobené veľmi minimalisticky rôznym prírodným materiálom.
Atmosféru príchodu Vianoc symbolizuje aj kalendárová sviečka rozdelená na 24 dielikov. Zapaľuje sa každý deň od 1.decembra, no treba ju zhasnúť hneď, keď dohorí jeden dielik. Tejto úlohy sa zvyknú s radosťou ujať tí najmenší z rodiny, pretože ich snaha je vždy odmenená malými darčekmi, ktoré dostanú každé ráno až do Štedrého večera, je to akási obdoba nášho adventného kalendára.

Vianoce sú v modernej dánčine „jul“. Takisto ten, kto nosí darčeky je „julemand“, teda vianočný muž, a nápadne sa podobá nám všetkým známemu Santa Clausovi. Ten tiež jazdí na saniach ťahaných sobmi, býva na severnom póle a žije tam s ním aj „julemor“ (mama) a „julebørn“ (deti).

Skôr než nastanú Vianoce alebo advent, Dáni „trénujú“ vianočnú náladu od prvého novembrového piatku. Vtedy totiž začína predaj „julebryg“ teda vianočného piva. Od polovice novembra potom nasledujú „julefrokost“ doslova vianočný obed alebo teda vo voľnejšom preklade vianočný večierok.

dánske Vianoce Kodaň

Vianočná Kodaň.

 

Výzdoba dánskych Vianoc

Okná domov sa zdobia kvetmi, vianočnými hviezdami, hyacintmi alebo vianočnými kaktusmi a vianočnými škriatkami zvanými “nisse“. V škandinávskom folklóre je “nisse“ domácim duchom, zodpovedným za starostlivosť a prosperitu domácnosti. Popisovaný je ako menší muž s červenou čapicou. Ak by domácnosť zanedbala spokojnosť nissov (najdôležitejšia je miska ryžovej kaše s maslom na Štedrý večer), duchovia by sa mohli obrátiť proti svojim pánom. Táto tradícia starostlivosti o vianočných škriatkov (nosenie kaše na povalu a pod.) pretrvala dodnes.
Na vianočný stromček sa vešajú malé kornúty naplnené sladkosťami, zásoby sa postupne dopĺňajú, takže si môžete vziať vždy keď idete okolo stromčeka. Ďalšou zaujímavosťou sú dánske vlajky na vianočnom stromčeku.

 

V Dánsku sa Štedrý deň oslavuje ako u nás 24.decembra. Ľudia sa nepostia, nepoznajú žiadne „zlaté prasiatko“. A ako prebieha samotný Štedrý večer?
Okolo 18. hodiny sa sadá k štedrovečernej tabuli. Vo väčšine rodín sa ako hlavný chod podáva kačica s plnkou a k tomu zemiaky obaľované v cukrovom náleve, hnedá omáčka a červená kapusta. V niektorých rodinách sa však namiesto kačky jedia klobásy, moriak, fašírky alebo tradičný dánsky steak flaeskesteg.

 

Recept na tradičný dánsky Risalamande

recept na risalamandeRisalamande je dánsky štedrovečerný dezert a v preklade znamená mandľová ryža. Ide o ryžovú kašu so smotanou a kúskami mandlí. Kaša sa je teplá alebo studená s višňovou polevou. Do kaše sa primiešava jedna celá mandľa, ktorá má samozrejme istý význam. Ten, kto ju vo svojej porcii nájde dostane malý darček.
Tak poďme si pripraviť dánske risalamande, nie je to nič zložité.

SUROVINY (6 porcií)

  • 1 PL masla
  • 1 hrnček (250ml) guľato zrnnej ryže
  • 100 ml vody
  • 1l mlieka
  • 2 vanilkové lusky alebo vanilkový cukor s pravou vanilkou
  • 200g mandľových lupienkov
  • 4-5 PL cukru
  • 250 ml šľahačkovej smotany
  • 250 ml višňového kompótu
  • 2 lyžice kukuričného škrobu
  • 1 celá mandľa

 

POSTUP

recept postupRyžu orestujeme na masle a pridáme 100 ml vody. Necháme zovrieť a pridáme 1 liter mlieka, cukor a vanilku. Varíme do zmäknutia ryže asi 35 až 40 minút. Na záver pridáme mandľové lupienky.
Ak plánujeme jesť kašu teplú pridáme 250 ml šľahačkovej smotany a necháme prevrieť.
Ak plánujeme jesť kašu na studeno, necháme ju vychladnúť najlepšie cez noc v chladničke. Na druhý deň vyšľaháme šľahačku do tuha a jemne primiešame do vychladnutej kaše.

recept postupČo sa týka omáčky, v hrnci necháme zovrieť višňový kompót, rozmiešame kukuričný škrob v troške vody a necháme zovrieť. Servírujeme do malých misiek. A nezabudnite ukryť do jednej misky celú mandľu 🙂
Dobrú chuť!

P.S.: A tiež nezabudnite odložiť jednu porciu pre vianočného škriatka!

 

recept na risalamande

Foto: autorka/LepšíDeň.sk, Unsplash.com


Zdielať

About Author

Michaela Šulanová

Komentáre sú uzavreté.