Zber a sušenie byliniek. Tipy ako a kedy to správne robiť

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Voňavé a liečivé. Mnohé bylinky nám prospievajú, či už priamo na ochorenia, zdravotné ťažkosti, alebo prospievajú našej psychike.
Medovka. Mäta. Levanduľa. Tymian. Šalvia. Nechtík…
Určite aj vo vašom okolí rastú rôzne bylinky a liečivé rastliny. Možno v záhrade alebo pred domom, či na okraji lesa, kam chodievate.
Začnite si robiť aj vy prírodnú domácu lekárničku. Nie je to nič zložité, len stačí poznať  základné pravidla pre zber a sušenie byliniek.
Poradíme a dáme pár tipov.

Zber byliniek

Zberajte vždy len čerstvé a zdravé bylinky. Nesmú byť napadnuté slimákmi, plesňou alebo inými škodcami.
Bylinky tiež nemiešajte. Trieďte ich podľa druhov už pri zbere, čím si ušetríte piplavú robotu doma.

Na zber je najvhodnejší prútený košík. Plastové vrecúška sú absolútne nevhodné, lebo bylinky sa v nich zaparia.
„Nezbierajte liečivé byliny v daždi a v hmle. Rastliny by nemali byť pokryté rosou. Najvhodnejší čas na zber je neskoré predpoludnie alebo poludnie,“ radí bylinkárka Franziska von Au v knihe Domáce recepty proti rôznym chorobám.

Korene sa vyberajú skoro ráno. Zberu koreňov vo voľnej prírode by ste sa však mali vzdať, pretože sa tým ohrozuje ďalší výskyt danej rastliny na danom mieste. Ak potrebujete korene nejakej liečivej rastliny, zájdite do lekárne. Tam dostať korene pestovaných bylín.

zber, triedenie a sušenie byliniek

 

Správne sušenie byliniek

Sušenie je veľmi obľúbený spôsob, ako uchovať voňavé a liečivé bylinky čo najdlhšie. V minulosti bolo sušenie jediným spôsobom, ako bylinky konzervovať na zimu. Dnes je viacero spôsobov, ale odporúčame sušenie.

Kuchynské bylinky – ktoré majú do istej miery liečivé účinky – môžete dobre uchovávať v mrazničke. Zachovajú si chuť, a ak ich zamrazíme po dávkach, dajú sa jednoducho použiť pri varení.

Liečivé bylinky však do mrazničky nepatria. Tie skrátka treba čo najšetrnejšie usušiť. Ako na to? Tu je niekoľko tipov:

  • liečivé bylinky nesmiete sušiť na slnku alebo blízko sporáka, krbu či kachľovej pece
  • miesto na sušenie by nemalo byť v prievane, rozhodne však musí byť vetrané; najvhodnejšia je suchá povala alebo dobre vetraná pivnica
  • skúste tradičnú dedinskú metódu: liečivé byliny zväzujte a sušte zavesené nad pecou
  • bylinky z voľnej prírody aj zo záhrady je dnes najvhodnejšie sušiť na veľkých táckach alebo podnosoch; rozložte ich v tenkých vrstvách a prekryte ich gázou, aby sa na ne neprášilo
  • stojany so zavesenými bylinami alebo tácky môžete položiť k sporáku, nie však príliš blízko, aby sa neprehriali.

Kedy sú správne usušené?

Bylinky sa musia úplne usušiť, no mali by zostať zelené. Ak zhnednú, znamená to, že sa im dostalo veľa tepla. Stratili tým na chuti, ako aj na liečivých účinkoch.
Šťavnaté bylinky s hrubými, mäsitými stonkami a kompaktnými hlavičkami sušte len vo veľmi tenkých vrstvách. Navyše ich častejšie zľahka obracajte a prehŕňajte.
Ak byliny pri sušení čo len sčasti napadne pleseň, musíte všetky vyhodiť.

Prečítajte si viac článkov o BYLINKÁCH.liečivé bylinky

 

Ako skladovať sušené bylinky?

Bylinky po dôkladnom usušení čo najrýchlejšie umiestnite na pripravené skladovacie miesto. V žiadnom prípade nesmú prísť do styku s vlhkom, inak potuchnú a môžu začať plesnivieť. Tým nielenže stratia liečivé účinky, ale môžu sa v nich začať tvoriť jedovaté látky.
„Pomrvte bylinky v rukách na čistý papier. Nasypte ich do sklených pohárov, plechových dóz alebo papierových škatúľ. Ak sú poháre z priehľadného skla, umiestnite ich do tmavých skríň: svetlo odoberá bylinám liečivé sily,“ radí autorka v knihe Domáce recepty proti rôznym chorobám.

Na skladovanie byliniek sú podľa nej najvhodnejšie poháre z tmavého skla alebo dózy z bieleho plechu. Bylinky sú v nich chránené pred svetlom aj vlhkom.
Dôležité je označenie skladovacích nádob presným názvom rastliny alebo jej časti. Usušené a rozdrvené byliny len ťažko rozlíšite. Nezabudnite na dátum zberu (alebo nákupu) a sušenia. Robte si záznamy.

 


Zdielať

About Author

Komentáre sú uzavreté.