7 trikov, ako rozoznať, či ide naozaj o pravý med

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Med je všeliek, ktorý by sme si mali dopriať každý deň v rôznych podobách. Do čaju, pri varení, pečení ap., ale ako zistiť, či ide skutočne o pravý med? Či už ho kúpite v supermarkete, alebo u domáceho výrobcu na trhovisku, aj sami dokážete rozpoznať pravosť medu. Existuje na to pár trikov.

Ak si už med kupujete v bežnom obchode, určite pozorne čítajte zloženie na obale. Je to prírodný med, alebo obsahuje aj ďalšie prísady? Výrobca musí podľa slovenských aj európskych predpisov uvádzať zloženie výrobku. Ak tam nie je zloženie, okamžite ho vráťte späť do regálu a pozrite sa po inom výrobku.

Ak môžete ochutnať trošku medu, je to super – viete tak okamžite zistiť, či je naozaj pravý alebo falošný. Prírodný pravý med začne po chvíli na jazyku mierne bodať, budete mať pocit jemného pálenia, pichania. Falošný med vám toto nespôsobí.
Tiež si dajte pozor na podozrivo nízke ceny medov. Môžu obsahovať rezíduá antibiotík po liečbe včiel, môže ísť o zmes medu a kŕmneho cukru ap. Viac sa dozviete v článku Pozor na podozrivo nízke ceny včelích produktov.

pravý med

Snažte sa kupovať slovenský med, z vlastnej produkcie z vlastných včelníc, ktorý splnil kvalitatívne, fyzikálne a chemické kritériá stanovené Normou.

7 trikov, ako rozpoznať, či ide o pravý med

  1. Kryštalizácia
    Asi najčastejšie sa stretávame s tým, že prírodný pravý med po istom čase začne kryštalizovať. Bude hustejší, tvrdší, začnú sa tvoriť kryštáliky a bude sa ťažšie naberať. To je dobre. Falošný med vám aj po čase zostane v tekutej forme podobne ako sirup.
  2. Med a voda
    Ak je kryštalizácia najbežnejší tip ako rozpoznať pravosť medu, tento je najjednoduchší. Napustite do pohára trochu vody a dajte doň za lyžičku medu. Ak je to pravý med, jednoducho stvrdne. Falošný sa vo vode proste rozpustí.
  3. Karamelizácia
    Naberte zopár lyžíc práve kúpeného medu, dajte do misky a vložte ju na chvíľu do mikrovlnky. Prírodný med by mal skaramelizovať. Ak ho počas výroby upravovali, v mikrovlnke sa naplní množstvom malých i väčších bubliniek.
  4. Pravý med nie je lepkavý
    Namočte si prst do medu a potom ho chvíľu trite o druhý prst. Prírodný pravý med sa vám vpije do pokožky. Ak vám však zostanú lepkavé prsty, znamená to, že med obsahuje umelé sladidlá alebo cukor.

deti a medPrečítajte si aj
Med a deti. Škodí im, alebo pomáha?

5. Papierový test
Vezmite si čistý papier a kvapnite naň pár kvapiek medu. Ak papier nezačne med prepúšťať, ide o pravý med. Falošný med s prísadami začne po chvíli prenikať cez papier, pretože obsahuje okrem iného aj vodu.
6. Chlieb, či vajíčka
Natrite trošku medu na krajec chleba a počkajte. Ak stvrdne, pre pravý, prírodný. Med s prísadami povrch chleba iba zmäkčí, keďže obsahuje vodu.
Okrem chlebíka si môžete vziať na pomoc aj vajíčko. Zmiešajte surové vaječné žĺtko s malým množstvom medu. Ak ide o prírodný pravý med, žĺtka budú vyzerať podobne ako keď ich uvaríte.
7. Pomocníci mravce
A napokon ešte jeden prírodný tip pre rozpoznanie prírodného medu 🙂
Vedeli ste o tom, že mravce sa vyhýbajú prírodnému medu, ktorý vyrobili naozaj usilovné včeličky? Je to tak. Preto ak máte niekde malé mravenisko, kvapnite na zem trochu medu. Ak priláka mravce, určite to nie je prírodný med. Ak ho mravce naopak obchádzajú, máte pravý med.

Ak vás zaujímajú informácie o mede, aj to, ako nás môžu liečiť produkty ako med, propolis, materská kašička ap., odporúčame knihu odborníka Štefana Demetera Liečenie včelími produktmi.


Zdielať

About Author

2 komentáre

  1. Teda ozaj vyborne rozoznanie praveho medu 🙂
    Naivne nezmysly, glupocinky, v preklade spro….
    Ked kupite rovno od vcelara mate MED ale chute a kvalita su velmi roznorode…to nie je ako v obchodee tony rovnakeho medu …ako sa to da ? co myslite? …
    Plati zmes medov eu a a tropickych krajin, podobne na etikete, je divne ..preco asi miesaju cely svet ???
    To plati aj pre olivovy olej, a uz nevravim ineee….
    Krystalizacia hm pri dobrom agate sa nacakate aj roky kym skrystalizuje.
    jednoducho nadnarodne firmy pouzivaju technologie, ze s tym maju tazkosti aj labaky.
    Mravce lezu do medu ako sproste a j do ulov. mraveniska priamo v uli. 🙂

  2. Tiež by som chcel upozorniť na nezmyselne rady ako zavádzate čitateľov, či už zámerne alebo len z nedostatku informácií, prípadne ste diletanti, ktorý sa snažia kopiť články na úkor overenia faktov. Som včelár a viem, že ja a ani moje včely nepančujú med a predsa ten v mikrovlnke neskaramelizoval. Netvrdím, že pri niektorých druhoch medu sa to nemôže stať, ale určite to jarný, repkovy, Agátový a ani lipový nespraví.
    Ďalšia vec je tie mravce. Prečo mám každý rok súboj s mravcami na včelnici? Prípadne pri vytáčanie medu ak mi niekde kvapne trošku medu, hneď sú tam a nosia si ho do mravenisko. Myslíte, že je to tým, že moje včielky vykrádajú cukrárov? Asi nie.
    Ak všetky vaše články príspevky majú podobnú výpovednú hodnotu, mali by ste zvážiť vaše ďalšie zamestnanie, prípadne hobby.

Leave A Reply

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.