Unikátny skanzen Pribylina. Navštívte Múzeum liptovskej dediny

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ak budete prechádza cez Liptov, určite sa zastavte v Pribyline. Za dedinkou rovnakého názvu sa v smere na Podbanské nachádza múzeum liptovskej dediny so zrubovou architektúrou. Založili ho v roku 1991, vzniklo v súvislosti so stavbou priehrady Liptovská Mara, pri ktorej zatopili 13 dedín. Niektoré mali hodnotnú architektúru a keďže ju bolo treba zachovať, vznikol skanzen Pribylina. Dnes patrí medzi naše najkrajšie ukážky ľudovej architektúry pod holým nebom.
Už sme navštívili viacero skanzenov, ako Vlkolínec, Čičmany, Stará Ľubovňa, Bardejovské kúpele a tak sme od Pribyliny neočakávali nič výnimočné. Tento skanzen nás však prekvapil svojím umiestnením, komplexnosťou aj samotnými jedinečnými stavbami.
Predstavíme vám, čo sa tam oplatí vidieť a ako sa tam dostanete.

Ako sa dostať do Pribyliny?

skanzen PribylinaSkanzen sa nachádza za obcou Pribylina v smere na Podbanské, takže autom zíďte z diaľnice D1 pri Liptovskom Petri – zjazd Liptovský Hrádok, smer Vavrišovo, Pribylina, Podbanské. Keď zídete z diaľnice, do skanzenu to máte asi 5 minút.
Pri ceste sú stánky s ponukou tradičných ľudových výrobkov a ďalej je platené parkovisko. Denné parkovné vás vyjde na 2 eurá. Od parkoviska je to k vchodu do skanzenu pár metrov.
Do skanzenu sa dostanete aj autobusovou dopravou (z Liptovského Hrádku, Liptovského Mikuláša a Tatier), či na bicykloch ako pekný cyklovýlet.
Otváracie hodiny: v pondelok až nedeľu od 9:00. V lete počas prázdnin je otvorené do 18:30, postupne k zime sa časy skracujú – od októbra do konca februára len do 15:00.
Ceny: dospelí zaplatí 6€, deti 3 eurá (s Liptov region card to máte lacnejšie, my sme za 2 dospelých a 2 deti zaplatili 16€. Deti do 6 rokov zadarmo, za tvorivé dielne dáte euro a na fotografovanie tiež euro.

Občerstvenie
V areáli skanzenu je hneď pri vchode bufet Humno, ktorý ponúka základ ako nápoje (pivo, kávu, čaj, kolu, nanuky). Sú tam aj nejaké koláče a niečo malé pod zub. Kúsok ďalej je v starej Zvonici zasa bufetík, kde tiež kúpite nápoje, nanuky, slané.

 

Vzácny zámok z Parížoviec

Toto múzeum liptovskej dediny je naozaj jedinečné, keďže väčšina exponátov pochádza zo spomínaných zatopených dedín Liptovskou Marou a sú teda už pod hladinou vody.
Kúsok od vstupu si určite všimnete najstaršie zemianske sídlo Liptova, goticko-renesančný zámok z Parížoviec. Zaujmú najmä viaceré architektonické detaily a neskorogotické nástenné maľby. Kostol je však starší, jeho základy sú románske a pochádzajú pravdepodobne z 12. storočia.
Do kaštieľa sa dá ísť so sprievodcom. Interiér je honosnejší, zdobnejší a pestrejší. Dá sa pekne porovnať vtedajší štandard bohatších oproti chudobným z domčekov na okolí.

goticko-renesančný zámok z Parížoviec Pribylina

 

Ranogotický kostol Panny Márie

Veľmi vzácny je aj kostol Panny Márie, v ktorom sa podarilo zachovať pôvodné nástenné maľby a ktorý dodnes na brehu Liptovskej Mary pripomína kostolná vežička. Je to jeden z najstarších a najvýznamnejších sakrálnych objektov Liptova. Už pred rokom 1200 bol na mieste staršieho pohrebiska postavený jednoloďový románsky kostol s pravouhlým presbytériom, ku ktorému neskôr pristavili na západnej strane vežu. Celý areál opevnili priekopou a valom s palisádou.

Kostol Panny Márie bol hlavným strediskom duchovného života a cirkevnej správy stredovekého Liptova. Prvá písomná zmienka o kostole pochádza z roku 1288. Kostol je cenným svedectvom architektonickej a výtvarnej tvorby 13. až 17.storočia. Toto je verná hmotová a priestorová rekonštrukcia s použitím pôvodných architektonických článkov, transferov nástenných malieb a s ranobarokovým a renesančným mobiliárom zo 17.storočia.
Aj dnes je kostol živým objektom. Konajú sa v ňom bohoslužby, svadobné obrady. V jeho suteréne je výstavný priestor.

skanzen Pribylina kostol Panny Márie

 

Dedinská škola

Pozrite sa do domu richtára z Liptovského Trnovca a preskúmajte základnú školu z Valaskej Dubovej, ako vyzerala kedysi. Malé drevené lavice, tabuľa na vyvýšenom pódiu…školu postavili už v roku 1755 a prestavali v roku 1833. Táto jednotriedka s bytom učiteľa je z obdobia 20. a 30.rokov minulého storočia. Tvorí ju pitvor (vstupná miestnosť), trieda, katedra učiteľa a školské pomôcky. Kabinetom bola jedna z komôr. K bytu učiteľa patrila aj komora a zadná časť pitvora s ohniskom na prípravu stravy.

dedinská škola skanzen Pribylina

 

Unikátny skanzen Pribylina

Pribylina ponúka expozície bývania a spôsobu života rôznych sociálnych vrstiev obyvateľstva Liptova na prelome 19. a 20. storočia. Vidíte tam bývanie bezzemka, stredného a bohatého roľníka, remeselníka, obecného richtára, spomínanú dedinskú školu. Preto je Pribylina skvelý tip na výlet pre rodiny s deťmi-školákmi.
Vidíte tam aj atraktívne expozície bývania vyšších spoločenských vrstiev liptovského zemianstva (v zemianskej kúrii z Paludze a v kaštieli z Parížoviec).

Celý skanzen Pribylina na nás pôsobil veľmi kompaktne, zaujímavo. Interiéry sú naozaj ukážkou niekdajšieho života, ktorý bol veľmi skromný, jednoduchý a neraz ťažký. Ľudia si vtedy museli vystačiť s málom. Jednotlivé domčeky a objekty upútajú svojou útulnosťou, malými rozmermi, praktickosťou. Malé okná nemali púšťať v zime chlad dovnútra, ani teplo von. Prekvapia vás malé postele, na ktoré by sa mnohí dnešní dospelí nezmestili.

skanzen Pribylina domy

skanzen Pribylina interiér domu

 

Ďalšie atrakcie Pribyliny

Deťom sa určite zapáči lokomotíva Považskej lesnej železnice a náučný chodník spestrený rôznymi druhmi povrchov od machu a ihličia až po kamene a piesok.

Možno viete, že pri múzeu pôsobí škola ľudových remesiel. V letnej turistickej sezóne návštevníkom približuje ukážky ľudových remeselných techník ako je tkanie, paličkovanie, práca s drevom, kovom a kožou, pletenie košíkov zo slamy. Tiež sa dozviete o liptovských zvykoch a obyčajoch.

Poslednú nedeľu v máji tam organizujú Ovčiarsku nedeľu – Ovenálie. V júni je zasa Detská nedeľa, v júli Nedeľa rodákov, v auguste tam môžete ísť na Včelársku nedeľu.
V septembri oslavujú Deň sv. Huberta, v októbri Poďakovanie za úrodu a pútavé sú decembrové Vianoce v Liptove.

FOTO: LepšíDeň.sk

skanzen Pribylina

skanzen Pribylina

skanzen Pribylina

skanzen Pribylina

skanzen Pribylina

skanzen Pribylina

skanzen Pribylina


Zdielať

About Author

Milan Buno

Vyše 20 rokov píšem texty a články. Vymýšľam slogany a pripravujem zadania na webstránky. Robil som moderátora v Slovenskom rozhlase, Twiste a Rádiu Okey. Redaktora v Slovenskej televízii. Písal som pre SME, Hospodárske noviny a časopisy ako Markíza, Zdravie, Život ai.

Komentáre sú uzavreté.