Ako liečia žihľavové semienka, alias slovenský ženšen?

LinkedIn

Pŕhľava dvojdomá, ľudovo žihľava. Javí sa ako obyčajná burina, no pre naše zdravie je hotovým skvostom. Čaj z nej prelieči obličky a prečistí organizmus, odvar zreparuje rany, tinktúra zas vyčaruje hustejšiu a lesklejšiu korunu krásy… Jednoducho, žihľavu pokojne možno nazvať prírodným zázrakom. A viete, čo nesie prezývku „slovenský ženšen“? No predsa žihľavové semienka!
Poďte spolu s nami spoznať ich liečivú silu.

 

Slovenský ženšen

Príroda je bohatá na poklady, ktoré podporujú našu imunitu a ktoré nám dodávajú živiny. Jedným z týchto pokladov sú žihľavové semienka, o ktorých možno počujete prvý raz, no určite by ste ich mali zaradiť do svojej stravy.
Semienka žihľavy totiž v sebe ukrývajú vitamíny A, B, C i E, tiež sú bohaté na železo, vápnik, draslík aj nasýtené mastné kyseliny, antioxidanty, chlorofyl i karotenoidy. Žihľavové semienka preto pokojne môžeme nazvať aj ako superpotravina. Priaznivo vplývajú na trávenie, podporujú imunitu a vitalitu, dodávajú energiu a navyše napomáhajú redukovať aj stres.

žihľavové semienka slovenský ženšen

 

Kedy sa žihľavové semienka zbierajú?

Žihľava sa zbiera v rôznych mesiacoch. Záleží však, na čo ju chcete zužitkovať.

  • Pokiaľ jej listy chcete pridať do šalátov či si z nich pripraviť čaj, vtedy je na jej zber najideálnejšie obdobie od marca do júna.
  • Uprostred leta sa zbiera jej kvitnúca vňať, ktorá je výborným pomocníkom proti reumatickým ťažkostiam.
  • No a semienka zo žihľavy, ktoré sa postarajú o posilnenie celého organizmu a jeho vitalitu, sa zbierajú po dozretí a toto obdobie nastáva v auguste, prípadne v septembri. Treba ich ale zbierať opatrne, nutné sú záhradné rukavice, aby ste sa popŕhlili o listy.

 

Ako ich zbierať?

Teraz si priblížime samotný spôsob zberu žihľavových semienok. Okrem spomenutých záhradných rukavíc by ste mali mať pri sebe aj papierovú tašku, prípadne škatuľu od topánok, dôležité je, aby ste strapce so žihľavovými semienkami neukladali do plastových predmetov.

Žihľavové semienka sa zbierajú tak, že zo stoniek žihľavy poodtŕhate strapce semienok. Pri trhaní si ale nezabúdajte druhou rukou napínať žihľavu, aby vám stonka po odtrhnutí strapca so semienkami neskočila dozadu, lebo v dôsledku takéhoto pohybu sa môžete popŕhliť.
Ďalším spôsobom zberu je odstrihnutie celých stoniek žihľavy s listami, ktoré sú obrastené strapcami semienok. Tu potrebujete aj nožnice, ktorými stonky odstrihnete. Následne sa postupuje tak, že z každej stonky poodtŕhate listy a semienka jednoducho stiahnete zo stonky smerom do papierovej tašky či škatule.

Pokiaľ ide o semienka ako také, tie sa delia na samičie a samčie. Rozpoznáte ich jednoducho – samičie semienka sú ťažšie a visia smerom nadol, zatiaľ čo tie samčie sú ľahšie a vytŕčajú do strán, pôsobia ako také anténky. Trhať smiete oba druhy, avšak vždy sa sústreďte len na tmavozelené semienka. Keď majú semienka hnedý či sivý nádych, znamená to, že sú vysušené, čiže nedobré.

žihľavové semienka slovenský ženšen

 

Prečo sú lepšie sušené žihľavové semienka a nie čerstvé?

Obrovskou výhodou žihľavových semienok je, že sa môžu konzumovať okamžite z listov, teda bez akejkoľvek prípravy, napríklad ako slnečnicové či tekvicové semená. Odporúčame ich však najskôr vysušiť, aby sa predišlo jemne pŕhlivému pocitu na jazyku, pretože procesom sušenia sa tento efekt úplne vytratí. Sušené žihľavové semienka navyše aj veľmi dlho vydržia a môžete si nimi spestriť takmer všetky jedlá.

 

Proces sušenia

Natrhané zväzky žihľavy je asi najpraktickejšie sušiť na papieri na pečenie. Sušenie by malo trvať zhruba dva dni, no orientujte sa podľa toho, či usušené semienka medzi prstami praskajú, musia byť úplne vysušené. Keď sú semienka v želanom stave, pripravte si misu, na ktorú priložíte sito.
Potom vezmite prvú hrsť vysušených strapcov a pošúchajte ju v dlaniach nad sitom. Semienka sa cez sito prepadnú do misy a v site ostanú len zosušené stonky a všetok nepotrebný obsah. Ide o veľmi rýchly proces. Je už na vás, ako si semienka uskladníte, odporúčame ich presypať do sklenej nádoby s uzáverom.

žihľava pŕhľavaPrečítajte si tiež
Žihľava, či pŕhľava. Tipy a recepty.

 

Využitie v kuchyni

Medzi najlepšie rady, kam možno malú čajovú lyžičku žihľavových semienok pridať, patrí určite smoothie, a to či už do ovocného, alebo do zeleninového. Potom sú to jogurty, ovsené kaše, šaláty, tiež nimi možno posypať zemiaky, praženicu, mäso či chlebík. Jednoducho sa dajú použiť všade, len ich tepelne neupravujte.

Vynikajúcim tipom je aj naloženie do medu. Na kilogram medu použite cca 80 gramov sušených žihľavových semienok. Následne premiešajte a dobre uzavretú nádobu medu obohatenú o žihľavové semienka nechajte asi tri dni odpočívať na tmavom a chladnom mieste.

žihľavové semienka slovenský ženšen

Foto: autorka/LepšíDeň.sk, Pixabay.com


                                                                       Páčil sa ti článok? Pošli ho ďalej!

About Author

Láska k písaniu sa u mňa rozvinula na základnej škole. Dnes pôsobím ako redaktorka, ktorá má záľubu v lifestylových témach. Vo voľnom čase sa upínam najmä ku knihám, tie sú pre mňa nekonečnou studnicou prekvapení a zaujímavostí.