Už ste boli pri dopečení domáceho chlebíka alebo pečiva? Neskutočne lahodná vôňa, ktorá vás zvádza okamžite ochutnať. Treba však, samozrejme, počkať, aby vás nerozbolel žalúdok. No čerstvý, pred pár minútami dopečený chlieb je doslova nebíčkom v papuľke a máločo sa mu vyrovná. Dá sa jesť bez všetkého, len tak „nasucho“. Chrumkavý, chutný, vláčny… možno si domáci chlieb pečiete aj vy.
Zozbierali sme pre vás osvedčené tipy a triky gazdiniek. Na čo myslieť pri plánovaní, pri miesení cesta ap.
Ak máte aj vy nejaké rady, pokojne ich pripíšte pod tento článok do komentárov a pomôžte tak ostatným.
Klasický chlieb, ktorý u nás s obľubou raňajkujeme, sa zvyčajne pečie v peci alebo rúre. Aj žemličky, opičí chlebík či tyčinky z lístkového cesta sa pripravujú v rúre, až kým nie sú dozlatista upečené.
Avšak chlieb naan sa zvykne opekať hlavne na panvici. A stockbrot získava svoju farbu až nad otvoreným ohňom. Takže každý chlieb môže mať iný spôsob pečenia, myslite na to.
Tipy na dokonalý domáci chlieb
Pri pečení chleba poznáme tri základné druhy cesta, ktoré sa odlišujú podľa kypriaceho prostriedku: cesto z droždia, kvásku alebo prášku do pečiva. Okrem toho poznáme aj ďalšie druhy cesta podľa spôsobu prípravy, ako napr. lístkové cesto.
- Kvások sa najviac hodí do chleba s vysokým podielom ražnej múky. Kvások pripravíme tak, že zmiešame v rovnakom pomere múku a vodu, polotekutú zmes prikryjeme a približne päť dní necháme odpočívať, pričom pravidelne pridávame múku a vodu.
- Kysnuté chlebíky a pečivo ako biely chlieb, žemle, bagetu alebo ciabattu pečieme zvyčajne z pšeničnej alebo špaldovej múky. Kysnuté cesto pripravíme zmiešaním vody, múky a droždia, prikryjeme a necháme kysnúť, kým zmes nezdvojnásobí svoj objem.
- Lístkové cesto pozostáva zvyčajne z múky, masla, soli a/alebo kryštálového cukru a vody. Používame ho napríklad na prípravu tyčiniek z lístkového cesta alebo croissantov. Charakteristický vzhľad lístkového cesta docielime tak, že cesto opakovane vaľkáme a prekladáme cez seba.
- Lúhované pečivo ako lúhované praclíky, štangle alebo žemličky patria medzi kysnuté pečivo. Bochníky sa pred pečením lúhujú v roztoku so sódou bikarbónou, čím získavajú výraznejšiu chuť a tmavohnedú farbu.
Suroviny na domáci chlieb
Prvá dobrá rada – vždy presne odvážte dané suroviny. Ak použijete veľa múky, cesto sa bude drobiť, ak zas pridáme veľa tekutiny, výsledkom bude lepkavá masa.
Niektoré základné suroviny ako múka, kypriace prostriedky, voda alebo mlieko, soľ a cukor sa v receptoch na pečivo opakujú.
Múka tvorí hlavnú zložku chleba. Existuje niekoľko typov múk podľa stupňa vymletia a čím je číslo nižšie, tým je múka svetlejšia a jemnejšia.
Tmavá múka s vysokým číslom je však bohatšia na vitamíny a má intenzívnejšiu chuť. Pri celozrnnej múke sa neudáva označenie typu.
Pšeničná a špaldová múka sa používajú väčšinou na svetlé, jemné a sladké chleby.
Celozrnná múka hlavne na tmavý, šťavnatý a kyslastý chlebík.
Medzi kypriace prostriedky, ktoré zabezpečujú, aby cesto vykyslo, patria droždie, kvások a prášok do pečiva. V závislosti od chleba môžeme pridať aj ďalšie suroviny, ako napr. maslo alebo vajcia, korenie, semienka či jadierka.
Droždie poznáme sušené alebo čerstvé v kocke. Vrecúško sušeného droždia s hmotnosťou 7 gramov zodpovedá polovici kocky čerstvého droždia s váhou 42 gramov.
Kvások má výraznú, jemne kyslastú arómu. Môžeme si ho vyrobiť sami, alebo ho kúpiť v tekutej či sušenej forme.
Maslo, margarín alebo olej chránia chlieb pred vysušením a vďaka nim je vláčny.
Najčastejšie pridávanou tekutinou je voda, ale pre zmenu môžete použiť aj mliečne produkty, pivo, víno alebo džúsy.
Soľ dodáva chlebu chuť. Zmenu chuti docielite použitím korenia ako napr. rasca, koriander alebo aníz. Sú obsiahnuté tiež v rôznych zmesiach na ochutenie chleba.
Cesto na chlieb
Bochníky a pečivo z kysnutého cesta sú obzvlášť vhodné na prípravu v predstihu: cesto môžeme bez problémov pripraviť až 24 hodín dopredu a následne ho odložiť do chladničky, kde mu je najlepšie.
Čerstvé kysnuté cesto si môžete aj zamraziť, a mať tak poctivý základ poruke na niekoľko mesiacov dopredu. Hotové cesto môžeme skladovať aj v chladničke, či už v tvare guľôčok, bochníka alebo žemličiek. Dôležité je, aby bol okolo spomínaných polotovarov dostatok voľného miesta, keďže cesto kysne aj v chladničke. Kysnuté cesto, ktoré putuje do mrazničky, je vhodné vyformovať do tvaru gule a následne posypať múkou, aby sa neprilepilo.
Bochníky nechajte dostatočne odležať a vykysnúť. Neunáhlite to – až potom budú správne vláčne, jemné a aromatické.
V košíkoch zo šúpolia nechávame vytvarované bochníky kysnúť. Cesto sa na ne tak nenalepí a jeho teplota zostane stálejšia.
Formy na pečenie sú vhodné hlavne pre mäkké cestá a trhacie chlebíky. Formu nezabudnite vždy vymastiť, prípadne vystlať papierom na pečenie.
Ďalšie tipy a rady
Chcete si upiecť sladký chlebík? O vláčnu konzistenciu a ovocný nádych sa postará jablkové pyré či banán.
V slanom pečive zasa dokáže správnu konzistenciu zabezpečiť aj cícerová múka a voda.
Sójová alebo pšeničná múka pri zmiešaní s troškou vody dokonalo nahradia inak nevyhnutné vajíčka pri príprave svätojánskeho chlebíka. Pri pečení môžeme podobne zohľadňovať aj potravinové intolerancie.
Pre hostí trpiacich intoleranciou laktózy môžeme mliečne produkty, ako sú smotana, čerstvý syr alebo mlieko, veľmi jednoducho nahradiť surovinami bez laktózy. „Bezlepkové recepty ľahko pripravíme vďaka kukuričnej, batatovej alebo pohánkovej múke. V takýchto prípadoch je však nevyhnutné trochu experimentovať, keďže použitím bezlepkovej múky sa uvedený čas pečenia, ako aj množstvo pridanej vody môžu zmeniť,“ radia vo vynikajúcej príručke plnej receptov Chlebíky a pečivo na párty.
Prečítajte si tiež
Ako upiecť kváskový chlieb. Postup krok za krokom.
Dochutenie chlebíkov
Nebojte sa pri zdobení a dotváraní chlebíkov popustiť uzdu fantázii. Pridajte čierne olivy, jemnú španielsku sušenú šunku serrano alebo vegánsku salámu chorizo.
Môžete chlieb dochutiť aromatickými syrmi alebo šťavnatou burgundskou šunkou.
Losos, krevety a ostatné morské plody sú vhodné nielen na obloženie, ale môžete nimi chlebík aj naplniť.
Sladké chlebíky a pečivo môžete ozvláštniť čerstvým alebo sušeným ovocím ako sú datle, figy, hrozienka, brusnice. Môžete pridať aj orechy a semienka ako napr. lieskové oriešky, vlašské orechy, mandle, pistácie či mak.
Obľúbeným dochucovadlom sladkých chlebíkov je škorica, aníz, kardamóm, fenikel alebo perníkové korenie.
Vlastné kreácie môžeme ochutiť aj čokoládou, marmeládou či džemom, prípadne pomarančovou alebo citrónovou šťavou.
Už sme vyššie spomínali knihu Chlebíky a pečivo na párty – výborná kniha plná skvelých receptov. Chlebíky sladké i slané, bagety, ciabatta, rôzne croissanty. Odporúčame.
Ak si chcete piecť chlebík z kvásku, nie je asi lepšia kniha ako Kvások od Lenky Mančíkovej. Výborné rady, ako si vyrobiť kvások, ako z neho piecť a nechýbajú ani recepty.