Domáci proteínový prášok zo žihľavy plný antioxidantov a bielkovín

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Už ste o ňom počuli? Proteínový prášok zo žihľavy, ktorý obsahuje veľa vlákniny, antioxidantov a bielkovín. V obyčajnom prášku sa koncentruje množstvo živín a viete ho všelijako využiť. Pritom väčšina z nás považuje žihľavu iba za burinu a niečo nežiadúce vo svojej záhradke. Treba si však uvedomiť, že rastie najmä na miestach, ktoré sú bohaté na živiny, dusík. Preto je dobré využiť jej silu.

Liečivá žihľava

Bylinkárka Diana Mozoláková, ktorá je na sociálnych sieťach známa aj ako Dida, alias Divoká strava, vie, ako si vyrobiť takýto žihľavový proteínový prášok a ako ho využiť pre svoje zdravie. „Žihľava v prášku môže obsahovať až 33 % bielkovín (pre porovnanie, napr. špenát obsahuje 30 %). Na záhrade mi rastie pomerne dosť žihľavy. Niekedy ju zbieram priebežne na priame použitie do jedál a niekedy ju nechávam vyrásť do plnej výšky. Zbieram ju až vtedy, keď na nej uvidím krásne zelené semienka,“ popisuje Diana.

Ako správne nazbierať žihľavu?

proteínový prášok zo žihľavy

Vľavo samčie, vpravo samičie.

Na žihľave rastú dva druhy semiačok, samčie a samičie. Samčie odstávajú do strán ako anténky, majú také malé guličky. Môžete ich aj ochutnať, ale ich chuť je trávová. Toto v podstate ani nie sú semiačka, sú to malé púčiky kvietkov žihľavy. Druhé visia dole ako strapce hrozna, to sú samičie a práve na tie sa chceme zamerať.

Pri zbere by mali mať krásnu zelenú, sviežu farbu. Môžete ich ochutnať aj priamo z rastlinky tak, že ich v dlaniach pomrvíte, aby sa uvoľnili z obalu. Semiačka sa dajú konzumovať aj surové priamo z rastlinky, ale to závisí od toho, aký je váš jazyk citlivý.

Niekoho môžu jemne pŕhliť, iný si to ani nevšimne. Jediný spôsob, ako to zistiť, je vyskúšať. Sušením sa však pŕhlenie úplne stratí. Pri zbere semiačok sa Diane Mozolákovej osvedčili 3 spôsoby:

  1. Celé rastlinky aj s listami zviažete do „kytice“ a vysušíte na dobre vetranom mieste bez priameho slnečného žiarenia. Následne iba stiahnete všetko zo stonky, jemne podrvíte alebo rozmixujete na prášok a uskladníte v pohári a v tme.
  2. Nazbierate si celé stonky a nožnicami odstrihnete iba strapce semiačok. Tie usušíte na papieri na pečenie alebo na vrchnáku od krabice. Následne použijete sitko: semiačka vám spadnú do misy, suché stonky vyhodíte.
  3. Nazbierate si celé stonky, poodtŕhate lístky a semiačka stiahnete zo stonky. Potom postupujete ako v bode vyššie. Zdá sa to ako mravčia práca, ale stojí to za to.

o bylinkách žihľava pŕhľavaPrečítajte si tiež
Žihľava, či pŕhľava. Tipy a recepty.

Vyrobte si žihľavový proteínový prášok

Ak si občas kupujete výživové doplnky či zelené vitamínové prášky, viete, že to nie je lacná záležitosť. Takto si jeden ľahko vyrobíte sami, v bio kvalite a podľa osvedčeného receptu Diany, ktorá napísala aj knihu plnú tipov a receptov Liečivá sila divokých byliniek.

Postup: Vysušené celé žihľavy aj so semiačkami „stiahnete“ do misy a v kuchynskom robote všetko zomeliete na jemný prášok. Prášok ešte preosejete cez sitko, kde sa zachytia nezomleté časti a zostane vám krásny jemný prášok.

Žihľavový prášok uskladnite v zaváraninovom pohári na tmavom mieste. Dbajte na to, aby bol pohár dobre zavretý, aby prášok nezvlhol, mohol by chytiť pleseň. Najlepšie je ho odložiť na zimu, keď prášok môžete pridávať do obľúbených jedál, omáčok, nátierok, posypať si ním polievku, pridať ho do smoothie či raňajkových kaší
Tento proteínový prášok nielen chutí, ale aj lieči a podporuje čistiaci proces tela aj celú imunitu.

proteínový prášok zo žihľavy

Foto: Diana Mozoláková


Zdielať

About Author

Komentáre sú uzavreté.