Gaštany sú malé dary jesene. Z jedných sa robia milé postavičky alebo skvelá masť. Z druhého si môžete pripraviť chutný krém, pyré alebo si ich upiecť.
Pagaštan konský alebo tiež divý gaštan je doslova na každom kroku a na jeseň poteší najmä malé deti. Gaštan jedlý už nie je taký rozšírený, no jeho plody sa dajú skvele zužitkovať. Poradíme vám, ako si správne upiecť gaštany, ako si z nich pripraviť úžasný krém, či pyré. Ale aj gaštanovú polievku a gaštany s pečenými zemiakmi.
O pagaštane konskom, čiže tom nejedlom, divom gaštane sa dozviete zaujímavé informácie a recepty v článku Pagaštan konský ako liek na vaše kĺby. Teraz sa sústreďme na jedlé gaštany.
Jedlé gaštany a ich liečivé účinky
Jedlé gaštany obsahujú neuveriteľné množstvo prospešných látok, vitamínov, napríklad vitamín B, E, K. Majú tiež vysoký podiel vitamínu C, ktorého množstvo je porovnateľné s podielom vitamínu C v citróne.
V gaštanoch nájdete aj zinok, železo, horčík, fosfor, vápnik či draslík. Plody gaštanov majú pozitívny vplyv na vlasy, kožu, žalúdok, srdce, mozog. Ak si doprajete gaštany pravidelne, vyplavujete z tela toxíny – konkrétne z pečene. Podporujete tým trávenie a keďže neobsahujú glukózu, sodík ani lepok, gaštany sú vhodné aj pre celiatikov.
Gaštany sú aj skvelým pomocníkom pri chudokrvnosti, vyčerpanosti a bolestiach hlavy. Pomáhajú posilňovať imunitu. Neobsahujú cholesterol, ani glutén a len minimum tuku.
Obklady z rozpučených gaštanov pomáhajú pri hemoroidoch, popáleninách, jazvách, ekzémoch a boľavých kĺboch.
Jeden nečakaný tip: ak máte na jeseň, či v zime upchatý nos, vložte surový gaštan do vody na dva až tri dni. Z mäkkej dužiny vytvarujte pevný valček a vložte ho do nosnej dierky. Opakujte tak po dvoch dňoch. Hlieny sa vám pustia z oboch nosných dierok bez toho, aby ste valček vyberali.
Ako jedlé gaštany kupovať?
Nájdete ich v superkmarketoch, aj na trhoviskách. Ich cena kolíše od 5€ do 9€ za kilogram. Záleží samozrejme na kvalite. Môžete si ich samozrejme aj sami nazbierať – najznámejšia gaštanica sa nachádza v Modrom Kameni pri Veľkom Krtíši (asi 50 km západne od Lučenca).
Ak si gaštany kupujete, vyberajte len na dotyk pevné, tmavohnedé gaštany, ktoré nemajú škvrny. Príjemne voňajú a nie sú prevŕtané červíčkami. Tiež dajte pozor na to, aby neboli napadnuté plesňou, pretože pri zlom skladovaní sú k nej veľmi náchylné.
Šupka má byť pevná a pri dotyku sa nedeformuje.
Pečené gaštany
Pečené gaštany sú úžasná pochúťka.
Pred pečením môžete dať gaštany poležať do vody na pár hodín. Pri čerstvých netreba, robte to v neskoršom období zberu, keď gaštany pomaly schnú a dužina stráca vodu.
Gaštany na “bruškách” a (alebo) na “chrbátikoch” treba narezať. To je najdôležitejší krok, aby vám nestrieľali v rúre. Potom pečte asi 20-25 minút. Po upečení ich môžete zosypať do misky a prikryť utierkou, aby zostali dlhšie teplé.
Pozrite si VIDEO amerického šefkuchára časopisu Relish Briana Morrisa, ako on zvykne pripravovať gaštany:
Gaštanové pyré
Existuje množstvo spôsobov, ako pripraviť gaštanové pyré. Veľa zaujímavých receptov nájdete v knižke Gaštanové pochúťky, aj na spomínanej stránke Gaštany – Modrý kameň. Za všetky aspoň dva naše najobľúbenejšie.
Jednoduché gaštanové pyré
Suroviny: 250 g jedlých gaštanov, 2 dl mlieka, 40 g práškového cukru, 20 g vanilkového cukru, 1 lyžica rumu, 2 dl šľahačky, pomaranč.
Postup: Gaštany trochu narežeme, uvaríme v mlieku do mäkka. Očistíme ich, prelisujeme, zmiešame s cukrom, vanilkovým cukrom a rumom. Pyré môžeme dochutiť pomarančom, hrozienkami, šľahačkou ap.
Gaštanové pyré so šľahačkou
Pripravte si 1 kg jedlých gaštanov, k tomu 2 dl mlieka, 50 g masla, 150 g práškového cukru, 1 vanilkový cukor, 1 lyžicu rumu, šľahačku a čokoládu.
Uvarené gaštany olúpeme a zbavíme vnútornej šupky, zomelieme na mäsovom mlynčeku a premiešame s mliekom. Maslo vymiešame s cukrom a vanilkovým cukrom, pridáme rum, zomleté gaštany, dobre premiešame, tlačidlom na zemiaky pretlačíme do širokých zmrzlinových pohárov a ozdobíme šľahačkou a postrúhanou čokoládou. Z pretlačenej gaštanovej masy môžeme formovať rozličné ovocie, ktoré obalíme v postrúhanej čokoláde alebo polejeme čokoládovou polevou.
Smotanovo-gaštanový krém
Gaštany uvarte v mlieku s vanilkovým cukrom, dužinou z vanilkového struku a s rumom. Na miernom ohni varte zmes asi 25 minút, kým nevsiakne všetka tekutina. Potom uvarené gaštany prelisujte do misky a nechajte vychladnúť.
V miske zmiešajte kyslú smotanu a práškový cukor. Primiešajte gaštanové pyré a krém servírujte v miskách alebo pohároch spolu so šľahačkou a kúskami čokolády.
Pečené gaštany so zemiakmi
Narežte gaštany a pečte ich v rúre pri 200 stupňoch asi 20 minút. Zatiaľ si pripravte zemiaky – ošúpte ich, prerežte na polovičky a zabaľte do tenších plátkov slaniny. Poukladajte na pekáč vymastený maslom – reznou stranou dolu. Osoľte a okoreňte.
Keď vyberiete gaštany z rúry upečené, dajte do nej pripravené zemiaky a pečte tak 25 minút. Zatiaľ nechajte gaštany vychladnúť a ošúpte ich. K upečeným zemiakom potom pridajte ošúpané gaštany a zalejte vývarom (ak ho nemáte, pripravte si ho z bujónu, deci stačí).
Potom ešte pečte zhruba 15 minút a podávajte s plátkami masla, ktoré sa na zemiakoch topia a celé to chutí úžasne!
Gaštanovo-šošovicová polievka
A na záver ešte jeden recept – spomínali sme, že gaštany majú minimum tuku, takže z nich nepriberiete. Gaštan má vysoký obsah kyseliny linolovej, ktorá napomáha znižovať hladinu cholesterolu a tukov v krvi.
Ponúkame recept od inštruktorky aerobicu a zumby Danky Frákovej z Fitshaker.sk.
Na gaštanovo-šošovicovú polievku potrebujeme dužinu z gaštanov, kari korenie, šošovicu, zeleninový vývar, kurkumu, čierne korenie, čili (ale nemusí byť), morská soľ.
Postup: Na olivovom oleji orestujeme povarenú gaštanovú dužinu, pridáme kari korenie a šošovicu, zalejeme troškou vody a chvíľu ešte dusíme. Gaštanovo-šošovicovú zmes zalejeme zeleninovým vývarom (ak má byť z kocky, tak iba v bio kvalite), nakoniec ešte ochutíme kurkumou, čiernym korením, paprikou a morskou soľou. Povaríme, kým nebudú gaštany mäkké. Polievku rozmixujeme, ozdobíme petržlenovou vňaťou a podávame. Dobrú chuť! 🙂