Ak sa vám nechce príliš vyvárať, stáť pri sporáku alebo vymýšľať, čo zasa na obed – siahnite po overenej klasike. Restovaná kuracia pečeň na cibuľke s ryžou je rýchle a jednoduché jedlo, ktoré navyše chutí.
Áno, treba priznať, že niektorým ľuďom pečienka „nevonia“ a nechcú ju jesť. A to z rôznych dôvodov – nie je to mäso, nie je to zdravé, nevyzerá to vábne ap. Aj odborníci na výživu odmietajú konzumáciu vnútorností, v ktorých sa hromadia škodlivé látky – výnimkou je však práve kuracia pečeň. Obsahuje totiž veľa železa, kyseliny listovej a zinku, čo pomáha pri tvorbe červených krviniek.
Kuracia pečeň má vysoký obsah živín, aj vitamíny A, B a K, na čo mnohí zabúdajú. Obsahuje selén, zinok, meď a fosfor. Je to vynikajúci zdroj železa, takže ak trpíte anémiou, chudokrvnosťou, pokojne zaraďte do jedálnička kuraciu pečeň aj častejšie. Už 100g pečene pokryje vašu dennú dávku železa.
Konzumácia kuracej pečienky je vhodná aj pre rýchlejšie zotavenie organizmu pri strate krvi po úraze alebo chirurgickom zákroku. Zinok zvyšuje obranyschopnosť, takže je vhodná aj pre starších ľudí.
Pozor, kuracia pečienka nie je vhodná pre pacientov s vysokým cholesterolom a tehotné ženy, u ktorých nadmerné množstvo vitamínu A môže zapríčiniť abnormálny vývoj plodu.
Kuracia pečeň – recept
Vyskúšajte náš recept, ktorého príprava vám zaberie asi pol hodinku a vyjde vás na pár eur. Približne kilo pečienky vás vyjde na asi dve eurá. K tomu už len cibuľu, koreniny a ryžu, takže ide o skutočne lacné jedlo.
SUROVINY
- 1 kg kuracia pečeň
- ryža alebo chlieb
- 1 cibuľa
- čierne korenie
- majoránka
- mletá červená paprika
- soľ
POSTUP
Kuraciu pečeň umyte a zbavte blaniek. Nachádzajú sa v nej aj maličké čierne kúsky – tie sa snažte všetky odstrániť. Ak ich necháte a podusíte s pečeňou, bude mierne horká.
Potom pečienku nakrájajte na menšie kúsky a odložte nabok.
Nakrájajte si pol cibule, prípadne celú na drobné kúsky a dajte na rozpálený olej. Orestujte ju do sklovita. Následne pridajte pečeň, premiešajte a posypte mletou červenou paprikou. Okoreňte, dajte sušený majorán a prikryte pokrievkou.
Pečienku za občasného premiešania duste na miernom ohni cca 10 minút. Pustí dostatok šťavy, ale pokojne ju môžete podliať troškou vody. Potom osoľte a ešte poduste zo tri-štyri minúty do zmäknutia. Nerobte ju však dlhšie, aby sa vám nerozpadávala.
Podávajte s dusenou alebo varenou ryžou, a kyslou uhorkou. Pokojne môžete vymeniť ryžu za čerstvý chlebík a namáčať si ho v šťave z pečienky.
Dobrú chuť!