Máte radi tvarohové maškrty? Nečudujeme sa – my ich milujeme 🙂 A preto sme pre vás pripravili recept na tvarohové rezy s čokoládou.
Spojenie tvarohu so sladkým cestom či ovocím je láska na prvé sústo. Tvaroh viete vynikajúco skombinovať s rôznym druhom ovocia. Jeho chuť vynikne s lineckým cestom, treným cestom, klasickým piškótovým, ale aj v štrúdli. Receptov je mnoho.
Ak hľadáte niečo iné ako klasické rezy s hrudkovitým tvarohom, vyskúšajte použiť na prípravu tvarohovej plnky syr Philadelphia. Určite ste už o ňom počuli. Väčšinou sa používa ako nátierka, ktorú si dáte na pečivo, ale vynikajúci je aj na prípravu obľúbených cheesecakov. Má krémovú konzistenciu a výborne sa s ním pracuje.
Nemusí vás odradiť ani jeho cena, v akcii si viete 125g balenie zakúpiť za 1,30 eura. Vyskúšajte recept na tvarohové rezy s bielou čokoládou. V recepte sme krémový syr spojili s bielou čokoládou a výsledkom bol lahodný tvarohovo-čokoládový krém. Jedna malá rada – krém musí odstáť aspoň niekoľko hodín, pokojne aj deň, čiže ak si chcete vyskúšať tento recept, už teraz si urobte krém a potom zvyšok.
Recept na tvarohové rezy zo syru Philadelphia
SUROVINY na plech s rozmermi 35 x 25 cm
Piškótové cesto:
- 5 ks vajce
- 5 PL kryštálový cukor
- 4 PL polohrubá múka
- 1 PL kakao
- ½ kypriaci prášok
- 1 PL rastlinný olej
- + 2 PL džem
Tvarohovo čokoládový krém:
- 2 ks balenie syr Philadelphia (môžeme nahradiť mascarpone tvarohom alebo nízkotučným tvarohom)
- 1 ks čokoláda biela 100g balenie
- 1 ks smotana na šľahanie 33%
- 1 ks Olé puding Dr. Oetker vanilkový
- vanilkový cukor (voliteľné)
Čokoládová poleva:
- 100 g čokoláda na varenie
- 70 g Cera
- 1 PL rastlinný olej
POSTUP
Začíname s prípravou plnky. Deň vopred si dáme variť smotanu na šľahanie. Keď začne vrieť, nalámeme do nej bielu čokoládu a miešame, kým sa nám nerozpustí. Vychladnutú zmes dáme na noc do chladničky, minimálna doba chladenia je aspoň 6 hodín.
Rúru na pečenie rozohrejeme na 180ºC. Plech vystelieme papierom na pečenie.
Oddelíme si bielka od žĺtkov. Bielka vyšľaháme s kryštálovým cukrom. Do tuhého snehu zapracujeme po jednom žĺtka. Polohrubú múku, kypriaci prášok a kakao preosejeme cez sitko. Po lyžiciach pridávame k vyšľahanej žĺtkovej zmesi. Nakoniec pridáme 1 PL oleja. Piškótové cesto vylejeme na plech a povrch cesta uhladíme stierkou. Pečieme 10 až 15 minút.
Urobíme test dreveným špáradlom. Vychladnuté kakaové cesto potrieme 2 PL ovocného džemu – černicovým, ríbezľovým alebo jahodovým…
Z chladničky vyberieme rozpustenú čokoládovo-šľahačkovú zmes. Prisypeme k nej polovicu Olé vanilkového pudingu Dr.Oetker. Vyšľaháme dotuha.
Syr Philadelphia dáme do misky a premiešame metličkou. Opatrne metličkou zapracujeme aj vyšľahanú šľahačku. Môžeme pridať aj vanilkový cukor, no je to voliteľná položka:)
Krémom natrieme piškótové cesto a vložíme ho na hodinku do chladničky.
Ak je plnka príliš riedka, prisypeme k nej zvyšnú polovicu Olé pudingu. Ak je príliš sladká, pridáme citrónovú šťavu 🙂
Na záver si rozpustíme čokoládu na varenie spolu s Cerou. Na slabšom plameni miešame, kým nám nevznikne čokoládová poleva. Pridáme 1 až 2 PL rastlinného oleja. Polevou potrieme tvarohovú plnku. Polevu necháme stuhnúť. Dezert krájame horúcim nožom na kocky. Servírujeme.
Dobrú chuť!
Foto: LepšíDeň.sk/autorka