Kiš, čiže quiche lorraine. RECEPT na francúzsky slaný koláč

LinkedIn

Domáce krehké cesto a náplň podľa svojej chuti – najčastejšie  syr, slaninka, smotana, vajíčka, cibuľka a špenát. To je po našom kiš, v originály quiche lorraine. Francúzsky slaný koláč je stávka na istotu a určite ním potešíte nielen rodinu, ale aj návštevu. Ak zachováte pomer vajec a smotany, môžete robiť rôzne varianty, testovať, obmieňať a vždy si prídete na svoje.

Quiche lorraine | Kiš
Francúzi milujú slané koláče, aj tento má názov podľa francúzskej oblasti, no takéto koláče jedávali s obľubou už Angličania v 14.storočí. Slávny quiche lorraine pochádza zo severovýchodnej oblasti Francúzska, z Lotrinska. To, ako možno viete, bolo dlho pod nadvládou Nemecka, preto je názov quiche akousi skomoleninou slova kuchen, nemecky koláč.
Základom dobrého kišu je správne cesto. Kedysi sa používalo chlebové cesto, neskôr krehké.

 

RECEPT na quiche lorraine | kiš

recept na quiche lorraine kišNa prípravu francúzskeho slaného koláča potrebujete pár základných surovín, niektoré ako syr cheddar asi dokúpite, ale žiadne špeciálne ingrediencie. Pripravte si guľatú formu s priemerom asi 24 cm, potravinovú fóliu a alobal. Výborné sú fazule na zaťaženie, ktoré odporúča aj český gastrogurmán Roman Vaněk. „Potom sa to cesto nenafúkne uprostred, ale zostane rovné. A fazule môžete vždy takto používať, my máme doma napríklad fazule len na quiche.”

SUROVINY

Cesto:

  • 180 g hladkej múky
  • 80 g zmäknutého masla
  • 3 lyžice studenej vody
  • lyžička soli

Náplň:

  • 150 g syra cheddar alebo goudu alebo gruyére
  • 4 vajcia
  • 300 ml sladkej smotany
  • 20 dkg anglickej slaniny na plátky
  • 60 g baby špenátu
  • 1 väčšia cibuľa
  • soľ a korenie

recept na quiche lorraine kiš

POSTUP

recept postupDo misy nasypte múku, soľ a pridajte mäkké maslo. Vypracujte mrveničku, do ktorej potom pridáte vodu a ďalej zapracujete. Postupne vám vznikne hladké nelepivé cesto. Ak by sa stále mrvilo, pridajte vodu. Ak by sa lepilo, dajte trošku múky.
Cesto zabaľte do potravinovej fólie a nechajte odležať v chladničke asi pol hodiny.

recept postupZatiaľ si zapnite rúru na 200 stupňov Celzia a pripravte si formu na koláč. Vyberiete cesto z chladničky, necháte trošku povoliť a vyvaľkáte na plát hrubý asi 2 až 3 cm.

recept postupToto cesto prenesiete do formy a prstami ho pekne utlačte po okrajoch, na steny formy, aby napokon trošku pretŕčalo cez okraj. Pri pečení totiž mierne sadne. Popichajte cesto vidličkou, prikryte alobalom a na alobal nasypte fazuľu. Dierky a fazuľa spôsobia, že cesto sa nebude nafukovať a deformovať pri samotnom pečení.

recept postupTakéto cestíčko upečiete v rúre za asi 12 minút pri spomínaných 200 stupňoch. Potom vyberte formu, dajte preč fazuľu a alobal, potrite rozšľahaným vajíčkom a ešte ho dajte do rúry na cca 5 minút. Korpus získa nádhernú zlatistú farbu.

Vyskúšajte aj ďalšie naše RECEPTY.vanilkovo-čučoriedková torta | recept

recept postupKým sa cesto pečie, pripravíte si náplň. Do misky dajte vajíčka, smotanu, soľ, korenie a nasypte polovicu syra. Premiešajte.
Potom nakrájajte na polovičné kolieska cibuľu, na kocky slaninku a na panvici ich upražte. Do toho pridajte umytý baby špenát a počkajte chvíľu, kým zmäkne. Nechajte zmes trošku vychladnúť a opatrne pridajte k vajíčkam so smotanou. Dôkladne premiešajte.

recept postupIdeme do poslednej fázy. Nalejte túto zmes do formy na upečené cesto a posypte zvyšnou časťou syra cheddar. Kiš, alias quiche lorraine pečte asi pol hodiny na 180 stupňoch Celzia.
Môžete priebežne pozrieť a hotový kiš je vtedy, keď ním pri potrasení vidíte, ako sú okraje pevne, ale stred sa trasie.
Nechajte vychladnúť – nekrájajte hneď, lebo sa vám rozpadne, náplň vytečie.

Varianty náplní
Treba zachovať pomer smotany a vajec, no ostatné je už na vás. Môžete tam dať tvaroh, kozí syr, šampiňóny, brokolicu alebo inú zeleninu, špargľu, zemiaky, kuracie mäsko, údeniny, ryby, kúsky lososa, pór, sušené rajčiny… je len na vás, ako si náplň namiešate.

                                                                       Páčil sa ti článok? Pošli ho ďalej!

About Author

Avatar