Medvedí cesnak. Zber, spracovanie a liečivé účinky

Úžasná jarná bylina, ktorú mnohí ľudia ešte ani nevyskúšali. Pritom už švajčiarsky kňaz, uznávaný liečiteľ a predchodca alternatívnej medicíny  Johann Künzle povedal: „Žiadna bylina na svete nemá taký účinok na vyčistenie žalúdka, čriev a krvi ako medvedí cesnak.“
Áno, medvedí cesnak sa používa na jarnú očistu a dokonca pri omladzovacej kúre. „Má efekt proti zhlukovaniu trombocytov, čím ovplyvňuje krvnú zrážanlivosť,“ vysvetľuje profesor Jaroslav Kresánek zo Slovenskej zdravotníckej univerzity.

Kniha Atlas liečivých rastlín a lesných plodov, ktorú zostavil spolu so svojím otcom, je najpoužívanejšia príručka o liečivých rastlinách. Profesor Kresánek pokračuje: „Tiež sa predpokladá, že medvedí cesnak zabraňuje ukladaniu kalcifikátov v cievach a pôsobí priamo na cievnu stenu.“
Tie najúčinnejšie látky sú obsiahnuté predovšetkým v listoch, preto je ideálne konzumovať ho čerstvo natrhaný.

 

Kde a kedy zbierať medvedí cesnak?

Medvedí cesnak si môžete natrhať sami, ale začiatkom jari ho predávajú aj na trhoviskách – napríklad viazanička listov na známej bratislavskej Miletičke stojí cca 50 centov. Veľa ho rastie na Partizánskej lúke (Železná studnička), v okolí petržalských jazier Veľký a Malý Draždiak, v Rusoveckom parku, ale aj v Horskom parku. No pozor na miesta, kde sa pohybuje veľa psíčkarov. Takýto cesnak už nie je ideálny.

Medvedí cesnak obľubuje výživné, kypré a vlhké pôdy najmä v bukových, zmiešaných a lužných lesoch. Najväčšiu šancu, že naň narazíte, sú brehy potokov, prípadne v blízkosti vody s dostatočným množstvom listnatých stromov v okolí. Zbiera sa zväčša začiatkom jari, v druhej polovici marca až začiatkom apríla. Na jar len listy, na jeseň môžete aj cibuľku. Čerstvé listy sa zbierajú ešte pred rozkvitnutím.

Pozor! Niekedy si môžeme medvedí cesnak pomýliť s inými rastlinami, ktoré sú navyše jedované. Napríklad konvalinka voňavá je veľmi podobná, jedovatá a začína rašiť trošku neskôr. Tiež ďalšie rastlinky, ale našťastie medvedí cesnak má nezameniteľnú arómu, takže stačí listy jemne pošúchať medzi prstami a ak ucítite silnú cesnakovú vôňu, je to bezpečne medvedí cesnak.

medvedí cesnak

Spracovanie a uskladnenie

Medvedí cesnak je obľúbená bylina v kuchyni – do čerstvých šalátov, vo varených aj pečených pokrmoch. Ideálne je používať ho čerstvý, pretože vtedy má najväčší obsah liečivých látok. Sušením sa redukuje obsah silíc a podobných účinných látok. Cesnak však môžete aj zamraziť (čo najskôr po natrhaní), alebo ho nakladať do octového, či olejového nálevu.
Nadrobno nasekané listy sú skvelé na maslovom chlebíku, prípadne ich pridajte do omáčok, mletého mäsa, do rybacích vývarov alebo do rôznych nátierok.
Ak ho chcete uchovať čo najdlhšie v čerstvom stave, natrhajte listy aj so stonkami, tie čo najskôr vložte doma do pohára s vodou a vložte do chladničky.

Liečivé účinky

Medvedí cesnak je silné antiseptikum. Ničí mikróby, znižuje obsah cholesterolu a cukru v krvi. Pomáha tiež pri zažívaní, a črevá aj žalúdok sa vám poďakujú za jeho dennú dávku aspoň počas jari. Tiež má pozitívne účinky na pečeň a žlčník.
Aj svetoznáma liečiteľka Mária Trebenová (napríklad Z mojej domácej lekárne) obľubovala medvedí cesnak, oceňovala najmä jeho detoxikačnú schopnosť. Bylina dokáže znížiť vysoký krvný tlak, pomáha pri zápche, plynatosti aj chronických hnačkách.
Medvedí cesnak má dokázané pozitívne účinky aj pri posilňovaní imunity, najmä na jar, kedy prichádza jarná únava a sme neraz náchylnejší na rôzne ochorenia. Používa sa pri ochoreniach horných dýchacích ciest, ako je astma a zápal priedušiek. Mnohým ľuďom dokonca pomáha potláčať migrenózne stavy, takže ak vás často bolieva hlava, zaraďte medvedí cesnak do jedálnička.

žihľavaPrečítajte si tiež
Žihľava, či pŕhľava. Tipy a recepty

Pesto z medvedieho cesnaku

Úžasné na cestoviny, na jednohubky, opekaný chlebík…jednoducho, všestranné pesto z medvedieho cesnaku.
Potrebujete asi 2 litre medvedieho cesnaku, 2 lyžice hrubej morskej soli, 2,5 dcl olivového oleja a čierne korenie.

POSTUP:

  1. Asi dva litre cesnaku (vložte do 2l fľaše) dobre prepláchnite vodou a dôkladne usušte na utierke.
  2. Do mixéra dajte 2,5 dcl olivového oleja a morskú soľ. Pridajte časť cesnakových listov a mixujte dohladka. Potom pridajte zvyšok, korenie a mixujte. Vlejte do pohárov na zaváranie a uložte do chladničky.
  3. Takto pripravené pesto vydrží v chladničke cca 2 týždne. Nepridávajte syr, ani orechy, ktoré by skrátili trvanlivosť. Tie si môžete pridať až potom, priamo do pokrmu.

 

Tinktúra z medvedieho cesnaku

Nazbierajte si čerstvé listy medvedieho cesnaku, asi jeden kilogram. Nakrájajte ho na pásiky a natlačte ho do veľkého štvorlitrového pohára. Zalejte 2 litrami konzumného liehu (môže byť vodka, vínovica, jabĺčkovica ap.), až po vrch. Uzavrite a odložte do komory, špajzy, pivnice.  Nechajte lúhovať asi 3 až 4 týždne. Potom postupne zlievajte tekutinu cez sitko do sklenenej alebo keramickej nádoby. Všetko prefiltrujte do fľašiek a uzavrite. Ide o pomerne silný koncentrát, takže si môžete dávať 2 až 3 lyžičky denne.

Takáto tinktúra znižuje cholesterol a cukor v krvi, detoxikuje, zlepšuje prúdenie krvi a priechodnosť ciev. Pomáha aj pri liečbe žalúdočných vredov, prečisťuje obličky a tráviaci systém. Zmierňuje dýchacie ťažkosti, osvedčil sa pri liečbe kožných vyrážok, povrchových vredoch a lišajoch. Tiež podľa mnohých odborníkov posilňuje pamäť a znižuje bolesť spôsobovanú rôznymi zápalmi.

Veľa zaujímavých informácií, ako aj recepty z medvedieho cesnaku nájdete na stránke MedvedíCesnak.sk.

Aj tieto články by vás mohli zaujímať:

Facebook Comments
Celkovo prečítaní 5 284x, 1 prečítaní dnes

Aj tieto články by vás mohli zaujímať: