12x ovocie, ktoré lieči a spomaľuje starnutie

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ktoré ovocie máte najradšej vy? Klasiku v podobe jablka, hrušky a čerešne? Alebo skôr exotický ananás, citrusy, či grapefruit? Lekári nám stále pripomínajú, aby sme si dopriali niekoľko porcií ovocia (a zeleniny) denne, čím dodáme telu potrebné živiny, vitamíny a minerály. No viete, ktoré ovocie nám ako pomáha? Prečo by sme si mali dopriať napríklad spomínaný ananás? Ako nám pomáhajú čerešne? V čom je pre nás dobrý melón okrem toho, že obsahuje veľa vody?

Vedci zistili vďaka mnohých pokusom a výskumom, ktoré ovocie má na nás aké liečivé účinky. „Ľudia, ktorí zjedia takmer každý deň aspoň jedno krásne sfarbené ovocie, spomalia starnutie svojho organizmu,“ tvrdia Christo a Jonko Mermerski, autori mnohých odborných publikácií a uznávaní autori. Napríklad v knižke Ako sa dožiť 100 rokov skvele rozoberajú mnohé zdravotné účinky jedla, ktoré nás vie dlho udržať mladými a fit.
Ponúkame vám 12 ovocí a ich konkrétne liečivé účinky na náš organizmus. Tak sa inšpirujte a doprajte si aj dnes aspoň trochu ovocia.

 

12x ovocie, ktoré lieči a spomaľuje starnutie

1. Ananás

Ananás je bohatý na vitamín C a iné látky, ktoré udržiavajú zdravé kosti, zlepšujú trávenie a znižujú riziko vzniku onkologických a srdcových ochorení.

Vedcom z Connecticutskej univerzity v USA sa podarilo zistiť, že ananás obsahuje enzým bromelaín, ktorý odstraňuje opuch žalúdka, zápal pri reumatoidnej artritíde a tendovaginitíde, zápal hrubého čreva a zápaly spojené s chronickými bolesťami. Zároveň zistili, že bromelaín znižuje počet hlavných zápalových buniek spojených s astmou.

Podľa profesora výživy z Texaskej univerzity v Austine Jeana Grafa konzumovaním čerstvého ananásu alebo pitím čerstvej ananásovej šťavy sa do organizmu dodáva horčík a vápnik, čo pôsobí preventívne proti osteoporóze.

 

2. Banán

Banány sú najlepším zdrojom draslíka. Len jeden veľký banán zabezpečuje asi 487 mg, teda približne 14 % dennej potreby draslíka. Výsledky výskumov dokazujú, že ľudia, ktorí konzumujú jedlá s vysokým obsahom draslíka, oveľa menej trpia na vysoký krvný tlak, infarkt myokardu a mozgové príhody.

Banány sú výborným prostriedkom pri podráždenom žalúdku, nadmernej kyslosti žalúdka a pri srdcových ochoreniach. Potvrdzujú to aj výskumy uskutočnené v USA.

Banán je bohatý aj na celulózu, preto je vhodnou stravou pri hemoroidoch, divertikulóze (črevné vydutiny), pri rakovine žalúdka a rakovine hrubého čreva.

ovocie banán hrozno

3. Citrón

Podľa odborníkov je citrón jednou z najunikátnejších potravín. Pomáha pri:

– očiste organizmu od toxických látok a jedov
– očiste pečene
– angíne
– nádche
– odstraňovaní obličkových kameňov
– zápale hrdla a strate hlasu
– bronchiálnej astme
– zápale sliznice ústnej dutiny
– prevencii infarktu a po jeho prekonaní.

Okrem toho citrón zlepšuje látkovú premenu, podporuje rast vlasov a nechtov, zabraňuje vracaniu a upokojuje žalúdok. Odporúča sa aj na inhaláciu pri silnom a chronickom zápale prinosových dutín.

 

4. Čerešne

Podľa doktora Gulda, profesora onkológie z Wisconsin-Madisonskej univerzity, čerešne obsahujú alkaloidnú zlúčeninu perilyl, jednu z najlepších zlúčenín pri liečbe karcinogénu prsníka. V štúdiách sa preukázalo, že táto zlúčenina blokuje viaceré druhy rakoviny, a to žalúdka, prsníka, kože, pečene aj pľúc.

Čerešne sa považujú za jeden z najlepších prostriedkov na zmiernenie mučivej bolesti pri dne a artritíde. Experimenty uskutočnené s 10 ženami na Kalifornskej univerzite preukázali zaujímavé výsledky. Ženy jedli 45 veľkých čerešní denne namiesto raňajok. Zistilo sa, že čerešne výrazne znižujú množstvo solí kyseliny močovej v organizme.

ovocie čerešne

5. Čierne ríbezle

Experti z Nového Zélandu zistili, že čierne ríbezle obsahujú látky zabraňujúce vzniku Alzheimerovej choroby. Najcennejší v čiernych ríbezliach je vysoký podiel vitamínu C. Len polovica šálky čiernych ríbezlí obsahuje 101 mg vitamínu C, čo predstavuje 168 % dennej potreby človeka.

Čierne ríbezle okrem antioxidantov obsahujú aj vysoký podiel vlákniny. Experimenty vo Fínsku dokázali, že pri dopĺňaní stravy o 10 g vlákniny denne sa znižuje riziko vzniku nebezpečných ochorení až o 17 %.

Zmrazené čierne ríbezle si úplne zachovávajú svoje cenné liečivé vlastnosti a takto ich môžeme konzumovať počas celého roka.

 

6. Grapefruit

Existujú rozličné druhy grapefruitov, ale najliečivejší je červený grapefruit, pretože obsahuje najviac antioxidantov, ako je vitamín C, lykopén, limonín a naringin. Tieto antioxidanty spoločne pomáhajú znižovať riziko vzniku srdcových a onkologických ochorení, účinkujú pri chrípke a prechladnutí a úspešne bojujú s nebezpečnými molekulami kyslíka v našom tele.

Jednou z najliečivejších látok v červenom grapefruite je lykopén (nachádza sa aj v rajčinách a červenej paprike), ktorý je výnimočným antioxidantom v boji proti voľným radikálom. Dr. David Bailey z univerzity v Ontariu v Kanade zistil, že ak sa grapefruit konzumuje súčasne s liekmi (napríklad pri dne), pôsobí takmer magicky a účinok liekov je 5 – 10x silnejší.

Prečítajte si tiež
Grapefruit. Zázračné ovocie, ktoré lieči aj chudne.

7. Hrušky

Liečivé účinky hrušiek sú u nás málo známe. V mnohých krajinách však toto jemné a šťavnaté ovocie nazývajú aj „božským ovocím“.
V americkej agentúre pre výživu a liečivá  pokladajú hrušku za „superhviezdu vlákniny“, pretože vláknina v nej je jemná a obsahuje veľa pektínu. Len 1 hruška zabezpečuje pre človeka 25 % dennej potreby rozpustnej a nerozpustnej vlákniny. Najdôležitejšie je, že až 41 % vlákniny tvorí pektín, ktorý blahodarne vplýva na činnosť srdca a pôsobí preventívne proti ateroskleróze.

Hrušky obsahujú aj iné minerály prospešné pre organizmus ako meď a bór, ktoré sú dôležité pre zachovanie zdravých kostí, a bór aj pre činnosť mozgu.

 

8. Jablká

Výskumy uskutočnené na Cornellovej univerzite a Seoulovej univerzite dokázali, že fenoly nachádzajúce sa v jablkách majú ešte silnejší antioxidačný účinok ako vitamín C. Znižujú riziko vzniku rakoviny pľúc a ochorení srdca a odstraňujú zápchu.

Iné výskumy, ktorých sa zúčastnilo asi 40 tisíc žien, dokázali, že keď ženy konzumovali jablká počas 7 rokov, znížilo sa u nich riziko srdcového infarktu o 13 – 22 %.
V Austrálii robili výskum na 1600 dospelých účastníkoch a dokázali, že pravidelná konzumácia jabĺk znižuje nebezpečenstvo vzniku astmy. Tento výsledok potvrdili aj vedci z Fínska.

jablká a hrušky ovocie

9. Jahody

Jahody sú unikátne ovocie, pretože obsahujú viac ako 900 veľmi prospešných rastlinných chemických zlúčenín. Jednou z najcennejších je kyselina elagová, ktorá sa považuje za výborný prostriedok proti rakovinovým ochoreniam. Túto skutočnosť dokázali vedci z  Wisconsin-Medisonskej univerzity.

Druhou významnou vlastnosťou jahôd je vysoký obsah vitamínu C, ktorý je dôležitým antioxidantom. Preto jahody pôsobia preventívne proti rakovine, ochoreniam srdca a zraku a proti infekciám.
Jahody obsahujú aj dostatočné množstvo vlákniny, takže sú výborným prostriedkom proti zápche.

Chcete si nazbierať jahody? Tu nájdete tipy na super jahodoviská.

10. Marhule

Marhule obsahujú hodnotnú zmes chemických zlúčenín, ktoré sú výborným prostriedkom na zachovanie zdravého srdca. Marhuliam patrí v obsahu lykopénu druhé miesto po rajčinách. Obidve potraviny sú výborným prostriedkom proti rakovine, pretože karcinogénne látky zneškodňujú hneď, ako sa objavia v organizme.

Keďže betakarotén sa v organizme mení na vitamín A, marhule sú výborným prostriedkom aj na ochranu zdravých očí. Výskum v USA na 50 000 zdravotných sestrách dokázal, že ženy, ktoré konzumovali marhule s vysokým obsahom betakaroténu, mali o 33 % nižší výskyt katarakty (sivého zákalu oka).

ovocie melón

11. Melón (červený a cukrový)

Melóny sú výborným zdrojom kyseliny listovej (folovej), vitamínov skupiny B, vitamínu C a draslíka. Preto sú vynikajúcim liečivom na srdcové ochorenia, znižujú riziko vzniku anomálií plodu počas tehotnosti a dobre vplývajú aj na vysoký krvný tlak.

Keďže melóny sú nízkokalorické a neobsahujú tuky, sú skvelou potravou na očistu organizmu a chudnutie. Melóny obsahujú aj vlákninu rozpustnú vo vode, ktorá nie je taká tvrdá ako vláknina v kapuste alebo v mrkve. Je výborným prostriedkom na očistu hrubého čreva a jeho ochranu pred vznikom karcinómu.

Cukrový melón je jeden z mála druhov ovocia výnimočne bohatého na vitamín C a betakarotén. Tieto antioxidanty neutralizujú voľné radikály podieľajúce sa na vzniku onkologických, srdcových a očných ochorení.
Pozrite si, ako jednoducho nakrájať melón.

 

12. Pomaranč

Pomaranč sa považuje za veľmi cenné ovocie nielen pre vysoký podiel vitamínu C a vlákniny, ale aj preto, že je bohatý na prírodné cukry, ktoré dodávajú organizmu okamžitú energiu a silu.

Dr. Bill Tsedmer z laboratória pre citrusy na Floride zistil, že limonín, ktorý obsahujú pomaranče, môže blokovať rakovinu jazyka a rakovinu hrdla.
Iba jeden stredne veľký čerstvý pomaranč obsahuje toľko vitamínu C, že pokryje 117 % dennej potreby človeka.
Pomaranč obsahuje aj vlákninu, ktorá predchádza zápche, hemoroidom a vytváraniu divertikulov (črevné vydutiny) v hrubom čreve.


Zdielať

About Author

Komentáre sú uzavreté.