Príprava kávy. Najobľúbenejšie postupy ako mokka, zalievaná, turecká…

Pinterest LinkedIn Tumblr +

V mokka kanvici alebo v džezve? Zalievaná, prekvapkávaná alebo vo vacuum pot? Akú kávu si najčastejšie robievate vy? V práci zalievanú, nesku či proste z „prístroja, ktorý tam máme“? Príprava kávy nie je zložitá, no stačí pár drobností a výsledok môže byť úplne rozdielny. Spôsobov, ako kávu pripravíte, je mnoho. My sa pozrieme na tie najobľúbenejšie – popíšeme správny postup, ako ho odporúčajú odborníci na kávu.

 

Príprava kávy – najobľúbenejšie postupy

Už ste vyskúšali kávové vrecká? Ani neskúšajte – ok, instantná káva je zaujímavý nápad, ale chutí hrozne. Radšej vyskúšajte iný spôsob prípravy kávy, napríklad môžete otestovať vákuový kávovar, vacuum pot. Využíva kombináciu spôsobov varenia kávy, ktorá je extrahovaná vo vode s využitím sifónovej časti s cieľom vytvoriť skvelú, chutnú šálku kávy. Je to však dosť zdĺhavé a zložité… naopak, taký aeropress vám pripraví kávu za dve minúty. Nižšie o ňom píšeme viac.
Tu je niekoľko obľúbených spôsobov prípravy kávy – ktorú máte radi vy?

ikona kavaZalievaná káva

Zalievaná káva je najčastejší spôsob prípravy kávy na Slovensku. Často sa nesprávne nazýva turecká káva. Pri príprave zalievanej kávy je dôležité jemné mletie, aby sa káva dostatočne vylúhovala.
Do šálky dajte želané množstvo kávy a zalejte vriacou vodou. Nechajte zo tri minúty postáť, kým sa káva usadí.

 

ikona kavaTurecká káva

džezva príprava kávyPravdepodobne najstarší spôsob prípravy kávy – tak ju pripravovali Arabi a najmä Turci, ktorí doviezli kávu a kultúru pitia kávy do Európy. Na prípravu tureckej kávy potrebujete tradičnú nádobu – džezvu.
Džezva je kónická, často medená nádoba s dlhou rúčkou. Pri tureckej káve používame najjemnejšie mletie kávy a príprava v džezve jej dodá inú chuť, ako zalievaná, či pri tlakových extrakciách.

Do džezvy dajte potrebné množstvo kávy (cca 7 až 9 gramov na šálku), podľa množstva šálok. Kávu zalejte vodou, dajte nad plameň a pomaly priveďte k varu. Keď sa voda začne blížiť k bodu varu a káva začne peniť, dajte džezvu dolu z plameňa. Počkajte, kým pena opadne a dajte ju opäť nad plameň. Tento proces opakujte trikrát.

Pred podávaním treba počkať, kým sa káva usadí na dne džezvy a opatrne ju nalejte do pripravených šálok. Ak pripravujete kávu s cukrom, mali by ste ho pridať do džezvy ešte pred spenením.

 

ikona kavaCaffé espresso

Espresso je rýchly spôsob prípravy kávy, najčastejšie ho dostanete v kaviarňach. Z kávy sa takto vylúhuje najviac chuťových a aromatických látok. Na prípravu espressa potrebujeme čerstvú kávu, mlynček a kvalitný kávovar.
Najdôležitejšie pre prípravu správneho espressa je odhadnúť čas extrakcie, ktorá by mala byť okolo 25 sekúnd pre množstvo približne 30 ml. Čas extrakcie môžeme ovplyvniť hrúbkou mletia, silou utlačenia kávy v košíčku a správnou dávkou kávy.

Dôležitým indikátorom kvalitného espressa je pena, tzv. crema. Všímajte si ju najmä v kaviarňach, keď vám kávu prinesú a podľa toho viete posúdiť aj správnosť prípravy a kvalitu kávy.
Crema je emulzia, ktorá vznikla napenením aromatických olejov prítomných v káve. Mala by byť hustá, orieškovo-hnedá s jemnou textúrou a mala by zostať na stenách šálky aj po jej vypití. Netreba zabudnúť ani na predhriate šálky.

príprava kávy pena

 

ikona kavaFiltrovaná káva

Oveľa častejšia a obľúbenejšia v minulosti, keď sme používali špeciálne filtre.
Vďaka filtrovaniu sme získali čistú kávu bez pevných častíc. Je vhodná pre ľudí, ktorí majú problémy so žalúdkom alebo žlčníkom. Chuť kávy je však menej výrazná, často bez aromatických olejov.
Správne pripravená káva by sa mala extrahovať 4 až 7 minút, závisí od množstva kávy, ktorú pripravujeme. Tento čas sa dá ovplyvniť hrúbkou mletia a použitým filtrom.

mlieko do kávy kvalitná kávaPrečítajte si tiež
Dokonalá káva. Ako si dopriať naozaj kvalitnú kávu?

 

ikona kavaMokka káva

Má silnú a výraznú chuť, je mierne horkejšia. Podáva sa ako malá silná káva. Tento spôsob prípravy je veľmi populárny najmä v Taliansku.
Na prípravu sa používa špeciálna mokka kanvica, ktorá sa skladá z troch častí. Zo spodnej časti dávame čistú vodu. Do strednej (filtračnej s košíkom na kávu) nasypeme zomletú kávu. No a hotová káva priteká do hornej časti. Princíp je veľmi jednoduchý – počas varenia sa voda v spodnej časti nádobky odparuje, vzniká v nej pretlak a káva je pod tlakom pretláčaná cez košík s kávou do vrchnej nádobky.

príprava mokka kávy

 

ikona kavaAeropress

Možno ste o tomto type ešte nepočuli, ale je obľúbený medzi tými, čo radi a veľa cestujú. Niektorí tvrdia, že týmto spôsobom je ešte chutnejšia ako expresso či mokka.
Príprava je rýchla a dôležitá je správna teplota vody, tlak vzduchu a hrúbka mletia kávy.

Na jednu šálku kávy vezmete 20 g kávy (stredne hrubé mletie) a 200 ml vody zahriatej na cca 93 stupňov. Položíte aeropress na váhu, nasypete čerstvo pomletú kávu a pripravíte si stopky. V prvých 30 sekundách nalejete 40 ml vody a dôkladne premiešate. Dolejete zvyšných 160 ml vody a premiešate. Uzatvoríte aeropress a pri čase 1:30 začnete stláčať. Snažte sa o pomalé „pretlačenie“ cca 40 sekúnd. Takto pripravíte kávu za 2 a pol minútky.

 

Mliečne nápoje typu espresso

  • kapučíno – do 120 ml šálky s espressom (30 ml) pridáme z kanvičky mlieko a penu. Výsledný pomer by mal byť: ¹/³ mlieka, ¹/³ peny, ¹/³ espressa.
  • cafe macchiato – espresso s mliečnou penou
  • latte macchiato – horúce mlieko s mliečnou penou (200 ml, ¹/³ pena), preliate 50 ml espressa. Podáva sa v skle.
  • cafe latte – 150 ml horúceho mlieka bez peny s 50 ml espressa
  • cafe freddo – ľadové espresso

Foto: wikimedia/Noemenon, LepšíDeň.sk, Pixabay.com, Pexels.com


Zdielať

About Author

Komentáre sú uzavreté.