Pitie kávy bolo už dávno akousi spoločenskou udalosťou, noblesou alebo len príležitosťou na príjemné stretnutie. Možno aj pre vás patrí šálka kávy k jednému z potešení každého dňa. Nie je však káva ako káva. Určite cítite rozdiel medzi tou, čo si pripravíte doma, ktorú dostanete v kaviarni a tou, ktorú zvyknete piť v práci. Dokonalá káva pritom nie je žiadna záhada – treba len dodržiavať základné pravidlá už pri výbere, či skladovaní. A potom samozrejme vedieť pripraviť tú správnu kávičku.
Výber kávy
Nájsť kávu dobrej kvality na domácu prípravu nebolo nikdy ľahšie – aj bez špecializovaného obchodu s kávou v blízkosti domova. Mnohí pražiari predávajú online a ponúkajú aj vybavenie a tipy nato, aby ste z ich zŕn dostali to najlepšie.
Supermarkety len málokedy narábajú s kávou ako s čerstvým produktom, ktorým v skutočnosti je. Takže supermarketom sa radšej vyhnite a určite neberte do ruky tie najlacnejšie vrecúška, prípadne v akcii – určite nebudú kvalitné.
Väčšie šťastie na kúpu dobrých a čerstvých zŕn budete mať v malom alebo internetovom obchode, ktorý sa špecializuje na kávu. Zorientovať sa v širokom výbere a exotických opisoch však nemusí byť ľahké. Urobte si najskôr prieskum, než sa rozhodnete, koho si vyberiete ako svojho dodávateľa kávy. „Všimnite si niekoľko kľúčových detailov,“ radí svetová a uznávaná profesionálka Anette Moldvaerová, ktorá je tiež autorkou knihy Káva na každý deň. „Napríklad ako sú zrná opísané a balené, spoľahnite sa na vaše chuťové poháriky a buďte otvorení pri porovnávaní aj experimentovaní, až kým nenájdete toho predajcu, ktorý vám ponúkne hľadanú kvalitu.“
Prečítajte si aj
Tajomstvo zdravej kávy. Viete, ako ju správne pripraviť?
Keď kúpite zrnkovú kávu, dajte si pozor na to, kedy bola pražená. Kávovníkové zrná najlepšie ochránite v obaloch s vekom – ak ich nebudete skladovať vo vzduchotesných nádobách, stratia svoju živosť v priebehu niekoľkých dní.
Kúpiť menej znamená kúpiť čerstvé. Ak môžete, kúpte len také množstvo, aké vypijete počas niekoľkých dní alebo týždňa. Často sú dostupné balenia od 100 g.
Čo je na obale?
Veľa kávy sa predáva v atraktívnych obaloch, ktoré však neposkytujú všetky užitočné informácie o kupovanom produkte. Čím podrobnejšie informácie nájdete, tým sú šance na kúpu kvalitného výrobku väčšie.
Myslite tiež na to, že čerstvé kávovníkové zrná vypúšťajú CO2 ako vedľajší produkt praženia. Keby obal nebol tesný, oxid uhličitý by unikal a zároveň by vnikal dnu kyslík a komplexné arómy by sa začali strácať. Takže hľadajte vrecko s ventilom, ktorý utesní zrná tak, aby CO2 mohol unikať a zároveň obsah nezvetral.
Obal by mal obsahovať dátum praženia a balenia, nie iba dátum spotreby. Väčšina komerčných firiem neuvádza, kedy boli zrná upražené a zabalené. Namiesto toho operujú len s dátumom spotreby a to môže znamenať čokoľvek od 12 do 24 mesiacov. Toto neprospieva ani káve, ani zákazníkovi.
Dokonalá káva
Etiketa by vám mala povedať, o aký druh alebo varietu kávy ide, kde bola vypestovaná a či ide o zmes alebo jednodruhové zrná. Teraz vám asi nič nepovie, že je z Kene, Salvadoru alebo je viac arabica ako robusta… To nevadí, postupom času si naštudujete viac informácií a budete vedieť rozlišovať.
Zistite si aj stupeň praženia. Tento indikátor je užitočný, ale spôsob jeho označovania nie je štandardizovaný. Podľa toho, koho sa opýtate, bude „stredné praženie“ znamenať akýkoľvek odtieň hnedej. Praženie na filtrovanú kávu indikuje, že pôjde o svetlejšie praženie, naopak, espresso bude tmavšie. No aj tak môžete nájsť zrná na filtrovanú kávu, ktoré budú tmavšie ako espresso praženie od iného pražiara. Skúsený predavač by vám mal vedieť poradiť, aké praženie by vám mohlo chutiť.
„Ideálne by ste mali vedieť nájsť meno spoločenstva, pracej stanice, haciendy, finky alebo fazendy, ako aj meno majiteľa alebo vedúceho farmy,“ odporúča Anette Moldvaerová. „Čím sú zrná dohľadateľnejšie, tým je väčšia šanca, že kupujete kvalitnú kávu, ktorá bola obchodovaná udržateľným spôsobom a zaobchádzalo sa s ňou ohľaduplne celou cestou od producenta až k predajcovi.“
Skladovanie kávy
Kúpa celých zŕn a investovanie do dobrého domáceho mlynčeka je najlepší spôsob, akým si doma zabezpečíte čerstvejšiu kávu. Pomletá káva zvetrá už o niekoľko hodín, ale celé zrná zostanú čerstvé celé dni aj niekoľko týždňov, ak sú, samozrejme, dobre uskladnené. Pokúste sa kúpiť len toľko, koľko spotrebujete za týždeň či dva. Kupujte teda len celé zrná a zadovážte si ručný alebo elektrický mlynček, meľte vždy len toľko, koľko chcete práve spotrebovať.
Zrná skladujte vo vzduchotesných nádobách, na suchom a tmavom mieste, mimo všetkých výrazných pachov. Ak vrecko, v ktorom máte zrná, nespĺňa tieto kritériá, dajte ho do takej alebo podobnej nádoby.
Neskladujte zrná v chladničke, ale ak ich musíte odložiť na dlhší čas, môžete ich zamraziť. Potom rozmrazujte len toľko, koľko práve spotrebujete. Nikdy znovu nezmrazujte už raz rozmrazené zrná.
Čerstvo upražená dokonalá káva by mala byť intenzívna a sladkastoaromatická; bez prenikavých, kyslých alebo kovových tónov. Prítomnosť CO2 je dobrý indikátor čerstvosti. Keď voda reaguje s CO2 v čerstvej káve, pena a bublinky tvoria výkvet, ktorý sa po minúte-dvoch usadí.
Máte pocit, že veľa kriku okolo obyčajnej kávy? Kto si nevychutnal skutočnú, kvalitnú kávu, nevie, o čom je reč. Tak ako existuje lacná náhrada čokolády a skutočná kvalitná čokoláda, tak existujú aj rôzne kvality kávy. A keďže je to nápoj, ktorý zvyčajne pijeme niekoľkokrát za deň, oplatí sa do know how investovať. Naučte sa, ako chutí dokonalá káva a pripravujte si ju. Rozhodne vám to vylepší váš deň.