Liečivý sirup zo smrekových výhonkov | Recept

LinkedIn

Smrek je jeden z najrozšírenejších ihličnatých stromov u nás a niet divu, že jeho liečivé účinky poznali už naši predkovia. Sirup zo smrekových výhonkov uľahčuje vykašliavanie, rozpúšťa hlieny v hrdle, uvoľňuje dýchacie cesty. Nepotrebujete žiadne chemické prípravky z lekárne – narobte si teraz smrekový sirup do zásoby a na jeseň, či v zime akoby ste našli 🙂

Mladé čerstvé výhonky žiaria na strome nádherne jasnou zelenou farbou. Zbierajte malé výhonky, do 5 cm. Väčšie, aj 10 centimetrové už radšej neberte. Prečo? Práve tie menšie obsahujú viac éterických olejov a minerálnych solí. Ideálny je teda apríl, máj, niekedy ešte aj jún, kedy nie sú smrekové výhonky príliš veľké.
Výťažok z takýchto výhonkov má protizápalové a dezinfekčné účinky. Obsiahnutá silica zmierňuje a potláča príznaky nachladenia, uľavuje pri nádche a kašli, ale dokonca aj zmierňuje reumu či bolesti svalov.
Nachádza sa v nich veľa vitamínu C a tiež mnoho antioxidačných flavonoidov a fenolov, ktorými pri pravidelnom príjme posilníte imunitu.

 

Recept na sirup zo smrekových výhonkov

smrekové výhonky

Potrebujete výhonky, cukor (obyčajný alebo trstinový, podľa chuti), citrón a to je vlastne všetko. Postup je naozaj veľmi jednoduchý a využijete ho ako základ pre letné limonády alebo po lyžičkách ako medicínku. Je výborný pri častejších angínach, dráždivom kašli, zápaloch priedušiek.

recept postupNatrhajte smrekové výhonky, dobre ich opláchnite v site pod vodou a potom jemne usušte napríklad papierovou utierkou.

recept postupVezmite veľký zaváraninový pohár (podľa toho koľko máte výhonkov). Dôkladne ho umyte horúcou vodou a nechajte vyschnúť. Môžete ho aj vypláchnuť bielym silným alkoholom, aby sa vydezinfikoval.

recept postupsirup zo smrekových výhonkovPotom začnite vrstviť. Najskôr vrstva umytých výhonkov, poriadne pritlačte a nasypte vrstvu kryštálového cukru. Pomer je cca 5:1. Na cukor položte kolieska citrónu.
nasleduje vrstva výhonkov, cukor a citrón. Takto postupne vrstvite a pritláčajte, až kým nenaplníte celú fľašu.

recept postupPoslednou vrstvou by mal byť cukor. Ten mimochodom môžete neskôr dosypávať aj v priebehu lúhovania.
Takto naplnený pohár zakryte celofánom a dôkladne uzatvorte gumičkou. Postavte ho na slnečné miesto, na parapet okna a nechajte 2 až 3 týždne lúhovať. Postupne sa vám začne tvoriť hustá tmavá šťava.

recept postupHotový sirup, čiže šťavu z výhonkov, cukru a citrónu, preceďte cez sitko alebo plátno. Nalejte do fľašiek a skladujte v chladničke.
Konzumovať ho môžete priamo po lyžičkách, keď pocítite zdravotné problémy. Stačia 2 lyžičky každé ráno. Alebo si ho pridávajte do čaju, či vody.

Bazový, z púpavy, zázvoru, lipy…
Vyskúšajte aj ďalšie SIRUPY
koreninové zmesi zázvorový sirup

Náš TIP: Namiesto smrekových výhonkov môže použiť aj borovicové výhonky, ale tie musíte najskôr povariť vo vode. Varte ich cca pol hodiny na miernom ohni, potom sceďte, pridajte cukor a opäť varte asi 2 hodiny, kým sirup nezhustne na konzistenciu medu. Nalejte do pripravených fliaš a dobre uzatvorte.

sirup zo smrekových výhonkov

mladé smrekové výhonky


                                                                       Páčil sa ti článok? Pošli ho ďalej!

About Author

Avatar