Surová raw strava si už dávno získala milióny prívržencov a fanúšikov – nielen medzi celebritami, hollywoodskymi hviezdami, ale aj medzi bežnými ľuďmi, ktorým záleží na svojom zdraví. Moderná surová strava totiž poskytuje namiesto odriekania zdravú alternatívu, je preplnená výživnými látkami a plná vitamínov.
Mnohí raw-začiatočníci sú prekvapení, ako jednoducho pri takejto strave chudnú – bez toho, aby počítali kalórie alebo sa zriekali dezertu. Ide to skutočne samo.
„Surovú stravu možno síce výborne nasadiť ako detoxikačný program, ide však o životný štýl a formu stravovania sa,“ píše vo svojej knihe Raw pre začiatočníkov Chantal Sandjon. Podľa nej ide o dlhodobé zmeny a nový životný pocit, miesto krátkodobých zákazov.
So surovou stravou je možné schudnúť úplne prirodzeným spôsobom. Prázdne kalórie, ako sú biely cukor a múka, ktoré telu neponúkajú nijaké živiny, sú totižto automaticky vylúčené.
Čo je však najlepšie, v surovej strave je množstvo výživných látok a vitamínov. Pozrite sa, ktoré vitamíny sú najlepšie a kde ich nájdete.
Surová strava a prehľad vitamínov
Provitamín A (karotén) na kosti a zuby, pleť a tkanivá. V mangu, žltej a oranžovej zelenine.
Vitamín B1 (tiamín) podporuje trávenie, pomáha proti únave, je účinný na srdce a podporuje premenu cukru a škrobu na energiu. Dodajú ho pšeničné klíčky, sójové výhonky, slnečnicové a iné semienka.
Vitamín B2 (riboflavín): Dôležitý pre látkovú výmenu. Je obsiahnutý v zelenej listovej zelenine.
Vitamín B3 (niacín) patrí k receptom na krásu, na peknú pleť a pevné nechty. Okrem toho sa odzrkadľuje na hodnote cholesterolu. Nájdeme ho v avokáde, hľuzových plodoch a orechoch.
Vitamín B6 (pyridoxín) pomáha tvorbe červených krviniek a udržaniu optimálnej mozgovej funkcie. Nachádza sa v avokáde, banánoch, obilí, orechoch.
Vitamín B12 je takisto dôležitý pri tvorbe červených krviniek. Možno siahnuť po výživových doplnkoch.
Vitamín C: dôležitý pre zuby a ďasná, pre imunitný systém a hojenie rán. Nachádza sa v citrusových plodoch, jahodách, paradajkách, brokolici a kapuste.
Vitamín D je relevantný pri absorpcii vápnika. Telo ho produkuje, len ak je vystavené slnečnému žiareniu.
Vitamín E (tokoferol) je potrebný pri tvorbe červených krviniek. Uľahčuje príjem a spracovanie vitamínu K v tele. Nájdeme ho v avokáde, zelenej listovej zelenine, semienkach a orechoch.
Vitamín K je nutný pre zrážanlivosť krvi. Možno ho nájsť v zelenej listovej zelenine, kapuste a karfiole.
Biotín: Potrebný pri premene bielkovín a cukrov. Nachádza sa v orechoch.
Kyselina listová zohráva veľkú rolu v tehotenstve, ochraňuje plod. Nachádza sa v brokolici, špargli, zelenej listovej zelenine, červenej repe.
Kyselina pantoténová (vitamín B5) zohráva úlohu pri hojení rán a imunite. Vyskytuje sa v avokáde, sladkých zemiakoch, karfiole a brokolici.
Všetko o raw surovej strave, základné pravidlá a recepty nájdete v knihe Raw pre začiatočníkov.