Lievance. Tri super recepty pre lepší deň!

Máte radi lievance?
Dajú sa urobiť na sto spôsobov, s rôznymi príchuťami, zdravo i menej zdravo.
Niekto do nich pridáva droždie, iný prášok do pečiva. Niekto nastrúha jablká a pridá škoricu…jednoducho, možno aj vy máte ten svoj recept.
Urobte si úžasné víkendové ráno a vychutnajte si skvelé lievance.
Máme pre vás lievance – tri super recepty, aby ste mali ešte lepší deň:-) Niet nad sladké raňajky do postele, ktoré rozvoniavajú už z kuchyne, čo poviete?
Tieto tri recepty ponúkame v spolupráci s vynikajúcou kulinárkou Luciou Súkenníkovou a jej knižkou Moje skvelé jedlo.

lievance
Lievance. 3 skvelé recepty pre lepší deň.

Lievance z ovsených vločiek a acidka

Suroviny (pre 2 osoby):
• 1 šálka jemných ovsených vločiek
• 1,5 šálky bieleho acidka
• 2 lyžičky mletej škorice
• 1 lyžička vínneho kameňa (bezfosfátového prášku do pečiva)
• štipka soli
• 1 vajce
• kokosový olej na opekanie

Suroviny n ozdobenie:
• ľubovoľné sladidlo – med, agáve, javorový, datľový sirup
• kokosové lupienky
• ovocie
• jogurt
• džem

Postup:
Do väčšej misy nasypeme vločky, škoricu, prášok do pečiva, soľ, vajce a zalejeme acidkom. Dobre premiešame a necháme postáť minimálne 20 minút. Ideálne je zarobiť si cesto na tieto lievančeky večer, aby sa cez noc všetky suroviny krásne spojili, a ráno ich opekať. Panvicu necháme dobre rozohriať, aby sa nám lievance nelepili a potrieme ju kokosovým olejom. Lyžicou opatrne vkladáme kôpky cesta na rozpálenú panvicu a znížime teplotu na stredný stupeň. Lievance opekáme z každej strany asi 3 – 4 minúty, kým nie sú dozlatista opečené. Potom ich necháme vychladnúť na papierovej servítke, aby sme odstránili prebytočnú mastnotu. Ideálne sa k nim hodí čerstvé ovocie alebo džem a datľový, či slivkový sirup na dosladenie, keďže cukor do cesta nedávame, aby sa lievance nelepili. Výborne chutia aj s jogurtom.

lievance
Lievance z ovsených vločiek a acidka.

 

Jablkové lievance

Suroviny (pre 2 osoby):
• 4 jablká postrúhané na veľkých okách
• trochu horúcej vody
• šálka ovsených vločiek
• 1 lyžička škorice
• 2 vajcia
• kokosový (alebo iný) olej na smaženie

Suroviny na ozdobenie:
• ovocie, kokosové lupienky, šľahačka, obľúbený sirup alebo med

Postup:
Vločky nasypeme do misy a zalejeme horúcou vodou po ich okraj, prikryjeme a necháme napučať. Zatiaľ si pripravíme jablká – očistíme a nastrúhame na veľkých okách strúhadla. Zmiešame s vločkami dokopy, pridáme škoricu, vajíčka a vymiešame cestíčko. Panvicu dobre rozpálime, pridáme olej a lyžicou tvarujeme lievančeky. Je veľmi dôležité ukladať lievance na dostatočne rozhorúčenú panvicu, inak sa budú lepiť a trhať.
Cukor netreba, sú dostatočne sladké z jabĺk, ale ak by predsa, na tanieri ich pokvapkáme obľúbeným sirupom. Podávame s čerstvým ovocím, kokosovými lupienkami, prípadne so šľahačkou.

lievance
Jablkové lievance

 

Makovo-limetkové lievance

Suroviny (pre 2 osoby):
• 1 zrelý banán
• 1 šálka jemných ovsených vločiek
• ²⁄³ šálky vlažného mlieka
• 2 vajcia
• ½ lyžičky vínneho kameňa (bezfosfátového prášku do pečiva)
• 1 a ½ lyžice mletého maku
• kôra z 1 bio limetky
• šťava z 1 limetky
• kokosový olej na opekanie

Suroviny na ozdobenie:
• čučoriedky, brusnice, kokosové lupienky, kôra z limetky, agáve alebo iný sirup

Postup:
Banán rozmixujeme ponorným mixérom na kašu, pridáme vločky, mlieko a necháme 10 minút odstáť, aby vločky napučali. Potom pridáme mak, kôru z limetky (ak nemáme bio limetku, použijeme saponát určený na ovocie a limetku dobre umyjeme), časť kôry si necháme aj na ozdobu, šťavu z polovice limetky, prášok do pečiva. Podľa potreby môžeme ešte dosypať vločky, ak by bolo cesto riedke. Smažíme na rozohriatej panvici potretej kokosovým olejom. Zdobíme ovocím – čučoriedkami a brusnicami, posypeme kokosovými lupienkami, limetkovou kôrou a pokvapkáme agáve sirupom.

Lievance
Makovo-limetkové lievance

Aj tieto články by vás mohli zaujímať:

Facebook Comments
Celkovo prečítaní 1 440x, 1 prečítaní dnes

Aj tieto články by vás mohli zaujímať:

Leave a Comment

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.