Teľacie mäso, čiže teľacina, je veľmi chutné mäso, ktoré má jemnú chuť, je ľahko stráviteľné a býva súčasťou aj detskej či diétnej stravy. Obsahuje veľa vody, málo tuku a napríklad oproti kuraciemu mäsu má až 3x viac železa. Plus vysoký obsah omega-3 mastných kyslín. Čiže nielen pre gurmánov, ale aj pre vyznávačov zdravšieho životného štýlu.
Ak bežne nevaríte z teľacieho mäsa, vyskúšajte recept na teľacinu dusenú na hrášku a mrkve, ktorá vám určite zachutí. Aj deťom, ktoré bývajú prieberčivejšie 🙂 Navyše je to rýchle a jednoduché varenie.
Je možno pravda, že teľacie mäsko je trošku drahšie, asi aj preto sa u nás nekonzumuje v takom množstve, no zároveň je chutné i zdravé. Musí to byť mäso z hovädzieho dobytka zabitého vo veku do ôsmich mesiacov. Dôležitý je pritom spôsob výkrmu – a to buď mliečny (po celý čas kŕmené mliekom) alebo kŕmnou zmesou.
Recept na dusené teľacie mäso
Mimochodom, v obchode si viete vybrať z viacerých možností. Teľací orech patrí medzi najobľúbenejšie časti stehna, je to rozsiahly štvorhlavý sval a práve ten použijeme my v recepte.
Teľacia sviečkovica sa zasa nachádza pod nízkou roštenkou a ide o veľmi kvalitné mäso vhodné na grilovanie.
Teľací hrebienok sa dobre griluje a pečie vcelku, teľacia vysoká roštenka je zasa tvorená väčšími svalmi, ktoré sú v jednej časti viac pretkané tukom. Takže je ideálna na steaky, ale aj pečenie, varenie a dusenie.
Môžete vyskúšať aj teľacie guľaté pliecko, ktorej sa hovorí aj falošná sviečkovica (menej jemné, dobré na varenie a dusenie), alebo teľaciu hruď, čo je veľmi jemná svalovina prerastená tukom. Hodí sa na prípravu rolád a pečenie vcelku.
My sme sa inšpirovali Tinkou Karmažín, ktorej recepty milujeme, skúšame a páči sa nám, že mnohé jej recepty sa na nič nehrajú: žiadne extra suroviny, komplikované postupy, ale poctivé a zdravé ingrediencie. Tak vyskúšajte toto teľacie mäso dusené na hrášku, mrkve s basmati ryžou.
SUROVINY
- 300 g teľacieho orecha
- 250 g ryže
- 2 šálky mrazeného hrášku
- mrkva
- červená cibuľa
- šalotka
- cesnak
- 1 lyžica horčice
- olivový olej
- drvená rasca, mletá červená paprika
POSTUP
Nasekajte nadrobno cibule a orestujte na olivovom oleji v tlakovom hrnci asi tri minútky. Pridajte najemno nastrúhanú mrkvu a premiešajte.
Zatiaľ si môžete dať variť basmati ryžu svojím obľúbeným spôsobom.
Vezmite teľací orech a nakrájajte ho na menšie kúsky – u nás to robila dcéra, ktorú to bavilo a aspoň prispela k príprave obeda 🙂 Takéto kocky mäsa pridajte k zmesi cibule a mrkvy, sprudka restujte asi päť minút.
Potom pridajte nadrobno nasekaný cesnak, horčicu a dochuťte: drvenou rascou, mletou červenou paprikou. Premiešajte a chvíľu restujte. Zalejte vriacou vodou z kanvice a zatvorte tlakový hrniec. Keď začne pískať, dajte na menší plameň a duste asi 20 minút.
Môžete to robiť aj v bežnom hrnci pod pokrievkou, vtedy si však mäso žiada viac dusenia.
Keď je mäso udusené a mäkké, dolejte ešte podľa potreby trošku vody a vsypte dnu hrášok. Ten necháte minútku prebublať.
V miske si vymiešajte trošku zemiakového škrobu vo vode a tým potom zahustite omáčku. Napokon dochutíte soľou, korením a čerstvou petržlenovou vňaťou.
Môžete podávať, dobrú chuť!
Foto: LepšíDeň.sk, Pixabay.com