Urobte si doma: jogurt, majonézu, zeleninový vývar, aj koreninovú zmes

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Potraviny môžete buď kupovať v obchodoch, čo robíme väčšina a často…alebo si niektoré urobiť podomácky. Existuje množstvo bežných potravín, ktoré si viete urobiť doma, stačí vám pár surovín a trošku času. Je to samozrejme mierne prácnejšie, ako keď v supermarkete vložíte do košíka jogurt alebo majonézu…ale má to viacero výhod: viete, čo do toho dávate, nemáte tam žiadne aditíva, farbivá ap., a navyše môžete aj ušetriť.

Máme pre vás 4 jednoduché recepty. Urobte si doma vlastný jogurt, majonézu, zeleninový vývar a koreninovú zmes. Nie je to nič zložité a napríklad s deťmi to môže byť aj zábava 🙂

 

ikona sefkuchar1. Urobte si doma… jogurt

Niekoľko polievkových lyžíc zvyšku jogurtu tvorí výborný základ pre várku domáceho jogurtu. Ako na to?

Nalejte vaše obľúbené mlieko do hrnca – bude to v pomere 1 : 1 mlieka a hotového jogurtu. Nastavte si časovač na 8 minút, aby mlieko nevykypelo. Zohrievajte mlieko, kým nezačne vrieť, čo znamená, že kým nezačnú na okrajoch hrnca objavovať malé bublinky a na vrchu sa nevytvorí kožka. Potom vypnite sporák a vezmite z neho mlieko. Nechajte ho vychladnúť na izbovú teplotu.

Následne pridajte 2 lyžičky jogurtu, ktorý vám teda zostal v chladničke a premiešajte metličkou na šľahanie, aby sa jogurt v mlieku úplne rozpustil. Nalejte do pohárov a vložte ich do hrnca s teplou vodou, aby ste vytvorili vodný kúpeľ. Môžete hrniec s vodou položiť na najmenšiu platničku, aby zostali poháre teplé aj počas noci.
Alebo môžete poháre položiť na rímsu vášho krbu a zakryť utierkou, aby udržala teplo. Je kľúčové, aby ste našli miesto, ktoré je teplé 8 až 12 hodín vkuse. Čím dlhšie necháte vašu zmes jogurtu v teple, tým hustejší bude.

Keď nadobudne konzistenciu, s ktorou budete spokojní, vložte ho do chladničky a nechajte vychladnúť.

urobte si doma jogurt

 

ikona sefkuchar2. Urobte si doma… majonéza

Do mixéra alebo kuchynského robota vložte:

  • ¼ hrnčeka olivového oleja
  • 1 veľké vajce
  • ½ čajovej lyžičky horčicového prášku
  • ½ čajovej lyžičky soli

Dobre to premixujte, potom pomaly pridávajte ďalší hrnček olivového oleja počas mixovania. Čím pomalšie budete liať, tým pomalšie sa bude rozptyľovať. Potom pomaly pridajte citrónovú šťavu z polovice citróna.
Majonézu skladujte v sklenenom pohári s pevným uzáverom v chladničke a táto majonéza vám vydrží niekoľko týždňov.

urobte si doma majonézu

 

ikona sefkuchar3. Urobte si doma… zeleninový vývar

„Toto je také jednoduché, že budete užasnutí, ako dobre sa vám to celé tie roky skrývalo priamo pred očami,“ sľubujú Rebecca Rockefeller a Liesl Clark, autorky knihy Míňať menej, získať viac, v ktorej ponúkajú množstvo užitočných tipov.

Keď ošúpete cibuľu i cesnak a odrežete konce cukety, vnútro papriky, či máte šupky zo zemiakov, odložte si všetky tieto zvyšky! Dajte ich do dózy do mrazničky a postupne pridávajte ďalšie. Alebo ich dajte do pohára v chladničke, do ktorého každý deň niečo pridávate.

Potom raz za týždeň dajte vodu do hrnca, vhoďte tam zvyšky zo zeleniny, pridajte bylinky a štipku soli, ak potrebujete, a nechajte to vrieť na nízkej teplote asi hodinu. Odceďte zvyšky zo zeleniny (hoďte ich do kompostu) a zostane vám prekrásny zeleninový vývar, ktorý môžete použiť ako základ pre polievku alebo iné jedlo. A keď zeleninu dusíme, zvyšnú zeleninovú vodu používame takisto na perfektný základ polievok.

urobte si doma zeleninový vývar

 

ikona sefkuchar4. Urobte si doma… koreninová zmes

Zmes korenia taco, talianska koreninová zmes a iné zmesi si tiež vyrobíte jednoducho doma. Ako isto viete, zmesi z obchodu nie sú vo všeobecnosti veľmi zdravé: majú príliš veľa sodíka a sú plné rôznych aditív. Výroba vlastnej koreninovej zmesi zaberie len niekoľko minút a vydrží pritom veľmi dlho.

Jednoduchý recept na koreninovú zmes taco. Pridajte nasledovné prísady do zaváraninového pohára:

  • ½ hrnčeka chilli prášku
  • 1/3 hrnčeka rasce
  • 3 čajové lyžičky cesnakového prášku
  • 3 čajové lyžičky cibuľového prášku
  • 1 polievková lyžica nahrubo mletého korenia
  • 2 – 3 polievkové lyžice sušeného koriandru
  • 2 polievkové lyžice mletej papriky
  • 1 a pol čajovej lyžičky soli
  • 2 čajové lyžičky vločiek z červenej papriky
  • 2 čajové lyžičky oregana

Zmes proste dobre pretrepte a skladujte v chladnej tmavej miestnosti.

urobte si doma zmes korenia

Foto: Freepik.com, vecteezy.com


Zdielať

About Author

Komentáre sú uzavreté.