Nekupujte už bazalkové pesto v obchode, ale urobte si ho sami doma – zvládnete to za 5 minút a z pár surovín. Je úplne skvelé, dá sa aj zamraziť a povieme vám aj to, ako sa dá využiť. Určite ním potešíte nielen svoje chuťové poháriky, ale šplhnete si aj pred návštevou, ktorá takúto domácu gurmánsku pochúťku isto ocení.
Mimochodom, vedeli ste, že klasické pesto pochádza z talianskej Ligúrie, kde sa stále vyrába tradičným spôsobom, teda pomocou mažiarika? Ten sme sčasti použili aj my, ale pokojne zoberte mixér, dajte doň všetky suroviny a o chvíľu máte bazalkové pesto hotové.
Recept na bazalkové pesto
Potrebujete len 5 surovín a ešte aj niektoré z nich sa dajú nahradiť, ak ich nemáte a kvalita nejako neutrpí. No ak môžete, radšej použite všetko to, čo uvádzame my. Klasické pesto alla genovese totiž obsahuje bazalku, píniové oriešky, parmezán, cesnak, olivový olej a soľ.
Ak nemáte vlastnú bazalku, pokojne si kúpte v obchode živú rastlinku, ale čo najskôr ju spracujte. Zo sušenej bazalky pesto určite nevyrobíte 😊
Ak nemáte píniové oriešky, lebo sú drahé a u vás nedostupné – nahraďte ich napríklad vlašskými, mandľami, kešu alebo pekanovými orieškami. Ale malé vrecúško píniových orieškov dostanete takmer všade a za pár eur. Oplatí sa ich kúpiť, lebo dodajú pestu hodvábnu štruktúru.
Takisto parmezán patrí k pestu, dokáže vyladiť prenikavejšiu chuť bazalky a perfektne ho vyladí. Zásadnou surovinou je cesnak a samozrejme extra panenský olivový olej.
SUROVINY
- 1 hrnček listov bazalky
- ¼ hrnčeka nastrúhaného parmezánu
- ¼ hrnčeka extra panenského oleja
- ¼ hrnčeka píniových orieškov
- 1 až 2 strúčiky cesnaku
- soľ
POSTUP
Vložte do mixéra bazalku, oriešky, parmezán, soľ a cesnak. Začnite mixovať a počas toho prilievajte do zmesi olivový olej. Trvá to možno pol minútky, minútku. Vypnite, pokojne nechajte malé kúsky, nemusí to byť kaša dohladka.
Ochutnajte a prípadne dochuťte podľa seba. Niekto chce menej cesnaku, niekto viac…takisto soľ, parmezán.
Bazalkové pesto skladujeme v uzatvárateľnom sklenenom pohári. Na vrch nakvapkajte olivový olej, ktorý pesto akoby zakonzervoval. V chladničke takéto pesto vydrží týždeň.
Hotové pesto môžete aj zamraziť, ako sme to urobili my – dali sme ho do formy na ľad, o pár hodín bolo zamrznuté, preložili sme ho do uzatvárateľnej nádobky a vložili späť do mrazničky. Takto vám vydrží aj tri mesiace a keď potrebujete, vyberiete si vhodný počet kociek bazalkového pesta.
Prečítajte si tiež
Bazalka. 15 spôsobov jej liečivého využitia.
Ako využiť bazalkové pesto?
Ten najjednoduchší spôsob sú cestoviny s bazalkovým pestom. Stačí uvariť svoje obľúbené cestoviny a pridať pesto – sú to jednoduché, čisté chute. Netreba pridávať žiadne mäso, šunku, opraženú slaninku, nie. Len takto jednoducho a viac si užijete chuť cestovín aj samotného bazalkového pesta.
Tiež ho môžete dať na domácu pizzu, na cuketové špagety, gnochci, taliansky šalát caprese, alebo na domáci sendvič, ktorý si vyskladáte podľa seba. Bazalkové pesto sa pridáva aj do omáčok, polievok, na dochutenie rýb a mäsa, pri grilovaní, do dipov…proste, možností je naozaj veľa.
Zdroj a foto: lepšíDeň.sk