Výhody a nevýhody sušičiek potravín

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Sušičky potravín pomáhajú zachovávať výživné látky a pritom konzervovať potraviny, ktoré sa inak rýchlo kazia. Slúžia na sušenie ovocia, zeleniny, ale aj húb a byliniek. Viete, aké sú výhody a nevýhody sušičiek potravín? Či sa naozaj oplatia a na čo myslieť?

Benefity sušičiek potravín

Sušenie potravín má mnoho výhod, spomeňme si tie najvýraznejšie.

výhody sušičiek potravínikona zdvihnutý palecUchovávanie potravín na dlhší čas

V sušičke potravín prebieha proces dehydratácie, to znamená, že z potraviny je odstránená všetka vlhkosť. Keď neobsahujú vodu, nerastú na nich baktérie a iné mikroorganizmi ohrozujúce naše zdravie a znehodnocujúce potravinu. Vďaka tomu ostanú potraviny dlho čerstvé a nekazia sa. Môžete takto spracovať zeleninu a ovocie v lete a ušetriť peniaze za ne v zime, keď nie sú v sezóne.

ikona zdvihnutý palecUmožňujú jednoduché skladovanie

Dehydrované potraviny zaberajú menej miesta ako čerstvé potraviny a sú ľahšie. Vďaka tomu ich ľahko prepravíte, napríklad ak cestujete, idete na chatu, stanujete a podobne.

ikona zdvihnutý palecZachovávajú živiny

Dehydratáciou nestrácajú potraviny živiny. Niektoré vitamíny však môžu byť koncentrovanejšie.

ikona zdvihnutý palecRozmanitosť jedál počas celého roka

Ovocie a zeleninu spracujete v sezóne, keď sú najzrelšie a obsahujú najviac výživných látok. A takéto zdravé a chutné si ich môžete dopriať aj uprostred zimy a využiť ich vo svojich receptoch po celý rok.

ikona zdvihnutý palecSušičky potravín sú energeticky úsporné

V čase energetickej krízy je dobrou správou, že sušičky veľa energie ušetria. Pri sušení sušičky využívajú nízku úroveň tepla, preto sú menej finančne nákladné ako konzervovanie alebo mrazenie.

sušené ovociePrečítajte si tiež
Sušené ovocie. Koľko, ktoré a na čo si dávať pozor?

Nevýhody sušičiek potravín

ruka ikona červenáSušenie potravín môže zabrať veľa času

Podľa typu potraviny, jej hrúbky a najmä v závislosti od obsahu vody je niekedy potrebné sušiť ju v niekoľkých cykloch. To zaberie veľa času, ale zároveň stačí potravinu iba poprevracať a sušička už pracuje sama. Čas vám však zaberie príprava pred sušením, ako je krájanie, odstraňovanie jadierok alebo kôstok alebo čistenie húb. Takáto príprava je však potrebná aj pri zaváraní alebo odkladaní potravín do mrazničky.

ruka ikona červenáProces dehydratácie nie je vhodný pre všetky potraviny

Aj keď je sušenie vhodné pre väčšinu potravín, niektoré na sušenie nevhodné. Ide najmä o listovú zeleninu, mliečne výrobky, surové mäso alebo varené jedlá s rôznymi omáčkami.

výhody a nevýhody sušičiek potravín

TS, Foto: Freepik.com, gastrotovar.sk


Zdielať

About Author

Komentáre sú uzavreté.