Dopekanie polotovarov. Vraj je to rizikové. Či už dopekáte doma, alebo dopekajú žemličky a chleby za vás v predajni.
„Preverili sme túto rozšírenú výhradu a nezistili sme nič, čoho by sa bolo treba skutočne obávať,“ píše v knihe Igor Bukovský a ponúka mnohé rady pre zdravie. Ak sa podľa neho dodržia podmienky skladovania, nehrozí žiadne zdravotné riziko.
Máte akné?
Bojujete proti vyrážkam? Nie a nie sa ich zbaviť…
V prvom rade škrtnite zo svojho jedálnička mlieko a mliečne výrobky. Bezpečné sú len mlieka sójové, mandľové ap., škodia kravské a všetky živočíšne mlieka. Vyraďte aj nízkotučné mliečne výrobky a pozor aj na ovocné šťavy, džúsy. Tie sú koncentrátom cukru, najmä fruktózy.
Najlepšie potraviny pre oči
Skúšali ste už predstaviť svoj život bez zraku? O čo všetko by ste prišli? A teraz si povedzte, ako sa o svoje oči staráte. Minimálne, však? Myslíte na to, koľko cukru, koľko tuku alebo čo jesť, aby ste nepribrali. No nemyslíte povedzme na potraviny, ktoré pomáhajú vašim očiam zostať dlho vo forme.
Toto sú podľa dr. Igora Bukovského najlepšie potraviny pre vaše oči:
- Tekvicové jadierka, ktoré obsahujú zinok, vitamín E, omega-3 mastné kyseliny a kartenoidy
- Mleté ľanové semienka dodávajú nášmu telu vitamín E a omega-3 mastné kyseliny
- Čučoriedky, jahody, černice, čierne ríbezle a moruše, ktoré obsahujú antokyanáty a najsilnejšie antioxidanty proantokyanidíny
- Špargľa a avokádo, ktoré nám dodávajú antioxidant glutatión
- Kukurica, špenát, ružičkový kel a brokolica – obsahujú luteín a zeaxantín, karotenoidy s najvyššou koncentráciou v sietnici.
Slaný nepriateľ kostí
Málokto to vie, ale soľ výrazne podporuje odvápňovanie kostí. Nebezpečná je samotná kuchynská soľ, nie sodík. Každých zhruba 5,5 g soli vyvolá stratu 40 mg vápnika močom. Keďže priemerná spotreba soli na obyvateľa sa pohybuje medzi 15-20 g za deň, každý deň kvôli tomu stratíte zhruba 130 mg vápnika úplne zbytočne.
Za 40 rokov života (od dvadsiatky do šesťdesiatky) stratíte nadmerným solením skoro 2 kg čistého potrebného vápnika! Proste sa stratí z vašich kostí.
Takže naozaj musíte toľko soliť a všetko variť v osolenej vode?
Rady pre zdravie
Kniha Sendviče na zdravie! je plná takýchto dobrých rád a tipov. Dr. Igor Bukovský s dvomi šarmantnými kolegyňami vytvorili silnú zostavu, ktorá pripravila súhrn zaujímavých faktov, výborných nápadov na jedlo a cenných odporúčaní pre vaše zdravie.
Dr. Bukovský vysvetľuje napríklad, prečo v záplave dnešných chaotických informácií stále platí, že celozrnné pečivo a chlieb sú lepšie ako výrobky z bielej múky. Ako si správne vybrať pečivo a chlieb (dokonca tam nájdete zoznam konkrétnych chlebov ako Slatinský chlieb celozrnný, Penam Fit deň ai.). Dozviete sa, prečo stúpa výskyt potravinových alergií a senzitivít. Kto a prečo naozaj potrebuje bezlepkovú diétu.
Kniha je prehľadne rozdelená na 9 kapitol:
• Koža • Oči • Nervy • Kosti • Tráviaci systém • Pre deti • Srdce • Cukrovka • Celiakia
A všetky recepty sú zostavené tak, aby podporovali zdravie orgánov a systémov, ktorým sú určené. Navyše sú z ľahko dostupných surovín a pripravíte ich jednoducho
Ako tvrdia autori tejto užitočnej knižky, „nedajte náhode veľkú moc nad svojím životom a zoberte si so sebou vždy jedlo, ktoré bude zdravé a chutné.“