3 jednoduché jesenné recepty, ktorými potešíte svojich blízkych 

Pinterest LinkedIn Tumblr +

S príchodom jesene a začiatkom školského roka sa naše rozvrhy začínajú plniť rôznymi aktivitami, ktoré nás vedia maximálne vyťažiť. Často tak máme menej času na seba a svojich blízkych. Preto máme pre vás 3 chutné tipy, ako ušetriť čas a zároveň si spríjemniť večer. Inšpirujte sa preto jednoduchými a rýchlymi receptami, ktoré spríjemnia váš večer a zároveň ušetria čas.
Vyskúšajte tekvicovo-rozmarínový humus, medovo-horčicové kura alebo šťavnatý jablkový koláč. 3 jednoduché jesenné recepty.

Mimochodom, typické jesenné ovocie jablká si môžete nazbierať aj sami – čoraz obľúbenejší samozber  jabĺk funguje na mnohých miestach po Slovensku. Tu nájdete jablkové lokality 🙂
A prirodzene, aj tých receptov môže byť oveľa viac – moderná doba prináša nekonečné možnosti výberu jedál zo svetových kuchýň. Ak máte chuť na kulinársky zážitok v pohodlí domova, jednoducho si sadnete k počítaču a vďaka optickému internetu si nájdete originálne recepty z celého sveta.
teraz však poďme vyskúšať tie naše tri lahôdky.

 

ikona sefkuchar1. Tekvicovo-rozmarínový humus

SUROVINY

  • 2 strúčiky pečeného cesnaku
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 2 lyžice vody
  • 1 konzerva cíceru
  • ⅔ šálky tekvicového pyré
  • 1 lyžica medu
  • soľ podľa chuti
  • ½ čajovej lyžičky jemne nasekaného čerstvého rozmarínu

recept postup

POSTUP

Cesnak najskôr podusíme v olivovom olej približne 15 – 20 minút. Vďaka tomu získa správnu chuť. Všetky ingrediencie okrem rozmarínu rozmixujeme na pyré. Podľa vlastnej potreby pridajte viac oleja alebo vody. Do rozmixovaného pyré potom pridajte rozmarín a všetko spolu zamiešajte.

Pripravený hummus môžete podávať s plátkami jabĺk, sušienkami, mrkvou, pšeničným toastom, pečenou zeleninou alebo pita chlebom.

jesenné recepty humus

 

ikona sefkucharMedovo-horčicové kura s praclíkmi

jesenné recepty pečené kuraSUROVINY

Kura:

  • 8 kuracích kúskov
  • 1 vajce

Ingrediencie na obaľovanie:

  • 2 šálky rozdrvených slaných praclíkov
  • ½ lyžičky sušenej petržlenovej vňate
  • soľ, korenie

Medovo-horčicová omáčka:

  • ¾ balenia majonézy
  • ¼ šálky medu
  • 2 lyžice horčice
  • 2 lyžice dijonskej horčice
  • 1 lyžica jablčného octu

recept postupPOSTUP

Predhrejte si rúru na 200 °C. Plech vyložte papierom na pečenie a rozotrite naň olej.
V miske najskôr zmiešajte všetky suroviny na medovo-horčicovú omáčku. Odoberte z nej do menšej misky ¼ šálky a pridajte do nej jedno vajce. Omáčku bez vajíčka dajte do chladničky a s vajíčkom odložte bokom.

Potom zmiešajte všetky suroviny na obaľovanie. Kuracie mäso umyte a osušte papierovými utierkami. Po osušení ho najskôr namočte v omáčke s vajíčkom. Následne ho obaľte v praclíkovej strúhanke. Do mäsa sa snažte poriadne zatlačiť omrvinky.

Obalené kura pečte v predhriatej rúre 12 až 15 minút. V polovici pečenia ho otočte. Upečené mäso podávajte so zvyšnou medovo-horčicovou omáčkou.

 

ikona sefkuchar3. Jablkový koláč

jesenné recepty jablkový koláč

SUROVINY

  • 4 jablká
  • 5 lyžíc jablkového pyré
  • 2 lyžička mletej škorice
  • štipka muškátového orieška
  • ½ citróna
  • 1 vajce
  • 6 lyžíc marhuľového džemu
  • 1 lístkové cesto
  • 4 lyžičky trstinového cukru

Na jablkový koláč potrebujete okrúhlu formu s priemerom 24 cm.

recept postupPOSTUP

Pripravte si menšiu misku a v nej zmiešate jablkové pyré so škoricou a muškátovým orieškom. Jablká nakrájate na tenké plátky a pokvapkajte šťavou z ½ citróna. Do formy na pečenie uložte lístkové cesto. Okraje upravte podľa vlastnej potreby. S prebytočným cestom môžete vyplniť prázdne miesta.

Potom na lístkové cesto rozotrite škoricové pyré. Na to poukladajte nakrájané jablká, ktoré posypete trstinovým cukrom. Marhuľový džem zmiešajte s trochou teplej vody a potrite jablká. Vymiešaným vajíčkom nakoniec potrite aj okraje.
Pripravený koláč vložte do vyhriatej rúry na 180 °C. Pečte ho približne 25 minút.

— PR článok —
Foto: Unsplash.com, Pexels.com


Zdielať

About Author

Komentáre sú uzavreté.