S príchodom jesene a začiatkom školského roka sa naše rozvrhy začínajú plniť rôznymi aktivitami, ktoré nás vedia maximálne vyťažiť. Často tak máme menej času na seba a svojich blízkych. Preto máme pre vás 3 chutné tipy, ako ušetriť čas a zároveň si spríjemniť večer. Inšpirujte sa preto jednoduchými a rýchlymi receptami, ktoré spríjemnia váš večer a zároveň ušetria čas.
Vyskúšajte tekvicovo-rozmarínový humus, medovo-horčicové kura alebo šťavnatý jablkový koláč. 3 jednoduché jesenné recepty.
Mimochodom, typické jesenné ovocie jablká si môžete nazbierať aj sami – čoraz obľúbenejší samozber jabĺk funguje na mnohých miestach po Slovensku. Tu nájdete jablkové lokality 🙂
A prirodzene, aj tých receptov môže byť oveľa viac – moderná doba prináša nekonečné možnosti výberu jedál zo svetových kuchýň. Ak máte chuť na kulinársky zážitok v pohodlí domova, jednoducho si sadnete k počítaču a vďaka optickému internetu si nájdete originálne recepty z celého sveta.
teraz však poďme vyskúšať tie naše tri lahôdky.
1. Tekvicovo-rozmarínový humus
SUROVINY
- 2 strúčiky pečeného cesnaku
- 2 lyžice olivového oleja
- 2 lyžice vody
- 1 konzerva cíceru
- ⅔ šálky tekvicového pyré
- 1 lyžica medu
- soľ podľa chuti
- ½ čajovej lyžičky jemne nasekaného čerstvého rozmarínu
POSTUP
Cesnak najskôr podusíme v olivovom olej približne 15 – 20 minút. Vďaka tomu získa správnu chuť. Všetky ingrediencie okrem rozmarínu rozmixujeme na pyré. Podľa vlastnej potreby pridajte viac oleja alebo vody. Do rozmixovaného pyré potom pridajte rozmarín a všetko spolu zamiešajte.
Pripravený hummus môžete podávať s plátkami jabĺk, sušienkami, mrkvou, pšeničným toastom, pečenou zeleninou alebo pita chlebom.
Medovo-horčicové kura s praclíkmi
SUROVINY
Kura:
- 8 kuracích kúskov
- 1 vajce
Ingrediencie na obaľovanie:
- 2 šálky rozdrvených slaných praclíkov
- ½ lyžičky sušenej petržlenovej vňate
- soľ, korenie
Medovo-horčicová omáčka:
- ¾ balenia majonézy
- ¼ šálky medu
- 2 lyžice horčice
- 2 lyžice dijonskej horčice
- 1 lyžica jablčného octu
POSTUP
Predhrejte si rúru na 200 °C. Plech vyložte papierom na pečenie a rozotrite naň olej.
V miske najskôr zmiešajte všetky suroviny na medovo-horčicovú omáčku. Odoberte z nej do menšej misky ¼ šálky a pridajte do nej jedno vajce. Omáčku bez vajíčka dajte do chladničky a s vajíčkom odložte bokom.
Potom zmiešajte všetky suroviny na obaľovanie. Kuracie mäso umyte a osušte papierovými utierkami. Po osušení ho najskôr namočte v omáčke s vajíčkom. Následne ho obaľte v praclíkovej strúhanke. Do mäsa sa snažte poriadne zatlačiť omrvinky.
Obalené kura pečte v predhriatej rúre 12 až 15 minút. V polovici pečenia ho otočte. Upečené mäso podávajte so zvyšnou medovo-horčicovou omáčkou.
3. Jablkový koláč
SUROVINY
- 4 jablká
- 5 lyžíc jablkového pyré
- 2 lyžička mletej škorice
- štipka muškátového orieška
- ½ citróna
- 1 vajce
- 6 lyžíc marhuľového džemu
- 1 lístkové cesto
- 4 lyžičky trstinového cukru
Na jablkový koláč potrebujete okrúhlu formu s priemerom 24 cm.
POSTUP
Pripravte si menšiu misku a v nej zmiešate jablkové pyré so škoricou a muškátovým orieškom. Jablká nakrájate na tenké plátky a pokvapkajte šťavou z ½ citróna. Do formy na pečenie uložte lístkové cesto. Okraje upravte podľa vlastnej potreby. S prebytočným cestom môžete vyplniť prázdne miesta.
Potom na lístkové cesto rozotrite škoricové pyré. Na to poukladajte nakrájané jablká, ktoré posypete trstinovým cukrom. Marhuľový džem zmiešajte s trochou teplej vody a potrite jablká. Vymiešaným vajíčkom nakoniec potrite aj okraje.
Pripravený koláč vložte do vyhriatej rúry na 180 °C. Pečte ho približne 25 minút.
— PR článok —
Foto: Unsplash.com, Pexels.com