Ochutnali ste už Ajvar? Vynikajúci len tak na chlebík, ale dá sa využiť na mnoho spôsobov a pripraviť z neho úžasné recepty. Pravý chorvátsky Ajvar Podravka je pripravený z paprík a baklažánu, nenájdete v ňom konzervanty, umelé farbivá či arómy. Je charakteristický špecifickou chuťou, ktoré milujú celé generácie, najmä z Chorvátska a okolia Stredozemného mora. Srdcia Slovákov si Ajvar Podravka získal veľmi rýchlo a už niekoľko rokov je stálicou našich kuchýň.
A tak sme pre vás pripravili 3 recepty s Ajvarom, po ktorých si oblížete všetky prsty 🙂
Podravka v spolupráci so známym šéfkuchárom Petrom Vargom, ktorý varil aj pre svetové celebrity, pripravili vynikajúce recepty s Ajvarom jemný a pikant. Presvedčte sa, že Ajvar Podravka má v kuchyni nezastupiteľné miesto, a to po celý rok. Fotografie pripravil Dušan Křístek.
Vyskúšajte a potom vám k výsledku dobrú chuť želá www.podravka.sk.
1. Zapekané cuketovo-ajvarové mini quiche
Prišla k vám nečakaná návšteva alebo ste len dostali chuť na niečo dobré? Máme pre vás šikovný, rýchly a šťavnatý recept, ktorý keď raz vyskúšate, budete ho pripravovať už pravidelne.
SUROVINY
- 1 lístkové cesto a muffinové formičky
- 2 PL Ajvar jemný Podravka
- 1 menšia cuketa
- 150 g syra feta
- 1/2 jarnej cibuľky
- 200 ml kyslej smotany
- 200 ml šľahačkovej smotany
- soľ
- mleté čierne korenie
- 1 PL olivového oleja
POSTUP
Pripravíme si lístkové cesto. Narežeme ho na štvorce tak, aby sme nimi vystlali muffinové formičky. Cesto necháme predpiecť 15 minút na 180 stupňov.
Cibuľku sprudka opražíme na oleji. Zmiešame obe smotany, Ajvar jemný Podravka, rozdrobený feta syr, opraženú cibuľku, soľ a mleté čierne korenie. Odložíme do chladničky.
Cuketu osušíme a tvarujeme do špirály. Ak sa vám nedarí špirálu vytvarovať, nakrájajte cuketové plátky na menšie kúsky.
Cesto vytiahneme z rúry, necháme trochu vychladnúť a vytlačíme ho z formičiek. Naplníme ho ajvarovo-syrovou zmesou asi do polovice. Navrch položíme cuketovú špirálu / kúsky cukety. Vložíme do rúry a pečieme ďalších 10 minút pri 170 stupňoch.
Servírujeme s jemným Akjvarom Podravka.
2. Fish Cakes s Ajvarom a hráškovo-mätovým pyré
Pripravte vašej rodine niečo nové! Lahodné a chrumkavé Fish Cakes s Ajvarom v kombinácii so sviežim hráškovo-mätovým pyré sa stanú vaším obľúbeným rodinným receptom.
Ingrediencie – Fish Cakes
- 400 g fileta z lososa
- 100 g uvarených zemiakov
- 1 ČL Ajvar jemný Podravka
- hrsť čerstvého koriandra
- 1 PL citrónovej šťavy
- panko strúhanka
- soľ
- olivový olej
Ingrediencie – hráškovo-mätové pyré:
- 1 cibuľa
- 3 strúčiky cesnaku
- 500 g hrášku (môže byť aj mrazený)
- 200 ml vývaru (alebo vody)
- 1 PL olivového oleja
- zväzok čerstvej mäty
- mleté čierne korenie
- soľ
POSTUP na prípravu Fish Cakes
Niekoľko lístkov koriandra necháme na servírovanie, zvyšok posekáme. Nastrúhame zemiaky. Polovicu lososa nakrájame na malé kúsky, druhú polovicu rozsekáme úplne najemno. Lososa zmiešame so zemiakmi, koriandrom, Ajvarom jemný Podravka, citrónovou šťavou a soľou. Rukami vyformujeme menšie placky, ktoré obalíme v panko strúhanke a opečieme na rozpálenom oleji z každej strany 2-3 minúty.
Postup na pyré
Cibuľu a cesnak nakrájame a opekáme na oleji približne 3 minúty. Pridáme hrášok, soľ, korenie a podlejeme vodou. Dusíme cca 15 minút. Pridáme čerstvú mätu. Následne zmes mixujeme v blenderi alebo ponorným mixérom priamo v hrnci na hladké pyré. Dochutíme soľou a korením.
Fish Cakes s pyré ozdobíme koriandrom (alebo inými bylinkami) a podávame.
3. Trhané mäso s Ajvarom v sendviči
Skvelý recept a nielen na grilovaciu sezónu! Trhané mäso môžete pripraviť na množstvo spôsobov a vždy bude skvelé. Najmä, ak ho skombinujete v sendviči s Ajvarom pikant Podravka.
Ingrediencie na sendvič
- 250 g trhaného mäsa (môžete ho kúpiť už natrhané, prípadne ho pripravte na grile alebo uvarte)
- 1 PL Ajvar pikant Podravka
- 1 granátové jablko
- 1 avokádo
- 2 PL ostrej horčice
- olivový olej
- 1 (červená) cibuľka
- pažítka
- 2 veľké rajčiny
- 1 listový/kučeravý šalát (hlávka)
- soľ
- mleté čierne korenie
- 1 bageta (môže byť aj pita chlieb)
Ingrediencie na domácu majonézu
- 4 žĺtky
- 350 ml slnečnicový olej
- mleté čierne korenie
- soľ
Trhané mäso pripravené grilovaním
Ak trhané mäso nekúpime v obchode, môžeme ho pripraviť na grile. Odporúčame použiť krkovičku, ktorú ochutíme koreninami na grilovanie a položíme na rošt. Gril uzavrieme a necháme grilovať 8-9 hodín. Po ugrilovaní necháme mäso približne 20 minút oddýchnuť a následne ho natrháme vidličkou po vláknach.
Trhané mäso pripravené varením
Pre spôsob prípravy trhaného mäsa varením odporúčame použiť hovädzie alebo bravčové pliecko. Mäso vložíme do vriacej vody a varíme ho s koreňovou zeleninou približne 4 hodiny. Ak budete mäso „trhať“ až na druhý deň, predtým ho zohrejte, ideálne vo vlastnej šťave, a až potom ho natrhajte vidličkou na vlákna.
Pripravíme si domácu majonézu. Rozšľaháme žĺtky a po kvapkách prilievame slnečnicový olej. Dochutíme soľou a korením.
Bagetu rozrežeme, jednu stranu potrieme horčicou a odložíme. Druhú stranu potrieme Ajvarom pikant Podravka, uložíme na ňu kučeravý šalát, tenké plátky cibuľky a rajčín.
Trhané mäso poukladáme na ajvarovú polovicu bagetky a polejeme majonézou. Posypeme nasekanou pažítkou. Priložíme horčicovú stranu bagetky a servírujeme.
TS, Foto: Podravka.sk/Ajvar, Dušan Kŕístek