Ako pestovať bataty, kedy ich zbierať a čo z nich pripraviť?

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Aj vy ste si obľúbili bataty, známe ako sladké zemiaky? V takom prípade vás možno potešíme, pretože bataty si viete vypestovať aj doma. Pestovanie batatov síce nie je úplne nenáročné, no určite to za to stojí.
Určite už viete, že bataty sú plné vitamínov skupiny B, obsahujú aj betakarotén, draslík a železo. V kuchyni majú široké využitie a môžete ich použiť nielen ako prílohu, ale viete si z ich pripraviť chutné placky či  batatové šúľance. Ako teda pestovať bataty? Kedy ich zbierať a ako ich využiť v kuchyni ? Prečítajte si.

Kde sa vzali bataty?

ako pestovať bataty + využitie v kuchyniTak ako zemiaky, aj bataty pochádzajú z Ameriky, konkrétne z oblasti strednej Ameriky. Do Európy ich priniesli moreplavci a údajne sa v našich končinách objavili ešte pred zemiakmi.
Ide o tropickú rastlinu, ktorej názov znie povojnica batatová, lat. Ipomoea batatas. Táto popínavá rastlina má výhonky dosahujúce dĺžku až 5 metrov. Konzumujú sa ich hľuzy, ktoré môžu vážiť aj pol kila.

Bataty sú v porovnaní so zemiakmi nielen väčšie, ale líšia sa aj farbou dužiny či šupky. Bataty, ktoré sú u nás najznámejšie, sú označované ako červené. Ich dužina je oranžová a môžete ich piecť či variť. Existujú však aj ďalšie odrody batatov, ako sú fialové bataty či bataty s bielou dužinou.

Vedeli ste?
Bataty obsahujú veľá vlákniny a patria k najvýživnejším druhom zeleniny. Ukrývajú v sebe karotenoidy, vrátane betakaroténu. Ten pôsobí ako silný antioxidant, čiže je prevenciou proti viacerým druhom rakoviny. Okrem toho v nich nájdete aj vitamín E. Ten je prospešný pre naše srdce i oči. Sú bohaté na draslík, vitamíny skupiny B a železo.

Ako pestovať bataty

Bataty si vyžadujú na rast oveľa viac času ako zemiaky. Znamená to, že ak by ste zasadili do zeme hľuzy batatov, nemali by čas na to, aby sa rozmnožili a priniesli vám úrodu. Preto sa bataty sadia zo sadeníc. Tie si môžete predpestovať doma alebo si ich viete kúpiť.

Bataty sa odporúča vysádzať v druhej polovici mája, kedy už nie je vysoké riziko prízemných mrazov. Sú teplomilné a nízke teploty by pre ne mohli byť fatálne. Batatom sa bude dariť v priepustnej a mierne kyslej pôde.

Sadenice sadíme do vyvýšených hriadok, ktoré by mali byť zhruba vo výške 20 cm. Zabezpečíme tak, že pôda bude teplejšia. Batatové sadenice treba sadiť do takej hĺbky, aby bola polovica sadenice pod zemou.

Medzi jednotlivými rastlinami nechávajte rozostupy asi 40 cm. Po výsadbe je vhodné sadenice niekoľko dní polievať, aby sa dobre zakorenili. Počas obdobia rastu si bataty nevyžadujú žiadnu extra starostlivosť, v podstate ich stačí zbavovať buriny. Na choroby a škodcov nie sú náchylné.

ako pestovať bataty + využitie v kuchyni

Čas zberu

Vo chvíli, keď listy batatov zožltnú, môžete začať zber. Pred zberom je vhodné listy batatov pokosiť a potom vykopať hľuzy, ktoré budú približne 10 cm pod zemou. Pozor, bataty po vybratí zo zeme neumývajte, skráti sa tak doba skladovateľnosti.

Vykopané bataty je najlepšie skladovať pri teplote okolo 15 °C, kedy môžu vydržať aj polroka. Dôležité je, aby sa bataty navzájom nedotýkali a aby ste ich mali v miestnosti s vlhkosťou okolo 50% a s dobrým prúdením vzduchu.  V chladnejšom prostredí (napríklad v chladničke, či pivnici) by bataty pri skladovaní stvrdli a nevydržali tak dlho. Na predĺženie skladovateľnosti sladkých zemiakov môžete zabaliť každý batat oddelene do novín.

batátotvé čipsyVyskúšajte recept na
Batatové čipsy ako zdravú pochúťku k telke.

Využitie v kuchyni

Bataty majú v kuchyni podobné využitie ako zemiaky. Môžete ich variť, piecť, pripraviť z nich placky, hranolčeky, pyré a môžete z nich uvariť aj chutnú krémovú polievku.
Výborné sú aj ako náhrada zemiakov do šúľancov alebo uvarené a rozpučené v kombinácii s parmezánom poslúžia ako plnka do cestovín. Bataty výborne chutia s bylinkami a dipom.

Ak varíte bataty, klasicky ich ošúpte a nakrájajte na rovnomerné kúsky. Varte v osolenej vode do zmäknutia. Môžete ich variť aj so šupkou, ale pred varením ich poprepichujte vidličkou. Uvarené bataty použite do šalátov alebo na pyré. To si pripravíte jednoducho – uvarené bataty rozpučíte, pridáte plátok masla, trošku mlieka, smotanu na varenie a soľ. Všetko vymiešajte do jemnej konzistencie, pokojne aj ponorným mixérom.
Môžete napríklad vyskúšať náš zdravý a chutný recept na Lososa s batatovo-šošovicovou kašou.

Ak idete bataty piecť, umyte ich, poprepichujte povrch vidličkou, prípadne nakrájajte na kolieska, mesiačiky alebo na branolky. pečte ich v rúre pri teplote 180 stupňov. Môžete predtým posypať koreninami, bylinkami, cesnakom, potom dáte s dipom alebo len kyslou smotanou.

ako pestovať bataty + využitie v kuchyni

Foto: Unsplash.com, Freepik.com


Zdielať

About Author

Petra Struková

Mám rada tvorenie v rôznych podobách. Okrem písania ma baví práca v záhradke, pečenie, prechádzky v prírode a maľovanie. Milujem pohyb a zaujímam sa o zdravý životný štýl a cvičenie.

Komentáre sú uzavreté.