Vanilková aróma, to je vôňa domácej pohody, Vianoc a práve sa pečúceho koláča v rúre 🙂 . Máte podobné pocity? No dôležité je tiež to, či používate doma skutočnú vanilku a nie predraženú náhradu. Poradíme vám, ako spoznať kvalitný vanilkový cukor a čo sledovať v zložení. Dozviete sa, že vanilkový cukor nie je to isté, čo vanilínový. Zistíte, akú alternatívu máte oproti drahším vanilkovým luskom a pridáme aj RECEPT na domáci vanilkový cukor a vanilkový extrakt.
Vanilka – kráľovná všetkého korenia
Vanilka patrí medzi svetovo najobľúbenejšie príchute, a preto si aj získala titul kráľovná všetkého korenia. Svoje miesto si našla i v slovenských domácnostiach – vôňa čerstvo upečených vanilkových rožtekov počas Vianoc nesmie chýbať.
Hoci ide o veľmi populárnu a najrozšírenejšiu príchuť, cena kvalitnej vanilky nie je najnižšia. Na trhu sa preto objavili rôzne produkty od vanilkového cukru, vanilkovej arómy až po vanilkový extrakt. Všetky samozrejme sľubujú vôňu pravej vanilky. Nie sú to však len akési lacné napodobeniny, ktoré so skutočnou vanilkou nemajú vôbec nič spoločné? Cenové rozdiely sa pri týchto produktoch dokážu vyšplhať aj na niekoľko desiatok eur. Znamená teda, že s vyššou cenou dostaneme kvalitnejšiu vanilku?
Vanilkový cukor nerovná sa vanilínový cukor
Pravý vanilkový lusk sa v obchodoch aj ťažšie hľadá, ale bežne nájdeme v regáloch malé balenia vanilkového cukru od rôznych výrobcov. Alebo vanilínového cukru?
Pokiaľ ste sa doteraz nepozastavili nad týmito názvami, vedzte, že je medzi nimi rozdiel.
Vanilkový cukor nie je to isté, čo vanilínový cukor. Ide len o synteticky vyrobenú arómu vanilín, ktorá nemá s pravou vanilkou z lusku nič spoločné. V zložení na obaloch musíte hľadať pravú vanilku, no v bežných obchodoch, kde nie je taký pestrý výber a prevládajú lacnejšie syntetické náhrady, je to ťažšie.
Vanilková pasta
Vanilková pasta je koncentrovaný vanilkový extrakt v cukrovej paste. Pri tomto produkte sledujte v zložení percento pravej vanilky, aby ste nekúpili len nejaký predražený tekutý cukor s umelou vanilkovou arómou.
Vanilkový extrakt
Kvalitný vanilkový extrakt alebo vanilková esencia tiež nie sú najlacnejšie, ale ak si vyberiete správny alebo dokonca vyrobíte domáci (recept nájdete nižšie), vydrží vám dlho. Do pečenia vám postačia 1 až 2 lyžičky. Opäť sledujte zloženie, koľko pravej vanilky extrakt obsahuje a či nemá v zložení ešte nejaké ďalšie zložky, ktoré tam nepatria. Napríklad do tých lacnejších sa zvykne pridávať umelá maslová aróma.
Ako si vyrobiť vanilkový cukor a vanilkový extrakt?
Lahodná aróma pravej vanilky sa hodí do nejedného zákusku. Pokiaľ chcete, aby vaše koláče skutočne voňali po vanilke, pripravte si domáci vanilkový cukor alebo extrakt. Vyjde vás lacnejšie, než vždy kupovať vanilkové lusky a vydrží vám po celý rok.
Aké vanilkové lusky vybrať?
Ponuka vanilkových luskov je u nás i tak obmedzená. Nemusíte hľadať top kvalitu, nie je to nevyhnutné. Vanilkové lusky sa delia do dvoch kvalitatívnych tried.
- Prvá sa označuje ako Grade A. To sú prémiové lusky v najvyššej kvalite. Sú šťavnaté, mäkké a ich povrch je lesklý.
- V druhej skupine sú lusky, ktoré nepôsobia až tak pružne, sú matné a suchšie, no o nič horšie než tie prvé a na domáci cukor alebo extrakt sú skvelé.
Vyskúšajte tiež
RECEPT na vanilkové tartaletky.
Recept na domáci vanilkový cukor
Príprava je veľmi jednoduchá. Ide v podstate o prevoňanie cukru vanilkovými luskami. Použiť môžete cukor kryštálový, práškový, biely i trstinový.
Budete potrebovať:
- 500 g cukru
- 2 vanilkové lusky
POSTUP: Do sklenenej a dobre uzatvárateľnej nádoby nasypte cukor a pridajte vyškriabané semienka z vanilkového lusku a aj samotný lusk. Premiešajte a nádobu dobre uzavrite.
Dajte cukru čas aspoň 2 týždne, aby poriadne nasal vanilkovú arómu a môžete používať.
Recept na domáci vanilkový extrakt
Opäť je príprava veľmi jednoduchá. Použiť môžete vodku alebo rum. Vodka má neutrálnu chuť, takže sa hodí do akýchkoľvek zákuskov, no ak vám v koláčoch nevadí aj troška rumovej arómy, môžete použiť aj ten.
Spotreba vanilkových luskov je tu síce väčšia ako pri cukre, ale pri pečení použijete len pár kvapiek alebo lyžičiek extraktu.
Budete potrebovať:
- 500 ml alkoholu
- 6 – 7 vanilkových luskov
Vanilkové lusky pozdĺžne prekrojte a pridajte do alkoholu. Dobre uzavrite, premiešajte a nechajte takto lúhovať aspoň 4 až 6 týždňov. Občas extrakt premiešajte.
Foto: Unsplash.com, Pexels.com, Vecteezy.com