Úvod Tipy pre gazdinky 5 vianočných korení. Využitie, vôňa a chuť + účinky na zdravie

5 vianočných korení. Využitie, vôňa a chuť + účinky na zdravie

5 vianočných korení

Keď sa začne advent, na vencoch postupne zapaľujeme sviece a počítame dni, ktoré nám ostávajú do Vianoc – mnohí už uvažujeme, čo budeme piecť. Čo si doprajeme počas tohtoročných Vianoc, či niečo nové, alebo to bude stará dobrá a chutná klasika 🙂
A už od konca novembra je vo vzduchu cítiť vôňu škorice, klinčekov či vanilky… Poznáte 5 najobľúbenejších vianočných korení? Majú úžasnú vôňu, vedia ideálne dochutiť koláče a dezerty. A navyše majú aj priaznivé účinky na naše zdravie. Prečítajte si.

5 vianočných korení

Vedeli ste, že pre nás dnes bežné vianočné korenie kedysi nebolo samozrejmosťou? Patrilo medzi vzácnosť, ktorá mala cenu dokonca vyššiu ako zlato. Väčšina korenia sa k nám dovážala z východných krajín, najmä Indie a Číny. Niektoré korenie sa vyskytovalo v exotických krajinách a do Európy sa dostalo niekedy začiatkom 15. až 16.storočia, keď začali viaceré monarchie podnikať plavby do zámoria.
Z novoobjavených krajín doviezli moreplavci do Európy rôzne druhy ovocia, zeleniny, stromov, kvetov ale aj bylinky i koreniny. Obyvateľstvo si ich rýchlo obľúbilo a dnes ich bežne používame pri príprave nielen vianočných cukroviniek či nápojov.
Tieto koreniny majú však okrem čarovnej vône aj blahodarné účinky na vaše zdravie. Poďme sa pozrieť na ich benefity.

- inzercia -

ikona zdvihnutý palec1. Vanilka pravá

Kto by nemiloval vôňu vanilky? Používa sa nielen v kuchyni, ale aj pri príprave parfumov či vonných sviečok. V staroveku bola vnímaná ako afrodiziakum.
Patrí medzi lianovité orchidee. Jej domovinou je Mexiko, odtiaľ sa dostala až na Madagaskar. Na tomto ostrove sa vyprodukuje až 80% celosvetovej produkcie vanilky. Ďalšími producentmi vanilky sú aj Srí Lanka či Indonézia. Vanilkový kvet kvitne len niekoľko hodín. Plodom vanilky je drievkovitý vanilkový struk. U nás ju môžete pestovať ako izbovú rastlinu. Má príjemnú arómu, ale aj priaznivé účinky.

  • rozširuje cievy a podporuje v tele prekrvenie
  • stimuluje celý organizmus
  • zlepšuje činnosť srdca
  • podporuje činnosť žlčníka
  • pozitívne vplýva na kvalitu vlasov a pokožky
Recept na domáci vanilkový cukor
1 vanilkový lusk narežte ostrým nožom a dajte do sklenej dózy. Lusk zasypte kryštálovým cukrom a dózu uzatvorte. Už do 1 týždňa získa cukor vanilkovú arómu. Môžete ho použiť pri príprave vanilkovým rožkov, palaciniek či iných dezertov 🙂

5 vianočných korení vanilka

ikona zdvihnutý palec2. Škorica

5 vianočných korení škoricaBotanický názov škorice je škoricovník cejlónsky. Ako už prezrádza jej názov, jej domovom je Cejlón (Srí Lanka). Tam sa vyskytuje prirodzene, v oblastiach Južnej Indie a Číny sa zas pestuje škoricovník čínsky. Škoricovník je vždyzelený strom, ktorý je podobný vavrínu. Dorastá do výšky 15 metrov a kvitne drobnými žltobielymi kvietkami. Plodmi sú bobule. Tvrdé hnedé zvitky sú usušenou kôrou stromu škoricovníka. Kôra sa zbiera medenými nožmi a ručne sa stáča do zvitkov. Tie sa potom sušia v tieni. Používame ju v potravinárstve, kozmetike i vinárstve. Škoricu poznali už pred 4500 rokmi a bola považovaná za korenie kráľov. S obľubou je používali v ľudovom liečiteľstve starovekí Egypťania či Gréci.

  • odstraňuje nadúvanie
  • podporuje chuť do jedla a látkovú výmenu
  • má antibakteriálne a antivírusové účinky
  • znižuje hladinu cholesterolu v krvi
  • pomoc pri liečbe cukrovky
Recept na domáci škoricový cukor
2 čajové lyžičky škoricového prášku dáme do sklenej koreničky. Pridáme 5 polievkových lyžíc trstinového cukru a koreničku poriadne uzavrieme. Obsah koreničky pretrasieme a získame tak domáci škoricový cukor. Pridávame do obľúbených nápojov, jablkových koláčov či škoricových koláčov.

ikona zdvihnutý palec3. Kardamón obyčajný

Kardamón pochádza z Indie, odtiaľ sa už za čias staroveku dostal do Egypta, Grécka a Ríma. Egypťania si žuvaním toboliek čistili zuby. Gréci ho používali pri príprave parfumov a Indonézania na zdravé trávenie -:) Dnes sa pestuje predovšetkým na Cejlóne. Patrí do čeľade zázvorovité. V domovine tento ker dorastá do výšky až 3 metrov, má kopijovité aromatické listy a žlté kvety v tvare hrozna. U nás ho pestujeme ako izbovú rastlinu.

Silica kardamónu má korenisto citrónovú arómu, chuť je korenisto sladkastá. Patrí medzi tretie najdrahšie korenie sveta, po vanilke a šafrane. Tobolky sú ceneným korením, ktoré sa predáva zelené alebo sušené. Mleté korenie je zložkou indického karí korenia. Používa sa aj pri príprave likéru Curacao.
Kardamónové korenie zjemňuje chuť polievok a mäsa, dodáva zvláštnu príchuť vianočnému pečivu a marcipánu a používa sa na dochucovanie najmä sladkých jedál a dezertov.
V stredoveku sa kardamónový prášok predával v lekárňach a používal sa ako liek.

  • lieči a upokojuje podráždení žalúdok a trávenie
  • bojuje proti vírusom a chrípke
  • podporuje imunitný systém
  • má močopudné účinky a priaznivo vplýva na obličky

Prečítajte si tiež
Bolesti hrdla. 10 osvedčených ľudových receptov a tipov.

ikona zdvihnutý palec4. Klinčeky

Sú jedným z najstarších korení sveta. Klinčeky sú pukmi stromu klinčekovec voňavý. V Číne ho používali ako platidlo a v Európe bolo symbolom bohatstva. Tento strom pochádza z Moluckých ostrovov (Indonézia) a dorastá do výšky až 12 metrov. Má veľké listy a červené kvety. Kvetové puky majú 1,5 až 2 cm, najprv sú bledej farby, ktorá sa postupne mení na zelenú a napokon na karmínovočervenú farbu. Puky sa zbierajú pred rozkvitnutím.
Klinčeky majú príjemnú chuť a aromatickú vôňu. Používame ich pri príprave sušienok, koláčov, kompótov, mäsa, omáčok, ale aj varenej ryže či vína. Najväčšími vývozcami tohto korenia sú Zanzibar, Madagaskar a Tanzánia.
Používajú sa však aj ako liečivo, osvedčili sa najmä v stomatológii.

  • znižujú zápal v tele
  • prevencia vzniku rakovinových ochorení
  • pomáhajú pri liečbe cukrovky
  • klinčekový olej pomáha zmierňovať astmatické či respiračné ochorenia
  • znižuje krvný tlak
Náš TIP
Žuvanie klinčekov pomáha uľaviť od bolesti zubov. Celý klinček žujte 30 minút, potom vypľujte a proces opakujte. Zmierňujú tiež bolesti hrdla či zápach z ústnej dutiny.

5 vianočných korení

ikona zdvihnutý palec5. Badián

Do Európy sa dostal z Filipín približne v 16.storočí.  Patrí do čeľade magnóliovitých. Vyskytuje sa na Filipínach, vo Vietname a na juhu Číny. Strom dorastá do výšky 8 metrov a dožíva sa 100 rokov. Má malé žlté kvietky. Korenie badián je sušené súplodie stromu anízovca pravého. Má tvar  hviezdice. Chuť je podobná anízu, feniklu a sladkému drievku.

Používa sa ako korenie do sladkého pečiva, džemov, lekvárov a kompótov. Dodá chuť varenému punču či medovníčkom. V orientálnej kuchyni sa používa pri príprave bravčového mäsa, kačaciny, rýb a sladkokyslých omáčok. Sušené kvety sa používajú aj v aranžérstve pri tvorbe interiérových a exteriérových dekorácií. Nezanedbateľné je aj jeho využitie v medicíne. Ale pozor, korenie by nemali užívať alergici, dojčatá a malé deti. Môže u nich vyvolať alergickú reakciu.

  • zmierňuje žalúdočné kŕče
  • pomáha pri liečbe reumatizmu
  • lieči kašeľ
  • má antioxidačné účinky
  • zlepšuje fungovanie nervovej sústavy
  • zmierňuje stres
ČAJ na bolestivé kĺby
1 ks sušeného badiánu rozdrvte v mažiari a dajte do šálky. Zalejte horúcou vodou. Po 5 minútach preceďte cez gázu, pridajte med a popíjajte.

recepty na medovníkyPrečítajte si tiež
7 receptov na medovníky a polevy na zdobenie.

Foto: Freepik.com