5 vianočných korení. Využitie, vôňa a chuť + účinky na zdravie

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Keď sa začne advent, na vencoch postupne zapaľujeme sviece a počítame dni, ktoré nám ostávajú do Vianoc – mnohí už uvažujeme, čo budeme piecť. Čo si doprajeme počas tohtoročných Vianoc, či niečo nové, alebo to bude stará dobrá a chutná klasika 🙂
A už od konca novembra je vo vzduchu cítiť vôňu škorice, klinčekov či vanilky… Poznáte 5 najobľúbenejších vianočných korení? Majú úžasnú vôňu, vedia ideálne dochutiť koláče a dezerty. A navyše majú aj priaznivé účinky na naše zdravie. Prečítajte si.

5 vianočných korení

Vedeli ste, že pre nás dnes bežné vianočné korenie kedysi nebolo samozrejmosťou? Patrilo medzi vzácnosť, ktorá mala cenu dokonca vyššiu ako zlato. Väčšina korenia sa k nám dovážala z východných krajín, najmä Indie a Číny. Niektoré korenie sa vyskytovalo v exotických krajinách a do Európy sa dostalo niekedy začiatkom 15. až 16.storočia, keď začali viaceré monarchie podnikať plavby do zámoria.
Z novoobjavených krajín doviezli moreplavci do Európy rôzne druhy ovocia, zeleniny, stromov, kvetov ale aj bylinky i koreniny. Obyvateľstvo si ich rýchlo obľúbilo a dnes ich bežne používame pri príprave nielen vianočných cukroviniek či nápojov.
Tieto koreniny majú však okrem čarovnej vône aj blahodarné účinky na vaše zdravie. Poďme sa pozrieť na ich benefity.

ikona zdvihnutý palec1. Vanilka pravá

Kto by nemiloval vôňu vanilky? Používa sa nielen v kuchyni, ale aj pri príprave parfumov či vonných sviečok. V staroveku bola vnímaná ako afrodiziakum.
Patrí medzi lianovité orchidee. Jej domovinou je Mexiko, odtiaľ sa dostala až na Madagaskar. Na tomto ostrove sa vyprodukuje až 80% celosvetovej produkcie vanilky. Ďalšími producentmi vanilky sú aj Srí Lanka či Indonézia. Vanilkový kvet kvitne len niekoľko hodín. Plodom vanilky je drievkovitý vanilkový struk. U nás ju môžete pestovať ako izbovú rastlinu. Má príjemnú arómu, ale aj priaznivé účinky.

  • rozširuje cievy a podporuje v tele prekrvenie
  • stimuluje celý organizmus
  • zlepšuje činnosť srdca
  • podporuje činnosť žlčníka
  • pozitívne vplýva na kvalitu vlasov a pokožky
Recept na domáci vanilkový cukor
1 vanilkový lusk narežte ostrým nožom a dajte do sklenej dózy. Lusk zasypte kryštálovým cukrom a dózu uzatvorte. Už do 1 týždňa získa cukor vanilkovú arómu. Môžete ho použiť pri príprave vanilkovým rožkov, palaciniek či iných dezertov 🙂

5 vianočných korení vanilka

ikona zdvihnutý palec2. Škorica

5 vianočných korení škoricaBotanický názov škorice je škoricovník cejlónsky. Ako už prezrádza jej názov, jej domovom je Cejlón (Srí Lanka). Tam sa vyskytuje prirodzene, v oblastiach Južnej Indie a Číny sa zas pestuje škoricovník čínsky. Škoricovník je vždyzelený strom, ktorý je podobný vavrínu. Dorastá do výšky 15 metrov a kvitne drobnými žltobielymi kvietkami. Plodmi sú bobule. Tvrdé hnedé zvitky sú usušenou kôrou stromu škoricovníka. Kôra sa zbiera medenými nožmi a ručne sa stáča do zvitkov. Tie sa potom sušia v tieni. Používame ju v potravinárstve, kozmetike i vinárstve. Škoricu poznali už pred 4500 rokmi a bola považovaná za korenie kráľov. S obľubou je používali v ľudovom liečiteľstve starovekí Egypťania či Gréci.

  • odstraňuje nadúvanie
  • podporuje chuť do jedla a látkovú výmenu
  • má antibakteriálne a antivírusové účinky
  • znižuje hladinu cholesterolu v krvi
  • pomoc pri liečbe cukrovky
Recept na domáci škoricový cukor
2 čajové lyžičky škoricového prášku dáme do sklenej koreničky. Pridáme 5 polievkových lyžíc trstinového cukru a koreničku poriadne uzavrieme. Obsah koreničky pretrasieme a získame tak domáci škoricový cukor. Pridávame do obľúbených nápojov, jablkových koláčov či škoricových koláčov.

ikona zdvihnutý palec3. Kardamón obyčajný

Kardamón pochádza z Indie, odtiaľ sa už za čias staroveku dostal do Egypta, Grécka a Ríma. Egypťania si žuvaním toboliek čistili zuby. Gréci ho používali pri príprave parfumov a Indonézania na zdravé trávenie -:) Dnes sa pestuje predovšetkým na Cejlóne. Patrí do čeľade zázvorovité. V domovine tento ker dorastá do výšky až 3 metrov, má kopijovité aromatické listy a žlté kvety v tvare hrozna. U nás ho pestujeme ako izbovú rastlinu.

Silica kardamónu má korenisto citrónovú arómu, chuť je korenisto sladkastá. Patrí medzi tretie najdrahšie korenie sveta, po vanilke a šafrane. Tobolky sú ceneným korením, ktoré sa predáva zelené alebo sušené. Mleté korenie je zložkou indického karí korenia. Používa sa aj pri príprave likéru Curacao.
Kardamónové korenie zjemňuje chuť polievok a mäsa, dodáva zvláštnu príchuť vianočnému pečivu a marcipánu a používa sa na dochucovanie najmä sladkých jedál a dezertov.
V stredoveku sa kardamónový prášok predával v lekárňach a používal sa ako liek.

  • lieči a upokojuje podráždení žalúdok a trávenie
  • bojuje proti vírusom a chrípke
  • podporuje imunitný systém
  • má močopudné účinky a priaznivo vplýva na obličky

Prečítajte si tiež
Bolesti hrdla. 10 osvedčených ľudových receptov a tipov.

ikona zdvihnutý palec4. Klinčeky

Sú jedným z najstarších korení sveta. Klinčeky sú pukmi stromu klinčekovec voňavý. V Číne ho používali ako platidlo a v Európe bolo symbolom bohatstva. Tento strom pochádza z Moluckých ostrovov (Indonézia) a dorastá do výšky až 12 metrov. Má veľké listy a červené kvety. Kvetové puky majú 1,5 až 2 cm, najprv sú bledej farby, ktorá sa postupne mení na zelenú a napokon na karmínovočervenú farbu. Puky sa zbierajú pred rozkvitnutím.
Klinčeky majú príjemnú chuť a aromatickú vôňu. Používame ich pri príprave sušienok, koláčov, kompótov, mäsa, omáčok, ale aj varenej ryže či vína. Najväčšími vývozcami tohto korenia sú Zanzibar, Madagaskar a Tanzánia.
Používajú sa však aj ako liečivo, osvedčili sa najmä v stomatológii.

  • znižujú zápal v tele
  • prevencia vzniku rakovinových ochorení
  • pomáhajú pri liečbe cukrovky
  • klinčekový olej pomáha zmierňovať astmatické či respiračné ochorenia
  • znižuje krvný tlak
Náš TIP
Žuvanie klinčekov pomáha uľaviť od bolesti zubov. Celý klinček žujte 30 minút, potom vypľujte a proces opakujte. Zmierňujú tiež bolesti hrdla či zápach z ústnej dutiny.

5 vianočných korení

ikona zdvihnutý palec5. Badián

Do Európy sa dostal z Filipín približne v 16.storočí.  Patrí do čeľade magnóliovitých. Vyskytuje sa na Filipínach, vo Vietname a na juhu Číny. Strom dorastá do výšky 8 metrov a dožíva sa 100 rokov. Má malé žlté kvietky. Korenie badián je sušené súplodie stromu anízovca pravého. Má tvar  hviezdice. Chuť je podobná anízu, feniklu a sladkému drievku.

Používa sa ako korenie do sladkého pečiva, džemov, lekvárov a kompótov. Dodá chuť varenému punču či medovníčkom. V orientálnej kuchyni sa používa pri príprave bravčového mäsa, kačaciny, rýb a sladkokyslých omáčok. Sušené kvety sa používajú aj v aranžérstve pri tvorbe interiérových a exteriérových dekorácií. Nezanedbateľné je aj jeho využitie v medicíne. Ale pozor, korenie by nemali užívať alergici, dojčatá a malé deti. Môže u nich vyvolať alergickú reakciu.

  • zmierňuje žalúdočné kŕče
  • pomáha pri liečbe reumatizmu
  • lieči kašeľ
  • má antioxidačné účinky
  • zlepšuje fungovanie nervovej sústavy
  • zmierňuje stres
ČAJ na bolestivé kĺby
1 ks sušeného badiánu rozdrvte v mažiari a dajte do šálky. Zalejte horúcou vodou. Po 5 minútach preceďte cez gázu, pridajte med a popíjajte.

recepty na medovníkyPrečítajte si tiež
7 receptov na medovníky a polevy na zdobenie.

Foto: Freepik.com


Zdielať

About Author

Stanislava Palkociova

Pochádzam z okolia Michaloviec. Nadšenie pre písanie som objavila už počas štúdia na gymnáziu. Vo voľnom čase rada čítam, varím, pečiem a venujem sa záhrade. Som kreatívna duša. Rada tvorím a nechávam sa viesť svojou fantáziou. Som milovníčkou inovácií a zlepšovákov v domácnosti.

Komentáre sú uzavreté.