Triky do kuchyne. Palacinky, pizza, aj ovocné guľky | 2.diel

LinkedIn

Mať Michelinskú hviezdu je fajn, ale drvivá väčšina z nás ju nikdy nezíska 🙂 Tak sa aspoň nechajte inšpirovať porfíkmi, ktorí to v kuchyni ovládajú aj so zatvorenými očami.
V 1.časti nášho seriálu Triky do kuchyne sme vám poradili, ako správne variť cestoviny, ako urobiť skvelé rizoto, vymiesiť vydarené kysnuté cesto, či ako dosiahnuť, aby bolo vyprážané správne chrumkavé.
Naďalej pre vás zbierame rôzne triky od šéfkuchárov známych reštaurácií, nielen na Slovensku, ale aj vo svete.
Tu je druhý diel skvelých trikov a na konci pridáme aj famózny recept na pizzu podľa slávneho Jamie Olivera.

 

Triky do kuchyne – 2.diel

ikona sefkuchar1.Dokonalé piškótové cesto

Najlepší je jednoduchý, ale osvedčený recept. Držte sa pravidla 1:1, čiže na jedno vajíčko dajte 1 lyžicu kryštálového cukru a 1 kopcovú lyžicu polohrubej múky.
Na dobrý plech piškótového cesta dajte aspoň 6 vajec. Žĺtky vyšľahajte s cukrom, až kým sa v hmote nerobia bublinky. Môžete pridať lyžicu-dve vlažnej vody a 1 dcl oleja. Opäť vyšľahajte.
Potom pridajte múku zmiešanú s práškom do pečiva a nakoniec opatrne zapracujte sneh z bielkov. Takéto piškótové cesto pečte nanajvýš 20 minút pri teplote 180 stupňov Celzia.

 

ikona sefkuchar

2.Prečo sa guľky rozpadávajú?

Robíte si guľky plnené džemom alebo tvarohom, ale rozpadávajú sa vám po pridaní do vriacej vody? Môže to mať viacero príčin. Možno ste použili priveľa tekutiny pri spracovaní, dali ste málo alebo žiadne vajce, prípadne ste pridali málo múky.
Jeden trik – tesne pred varením obaľte guľky do múky a dotvarujte. Môžete ich dokonca obaliť do dôkladne natretého alobalu.
Do guliek dávajte vždy čerstvé ovocie. Mrazené priveľmi mokvá a guľky potom vytekajú. Guľky sa majú vždy variť bez pokrievky, voda má len mierne vrieť.

 

ikona sefkuchar

3.Čo so starým chlebom?

Netreba ho hneď vyhadzovať, pripravte si z neho napríklad silnú chlebovú polievku. Chlieb nakrájate na malé kúsky, zalejete teplým hovädzím vývarom a necháte nasiaknuť. Túto hmotu šľahačom na sneh poriadne vyšľahajte a dajte prevariť. Pridajte trochu majoránky, soli a čerstvého korenia. Polievku môžete zjemniť rozšľahaným vajíčkom.
Starý chlieb určite nezamrazujte – zamrazuje sa len čerstvý chlieb.
Aby vám chlieb zostal dlho čerstvý, rozkrojte ho a prikryte kúskom alobalu, aby nevysychal. Najdlhšie však vydrží v plátennom vrecku v chlebovníku alebo zabalený do bavlnenej utierky.

čo so starým chlebom

 

ikona sefkuchar4.Triky na omáčky

Kvalitná domáca omáčka vie doladiť mnoho jedál, najmä mäso, cestoviny ap.
Omáčku môžete zjemniť napríklad portským vínom, pivom, sherry alebo koňakom.
Ak potrebujete omáčku zahustiť, môžete to urobiť kyslou smotanou alebo zeleninou: rozmiešajte kyslú smotanu s múkou, pridajte jednu až dve naberačky šťavy alebo samotnej polievky. Premiešajte a rozšľahajte.
Ak to chcete urobiť zeleninou, zo všetkého, čo sa dusilo, použite trochu. Ručným mixérom to rozmixujte a na zjemnenie môže pridať trošku studeného masla.

 

ikona sefkuchar5.Toto radšej nezmrazujte

Mrazenie ovocia, zeleniny, mäsa je skvelá vec. No existujú potraviny, ktoré by ste zmrazovať nemali – buď stratia štruktúru, konzistenciu, chuť, sú po rozmrazení mľandravé alebo sa nedajú riadne použiť.
Zmrazovať by ste určite nemali hrach, ďalej rôzne ulitníky, kaviár, ani vajcia a mliečne výrobky, syry ap.
Výborne sa mrazí bujón alebo rôzne základy omáčok – ideálne ako kocky ľadu, ktoré máte vždy po ruke ako potrebnú dávku.

 

ikona sefkuchar6.Litre citrónovej šťavy

Vyšťaviť citrón nie je žiadny kumšt – vezmete ho, prekrojíte a vyšťavíte.
Ale dá sa to urobiť aj poctivo a s malým trikom, ktorý odporúča gastroodborník Roman Vaněk. „Chcete získať čo najviac šťavy? Vezmite citrón, pováľajte ho dlaňou po dreze, aby povolil. Takýto zmäknutý citrón dajte na maximálne 10 až 12 sekúnd do mikrovlnky, vyberte a chvíľ  počkajte. Začnú sa diať zázraky. Rozkrojíte ho a vytlačíte oveľa viac citrónovej šťavy, ako keby ste ho len rozvaľkali.“

citrón vyšťavený do poslednej kvapky

 

ikona sefkuchar7.Tie najlepšie palacinky

Niekto jednoducho zmieša prísady, nechá 5 minút postáť a ide vyprážať. Takéto palacinky sa dajú jesť, nič im nie je, ale ani neohúria.
Skúste radšej toto: najskôr vajcia s múkou a mliekom vymiešajte metličkou na sneh. Pridajte soľ a miešajte, až kým hmota nezhustne na krém. Cesto sa musí ťahať po chrbte lyžice ako tenký film. Potom ho nechajte 10 minút odpočívať. Ak je potom cesto ešte trochu riedke, pridajte múku.
Na panvici rozotrite štetcom tenkú vrstvu tuku (maslo bez srvátky alebo maslové tuky), rozohrejte a naberačkou vylejte palacinkové cesto. Počkajte, kým povrch stuhne, potom palacinku obráťte.
Dôležitá je palacinkáreň – ideálna je smaltovaná. Po dopečení panvicu nesmiete umyť čistiacim prostriedkom, ale iba opláchnuť a vytrieť dosucha.

 

ikona sefkuchar8.Famózna pizza a la Jamie Oliver

Pizzu si ozdobte podľa svojej chuti, ale určite viete, že základom je cesto. Korpus na pizzu, ktorú vie Jamie Oliver urobiť naozaj perfektne.
Preosejte 1 kg hladkej chlebovej múky a pridajte soľ. V miske zmiešajte 14 gramov sušeného droždia s lyžicou cukru, pridajte trochu vlažnej vody a 4 lyžice olivového oleja. Počkajte, kým sa vytvorí kvások a následne ho primiešajte do preosiatej múky. Pridávajte asi 650 ml vlažnej vody. Rukami spracujte cesto, mieste a dajte ho do misky vysypanej múkou, aby sa neprilepilo. Prikryte vlhkou utierkou.
cesto by malo aspoň hodinu kysnúť. Keď svoj objem zdvojnásobí, rozvaľkajte ho a použite ako základ na pizzu. Zvyšok cesta pokojne zamrazte.

pizza a la Jamie Oliver


                                                                       Páčil sa ti článok? Pošli ho ďalej!

About Author

Avatar