sobota, apríl 20

Antónia Mačingová: Nededíme choroby. Dedíme maminu kuchyňu a návyky

LinkedIn

Dáma, ktorá je na Slovensku fenomén. Zmene stravovacích návykov sa venuje už vyše 20 rokov. Ona sama prekonala vďaka úprave jedálnička a zmenou určitých myšlienkových vzorcov závažnú chorobu. Dnes vyzerá viac ako skvele a aj mnohé mladšie ženy jej môžu závidieť.
Keď sa povie Antónia Mačingová, mnohým hneď napadne knižný bestseller Najedzte sa do štíhlosti. Táto kniha sa drží v rebríčku TOP 100 kníhkupectva Martinus už vyše 1000 dní a má viac ako 300 päťhviezdičkových hodnotení.

Po jednotke nasledovala Najedzte sa do štíhlosti 2 a napokon Najedzte sa do štíhlosti 3 s podtitulom “Prestaňme diétovať – naučme sa jesť”. Je zaujímavé, že práve táto kniha akoby znova rozbehla buzz okolo nej. Ako povedala pre LepšíDeň.sk, ženy jej začali písať, že po prečítaní trojky sa poriadne začítali aj do jednotky 🙂 A začali mať konečne očakávané výsledky!
„Mojim mottom je ´Poriadok na tanieri = poriadok v hlave´. Alebo ako mi často píšu ľudia, že po prečítaní mojich kníh – nie iba receptov – im “docvakli” isté veci,“ tvrdí Antónia Mačingová.
Prečítajte si náš rozhovor – o harmonickom stravovaní a správnej kombinácii jedál. O stravovaní detí, varení a najčastejších chybách, ktoré robíme.

 

Antónia Mačingová: Je to o zodpovednosti

Antónia Mačingová»Zvykne sa vravieť – ste to, čo jete. Dá sa tiež povedať, že aj vyzeráme tak, ako sa stravujeme?
Antónia Mačingová:
„To, ako vyzeráme ovplyvňuje napríklad aj skutočnosť či máme, alebo nemáme fyzickú aktivitu.
´Sme to, čo jeme´ je podľa mňa iba konštatovanie. Ja zastávam tvrdenie, že ´Sme to, čo s našim telom spraví prijatá strava´ – a toto už je o zodpovednosti, nie iba o konštatovaní. Je to o zodpovednosti. O tom, že sme si vedomí toho, čo jeme a aké dôsledky to bude mať na naše zdravie a vzhľad.“

»Harmonickým stravovaním sa zaoberáte dlhé roky. Ste autorkou knižných bestsellerov ako Najedzte sa do štíhlosti 1, 2 a naposledy trojka s podtitulom Prestaňme diétovať. Skúste v skratke povedať, čo to harmonické stravovanie vlastne znamená v praxi. Pre niekoho, kto čosi o vás počul, ale vlastne nevie toho viac…a chcel by 🙂
„Harmonické stravovanie je o naladení harmónie na úrovni tela, ale aj duše :). Cez reklamy a chuťové bunky sme stádovite hnaní do špirály vytvárania rôznych problémov, ktoré zdanlivo nesúvisia. Vytvoria sa problémy a hneď sa objavia aj produkty, ktoré nám s problémom pomôžu. No žiaľ, nepomôžu, len na čas potlačia prejavy tela, že niečo nerobíme správne. A tak často pri na prvý pohľad peknom obale, teraz mám na mysli ľudské telá, ich vnútro – obsah je zdevastovaný.

Ja sa naopak snažím ľudom ukázať, že k tomu, aby sme mali kvalitné zdravie a kondíciu je najdôležitejšie vrátiť sa k prvotným zdrojom stravy, ktoré nie sú priemyselne spracované, alebo ak, tak minimálne. Pestrá strava nie je o tom, že máme každý deň tri nové gastronomické zázraky, po ktorých sa však cítime unavení. Pestrá a harmonická strava z môjho pohľadu je taká, ktorá nám dodá vitalitu a energiu a ešte nám na úrovni psychiky pomôže docieliť pokoj. Harmóniu.“

 

Ako nemať obézne deti?

»Mám pocit, že najmä deti a mladí majú dnes problém so stravovaním. Že jedia málo alebo priveľa, nezdravo, neprijímajú dostatok vitamínov ap. Je to tak, či len môj pocit?
„Žiaľ, je to často presne tak, ako hovoríte. S príchodom amerického (západného) životného štýlu, rýchleho občerstvenia, rôznych “burgrov” a kolových nápojov plných cukru, či umelých sladidiel s nízkou výživovou hodnotou, sa postupne aj v našej krajine začali prejavovať neblahé dopady takéhoto stravovania aj na zdraví a vzhľade našich detí.“

»Čo by ste teda poradili rodičom, ktorí chcú vychovať deti k harmonickému, zdravému stravovaniu?
„Aby doma jedli inak, ako je to teraz bežné. Aby boli príkladom pre svoje deti. Aby aj starým rodičom vysvetlili, že lásku svojich vnúčat si nemusia kupovať sladkosťami. A hlavne, aby sa takíto vedomí rodičia spojili a žiadali úpravu stravovania aj v predškolských a školských zariadeniach. Lebo práve tam je kameň úrazu. Rodičia sa môžu snažiť, ale ak je ich snaha nabúraná v školskom kolektíve a jedálni, často rezignujú. S potešením ale môžem povedať, že sú aj vedomí – skalní, ktorí sa nenechajú odradiť 🙂 .“

»Presadzujete najmä domácu stravu…len mnohí ľudia by vám odvetili, že dnešná doba je hektickejšia ako kedysi, máme priveľa povinností, málo času. Máte pre nich nejaké dobré tipy?
„Domáca strava nemusí byť vôbec náročná na prípravu. Všetko je o správnom zorganizovaní a o prioritách. Poznáte to. Ľudia sa naháňajú za peniazmi, aby si mohli dopriať pár dní pokoja… a medzitým im uniká to najdôležitejšie. Plnohodnotný, hoci skromnejší život 🙂 .
Samozrejme, môžem im odporučiť aby vyskúšali moju stravu vo forme donášky, ktorú pripravujú a distribuujú dve spoločnosti skoro po celom Slovensku. Ak majú záujem, nech si kliknú na moju webovú stránku www.macingova.sk, alebo na môj profil na Facebooku.“

Antónia Mačingová v kuchyni

 

Správne kombinovanie potravín

»Vaše stravovanie je založené na výbere vhodných potravín a ich správnom kombinovaní – skúsme uviesť aspoň zopár, ktoré sú dôležité, alebo ktoré ľuďom odporúčate najčastejšie.
„U mňa kraľuje cvikla. Okrem iných benefitov na zdravie a krásu, účinne znižuje homocysteín, ktorý môže v tele vytvoriť priestor na vznik a rozvoj civilizačných chorôb.“

»A teraz z opačnej strany: ktoré potraviny sú nevhodné a mali by sme ich vyradiť, znížiť ich príjem?
„Toto neplatí paušálne. Aspoň podľa mojich skúseností. To, čo môže škodiť mne, prospieva inému človeku. Základom mojej práce sú hlavne krvné skupiny podľa princípov, ktoré popisuje autor teórie o KS, Dr.Adamo.
V knihách približujem, ako s nimi efektívne pracovať, ako sa môžeme naučiť vytvoriť si vlastné, prospešné jedálničky bez zbytočne vyhodených peňazí.“

»O správnej kombinácii jedál sme už počuli asi všetci – predsa len, je naozaj také dôležité správne kombinovať?
„Pri momentálnej ponuke a “kvalite” produktov, ktorým často chýba požadovaná kvalita a nutričná hodnota, správnu kombináciu potravín vnímam ako výraznú pomoc nášmu tráviacemu traktu a následnej kvalite našej imunity.“

Prečítajte si aj ďalšie naše ROZHOVORY.rozhovory lepší deň

 

28-dňový harmonizačný program

»Vytvárate aj vlastné recepty – ako a podľa akých kritérií?
„Vytváram recepty tak, aby vyzerali ako klasické, chutili ako klasické, a aby ich účinok bol telu prospešný. Na rozdiel od momentálnej, bežnej ponuky :).“

harmonické stravovanie mačingová

»O čom je váš 28-dňový harmonizačný program? Ako prebieha a čo sa deje potom?
„28-čka je o generálnom upratovaní :).  Majitelia mojich kníh mi píšu, že sa naučili pravidelne jesť a hlavne piť. Stále sa všade hovorí o jedle, ale málokto sa opýta na vodu. Na pitný režim. A práve voda je ten nosič, ktorý pomáha prepláchnuť každú bunku. Ako zvyknem hovoriť,  zasaďte kvetinu do najkvalitnejšej pôdy, ak ju nepolievate, zahynie.
A tak to je aj s našim telom. Darmo mu dávame vhodné potraviny, ak nedopĺňame potrebné množstvo obyčajnej vody, výsledky sa nedostavia.
Po skončení 28-čky odporúčam nevrátiť sa k pôvodným stravovacím návykom, lebo logicky, skôr či neskôr sa vrátia aj problémy. Ako docieliť trvalú zmenu popisujem hlavne v trojke knihe s podtitulom “Prestaňme diétovať – naučme sa jesť”.

 

Naučte sa harmonické stravovanie

SmartTalk prednášky»V utorok 14.mája budete mať v Bratislave v rámci seriálu SmartTalk prednášku Harmonické stravovanie – o čom konkrétne budete hovoriť?
Pokiaľ ide o túto besedu, budeme hovoriť napríklad aj o týchto veciach:

  • ako som zmenou zaužívaných vzorcov zmenila hlavne kvalitu môjho zdravia
  • prečo je dôležitá trvalá zmena a že občasný detox či rôzne diéty nič natrvalo neriešia
  • nededíme nadváhu a kilá – dedíme maminu kuchyňu a mentálne vzorce, ktoré nám vytvárajú “dedičné” problémy
  • vysvetlím Semafor a Schodíkovú metódu môjho stravovania, ktorou si ľudia v prípade záujmu môžu natrvalo zmeniť problémy, ktoré si stravovaním vytvorili
  • prečo nie som zástancom toho zostať pri bežnom stravovaní a doplniť ho o rôzne doplnky či iné suplementy, aký to má dopad na ďalšie generácie
  • vysvetlila by som, prečo je dôležité zamerať sa na návrat k ekologickému spôsobu života; sme totiž zrkadlom stavu našej pôdy a celej ekológie
  • a hlavne – prečo je dôležité uvedomiť si, kto je ten, čo je zodpovedný za náš život. Prijať zodpovednosť a na základe toho, začať inak konať.“

Môj odkaz pre ľudí je:
” Chcete zmenu? Začnite robiť veci inak.”
” Chcete rýchlu zmenu ? Začnite robiť veci opačne”!

Vstupenky na prednášku kúpite TU.Harmonické stravovanie a Antónia Mačingová

»Mávate rôzne prednášky, pobytové semináre – o čo konkrétne sa ľudia zaujímajú najčastejšie? Čo nás trápi najviac?
„Mám pocit, že to ľudí ani tak veľmi netrápi. Mňa ale trápi, že ženy, a netýka sa to iba mladých žien, nevedia variť. Alebo ak varia, tak spôsobom, ako sa to naučili doma. Potom sa čudujú, že majú tie isté problémy, ako ich predkovia. Ale, nededíme choroby. Dedíme maminu kuchyňu a návyky. Hlavne tie mentálne 🙂
Aj preto máme často tie isté problémy, ako naši predkovia. Preto radím ľuďom, zmeňte návyky a vystúpte z kruhu nezmyselných, krátkodobých diét a začnite kvalitne jesť.

                                                                       Páčil sa ti článok? Pošli ho ďalej!

About Author