Artičoky. Zeleninový liek, ktorý chutí aj dobre vyzerá

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Je ešte mnoho ľudí, ktorí artičoky nejedli, neochutnali a dokonca ani nevedia, ako vyzerajú. Pritom artičoky by mali byť vo všetkých diskusiách a článkoch zaradené na zoznam desiatich najlepších superpotravín. Sú totiž jedným z najbohatších zdrojov výživných látok, plné fytochemikálií ako luteín a izotiokyanáty, vitamínov, najmä A, E a K, aminokyselín a enzýmov. Výborne vplývajú na rovnováhu tráviaceho systému. Obsahujú však najmä cynarin, pričom asi žiadna iná rastlina nemá taký vysoký obsah tejto biologicky neobyčajne aktívnej zložky.

Artičoky chutia zemito, sladko a lahodne. Mnoho ľudí sa vyhýba čerstvým artičokám, pretože ich odpudzujú svojím vzhľadom a nevedia, ako s nimi naložiť. Keď sa však naučíte umeniu prípravy a varenia artičok, zaradíte túto úžasne výživnú potravinu do svojho jedálneho lístka.
Nižšie si povieme, aké liečivé účinky majú na nás artičoky a pridáme pár užitočných tipov.

Čo sú to artičoky?
Artičoky pochádzajú zo stredomorskej africkej oblasti, kde sa pestujú ako zelenina pre nedozreté súkvetia. Ako prví ju pravdepodobne ochutnali Afričania, do Európy sa dostali v 16.storočí. Najviac si ju obľúbili Gréci, Portugalčania a Španieli. Napríklad Francúzi dnes jedia artičoky tak často a bežne, ako my mrkvu, uhorku či petržlen.
Artičoka vyzerá ako bodliak, či ružička s lupienkami, sfarbená je do fialova. Najviac vitamínov je práve v kvetnom lôžku, zbierajú sa tesne pred vykvitnutím.

 

Liečivé artičoky

liečivé a chutné artičokyArtičoky sú plné minerálov a oprávnene sa zdôrazňuje aj obsah horčíka. Na upokojujúce vlastnosti artičok je však potrebné nazerať zo širšej perspektívy, tvrdí Anthony William, ktorému vyšla aj v slovenčine kniha Liečivá sila potravín.
„Okrem horčíka totiž obsahujú upokojujúce fytochemikálie účinkujúce vo všetkých telesných sústavách a takisto súbor upokojujúcich minerálov. Vyživujú množstvo orgánov a žliaz… Hlboko vo vnútri týchto orgánov sa nachádzajú základné zásobárne živín a artičoky patria k potravinám, ktoré tieto zásobárne dopĺňajú a podporujú dlhovekosť.”

Artičoky majú neuveriteľný vplyv na pankreas, čo z nich robí ideálnu potravinu pre ľudí s cukrovkou, hypoglykémiou a inými poruchami hladiny cukru v organizme.
Sú takisto vynikajúce na rozpúšťanie obličkových a žlčových kameňov, odstraňovanie kôrnatenia ciev a zjazveného tkaniva vo vnútri organizmu.
Artičoky vynikajúco chránia telo pred radiáciou súvisiacou s liečbou rakoviny a zubárskymi zákrokmi, pred röntgenovými lúčmi a ostatným bežným žiarením.

Artičoky a ochorenia

Artičoky pomáhajú pri rôznych zdravotných problémoch. Spomeňme aspoň zopár:

  • cukrovka
  • hypoglykémia
  • obličkové a žlčové kamene
  • poruchy štítnej žľazy
  • cirhóza pečene
  • rakovina pečene
  • lymská borelióza
  • žalúdočné vredy
  • rôzne druhy rakoviny krviniek

liečivé a chutné artičoky

 

Artičoky a 5 užitočných tipov

ikona zdvihnutý palecAko nakupovať artičoky? Určite si ich šetrne ohmatajte a vyberajte len pevné, plné puky. Najkvalitnejšie sú veľké okrúhle artičoky. Ak majú hnednúce lístky, sú staré – vráťte ich späť.
V obchodoch nájdete aj konzervované artičoky. Majú síce nižší obsah vitamínov, no i tak obsahujú veľmi vysokú koncentráciu dôležitého cynarínu, ktorý pôsobí ako prevencia i ako liek.

ikona zdvihnutý palecAko spracovať artičoky? Stonku odtrhnite a puky so zvyškom stonky vložte do slanej vriacej vody dolu hlavou. Varte prikryté, kým sa listene nedajú ľahko oddeliť (môže to byť asi 30 minút).
Ak chcete zachovať výživové hodnoty artičok čo najviac, pripravujte ich na pare.

ikona zdvihnutý palecAko ich jesť? Je to úplne jednoduché – listene trhajte zvonka, namáčajte do pikantnej omáčky, dipu, majonézy ap. Dužinu zoškrabte zubami alebo vysajte. Kvetné lôžko odrežte a zjedzte s omáčkou. Vyskúšajte kombinovať artičoky s listovým šalátom. Spoločne pomáhajú rozpúšťať žlčové a obličkové kamene.

ikona zdvihnutý palecPouvažujte nad zaradením artičok do večerného menu štyrikrát do týždňa. Podľa mnohých lekárov dosiahnete sľubné výsledky. Konzumácia artičok na večeru totiž napomáha očisťovanie pečene v skorých ranných hodinách, kým spíte. Ak chcete dosiahnuť lepšie výsledky, jedzte artičoky o siedmej alebo ôsmej večer.

ikona zdvihnutý palecAk si kupujete srdiečka artičok, ktoré obsahujú konzervanty ako kyselinu citrónovú, namočte ich na noc do vody. Tak sa zbavia dráždidiel na báze kukurice.


Zdielať

About Author

Komentáre sú uzavreté.