Určite poznáte talianske lasagne…ktoré je však umenie pripraviť správne, aby sa chute spojili a vytvorili skutočne skvelú lahôdku. Podávajú sa s rôznymi omáčkami, zapekajú sa alebo sa posýpajú syrom. Zvyčajne sa plnia hovädzím mäsom, paradajkami, korením a bešamelovou omáčkou.
Tento náš recept na lasagne je pre 4 dobrých jedákov, ale najedia sa aj viacerí. Ide o domáci recept našej priateľky-cudzinky, ktorej lasagne boli známe široko-ďaleko. Plné chuti, vyvážené, lahodné, šťavnaté, že si určite pridáte ešte jednu porciu. Zamilujete si ich.
Domáci recept na lasagne
Kúpte si naozaj kvalitné lasagne, ktoré nemusíte predvárať a hneď na ne môžete vrstviť mäso a bešamel. Pri príprave lasagní je naozaj dôležitý pomer surovín a vrstvenie, takže dodržte nižšie popísaný postup. Je mnohokrát vyskúšaný a lasagne sme naservírovali aj zarytému odporcovi cestovín, ktorý prišiel na návštevu. Výsledok? Jeho manželka si po čase pýtala tento skvelý recept na lasagne, aby potešila svojho partnera 🙂
Tak poďme na to.
Suroviny
Potrebujete balíček cesta na lasagne (napríklad Barilla), 1 balenie mozarelly, 100 gramov parmezánu a 200 až 300 gramov tvrdého syra (eidam, gouda a ementál)
Na mäsovú zmes
- 400 gramov mletého mäska (miešané bravčové a hovädzie)
- 2 dcl červeného vína
- cibuľa a cesnak
- 150 gramov koncentrovaného, hustého paradajkového pretlaku
- kečup
- 1 konzerva krájaných paradajok (pokojne aj domáce čerstvé paradajky)
- olivový olej
- soľ, korenie a oregano
Na bešamel
- 100 gramov hladkej múky
- 100 gramov masla
- 0,75 litra mlieka (približne)
- soľ, korenie a muškátový oriešok
POSTUP
Predhrejte si rúru na 180 až 200 stupňov Celzia.
Zatiaľ si môžete pripraviť ďalšie veci.
Príprava mäsovej zmesi: nakrájajte na kúsky polovičku cibule a cesnaku (môžete aj vynechať). Opražte na olivovom oleji. Pridajte hustý pretlak, chvíľu pomiešajte a pridajte pomleté mäso.
Keď sa mäso sfarbí, pridajte červené víno, ktoré sa za 2-3 minútky vyparí. Potom pridajte konzervu nakrájaných paradajok a niekoľko lyžičiek kečupu. Táto zmes, mäsová omáčka má počas pečenia zmäkčiť cesto.
Pridajte lyžičku soli, pol lyžičky korenia a 3 lyžičky oregana.
Príprava bešamelu: v nádobe roztopte maslo a pridajte múku. Vznikne hustý krém, ktorý postupne na miernom ohni za stáleho a intenzívneho miešania rozrieďte mliekom. Buďte trpezlivé, nebude to za chvíľu, ale môže to trvať. Vyvarujte sa hrudiek.
Keď bude mať zmes konzistenciu ako redší puding, hotovo. Pridajte soľ, korenie a muškátový orech (toho nie priveľa, aby nebola omáčka sladká).
Vyskúšajte aj ďalšie naše RECEPTY.
Vezmite zapekaciu misu, potrite ju maslom a uložte jednu vrstvu plátov lasagne. Polámte si ich tak, aby to vyhovovalo tvaru misy.
Na vrch rozotrite tretinu mäsovej zmesi, dajte zopár lyžičiek bešamelovej omáčky, aby prekryla povrch. Troška korenia, za hrsť z každého nastrúhaného syra a kúsky mozarelly. Nechajte si polovicu syrov.
Pokračujte druhou vrstvou cesta lasagne, mäsová zmes, bešamel atď. Robte si poschodia, pokým vydrží mäsová zmes. Väčšinou vystačí na 3 poschodia.
Ukončite plátmi lasagne, na ktoré ešte rozotriete zvyšný bešamel a tú druhú polovicu syrov. Posypte oreganom.
Pečte asi 20 minút vo vyhriatej rúre. Prikryte alobalom. Odporúčame do lasagní zapichnúť dve tri špáradlá, ktoré udržia alobal nad syrom a neprilepí sa. Potom odstráňte alobal a pečte ešte ďalších 20 minút.
Vyskúšajte špáradlom, či sú pláty lasagní mäkké.
Hotovo a dobrú chuť!