Famózny cheesecake s kokosom a nutelou. Taliansky šéfkuchár Andrea Ena a jeho recept

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Cheesecake patrí v súčasnosti medzi najobľúbenejšie zákusky a dá sa robiť na mnoho spôsobov. Základom je syr, ale ten môže mať rôzne variácie – tvaroh u nás na Slovensku, anari na Cypre, manouri v Grécku, úžasná ricotta v Taliansku, či lor v Turecku.
Mimochodom, najstaršia zmienka o koláči podobnom cheesecaku pochádza z 2.storočia p.n.l.
My máme pre vás famózny cheesecake s kokosom a nutelou…už len keď si predstavíte toto spojenie, musia sa vám zbiehať slinky. Recept nám poskytol taliansky šéfkuchár Andrea Ena, ktorý má v Bratislave dve reštaurácie – na Krížnej a v Horskom parku.

šéfkuchár-andrea-ena-u-talianaA dobrá správa pre všetkých fanúšikov talianskej kuchyne – vychádza kniha U Taliana, do ktorej dal Andrea svoje srdce a hlavne kulinársky kumšt.
Talianske dezerty vynikajú svojou jednoduchou eleganciou, ktorá spočíva v použití kvalitných a čerstvých surovín. „Ich príprava kladie dôraz na vyváženosť chutí a textúr, čo vytvára harmonický zážitok pre chuťové poháriky. Základom dezertov je najmä mascarpone, ricotta, čerstvá smotana a kvalitná čokoláda. Tie dodávajú sladkým špecialitám bohatú a krémovú konzistenciu,“ tvrdí Andrea.

V jeho knihe nájdete vyše 80 úžasných receptov, od omáčok, cez polievky, cestoviny, rizotá, hlavné jedlá až po dezerty. Napríklad lososové bruschetty, ravioly s ricottou, špenátom a šalviou. Prípadne chrumkavé kuracie krídelká a plno maškŕt ako pravé talianske tiramisu alebo ricottová torta, či panna cotta s lesnými plodmi. Jednoducho, Andrea Ena vás prostredníctvom knihy prenesie do chutného a voňavého Talianska, aj na Sardíniu a Sicíliu, lebo krv týchto regiónov mu koluje v žilách.

Recept na cheesecake s kokosom a nutelou

Potrebujete len pár surovín a tortovú formu s priemerom 24 cm. Získate tak 12 kúskov, ktoré pošteklia vaše chuťové poháriky. Nie je to vôbec zložité, ale ten výsledok stojí za to.

SUROVINY

cheesecake-s-kokosom-nutelou-recept-šéfkuchár-Andrea-EnaKorpus

  • 200 g maslových sušienok
  • 100 g roztopeného masla

Krém

  • 370 g krémového syra
  • 370 g mascarpone
  • 100 g práškového cukru
  • 100 g bieleho jogurtu
  • 50 g strúhaného kokosu
  • 75 ml 33 % smotany
  • 300 g nutelly

POSTUP

recept postupMaslové sušienky rozdrvíme, spojíme s maslom a natlačíme do tortovej formy. Kým budeme robiť krém, necháme korpus stuhnúť v chladničke min. 15 minút.

recept postupMascarpone, krémový syr a práškový cukor spojíme a vyšľaháme, pridáme kokos a biely jogurt. Zmes nalejeme na korpus a dáme do chladničky aspoň na 15 minút.

recept postupZatiaľ vo vodnom kúpeli roztopíme nutellu so šľahačkou na pár minút, kým sa neroztopí. Po prvých 15 minútach vyberieme cheesecake z chladničky a polejeme ho vychladnutou nutellou, zdobíme kokosom alebo obľúbenými kokosovými guľôčkami.
Celú tortu necháme poriadne stuhnúť v chladničke.

 

Zdroj a foto: U Taliana, LepšíDeň.sk


Zdielať

About Author

Dana Bunová

Mám dlhoročné skúsenosti v marketingu na strane klienta, ako aj s prácou v reklamných agentúrach. Píšem o rôznych témach, oblastiach, ale najmä pre ženy.

Komentáre sú uzavreté.