Ste milovníkom čaju a neodopriete si ho ani v lete? Nájsť kaviareň, ktorá má v nápojovom lístku aj ľadový čaj je pomerne náročné. navyše ak nechcete, aby to bola len zafarbená voda, ale skutočne vám aj chutil. Pokojne nájdete všelijaké limonády a ľadové kávy od výmyslu sveta, ale dobrý čaj ochutený bylinkami a skutočnými kúskami ovocia? Hmm, tak to už nie.
Pripravte si ľadový čaj doma. Môžete vyskúšať našich 5 receptov a vychutnať si osviežujúci nápoj s citrusovou, malinovo-bazalkovou, či černicovo-mätovou chuťou. A rozhodne odporúčame aj špeciálny Arnold Palmer čaj 🙂
Všeobecné tipy pri príprave:
- Použite čerstvé alebo mrazené ovocie
- Nebojte sa experimentovať a skúste rôzne ovocie podľa sezóny
- Použite väčšie kusy ľadu. Menšie sa rýchlejšie rozpustia a čaj rozriedia alebo pripravte silnejší čaj
- Čaj môžete použiť sypaný alebo vo vreckách
- Koľko cukru použijete, je na vás. Môžete ho aj úplne vynechať. Výnimkou je len posledný recept. Tam je cukor dôležitý pre dosiahnutie efektu
1. Citrusový ľadový čaj
Vyskúšajte osviežujúci citrusový čaj, na ktorý zoženiete ingrediencie veľmi ľahko alebo ich už máte dokonca doma. Základom sú citróny a pomaranče, no zelená farba limetky poteší na pohľad.
Suroviny (na pol litra čaju):
- 30 ml pomarančovej šťavy
- 30 ml citrónovej šťavy
- 3 ČL cukru
- 4 lístky mäty
- 2 vrecká zeleného čaju
- Kolieska pomaranča, citróna a limetky
POSTUP: Do pohára alebo inej vhodnej nádoby dajte vrecká čaju a mätové lístky. Zalejte horúcou vodou a nechajte lúhovať asi 10 minút. Potom vrecká a mätu vyberte a pridajte cukor. Keď čaj úplne vychladne, pridajte pomarančovú a citrónovú šťavu a odložte do chladničky. Pred podávaním ozdobte kolieskami pomaranča, citróna, limetky a mätou.
2. Malinovo-bazalkový
Nedajte sa odradiť hneď v úvode bazalkou. Je to síce trochu netradičné a v nápojoch sme viac zvyknutí na mätu, ale táto zaujímavá kombinácia stojí za vyskúšanie. Bazalku je cítiť len jemne, ale ak by vám predsa len nebola po chuti, čaj bude skvelý aj s mätou.
Suroviny (na pol litra čaju):
- 60 g malín
- 3 ČL cukru
- 10 g čerstvej bazalky
- 25 g citrónovej šťavy
- 2 vrecká čierneho čaju
POSTUP: Maliny, cukor, bazalku a citrónovú šťavu dajte do hrnca a zalejte pol litrom vody. Povarte približne 7 minút na miernom ohni. Voda by mala len jemne vrieť, nie divoko bublať. Potom odložte a do uvarenej zmesi namočte vrecká čaju na 20 minút. Na záver prepasírujte a nechajte vychladnúť. Pred podávaním môžete dozdobiť čerstvými malinami.
3. Broskyňovo-citrónový
Tento recept bude na prípravu veľmi jednoduchý. Ak nie ste fanúšikom čierneho čaju, vyskúšať môžete aj zelený.
Suroviny (na pol litra čaju):
- 1 broskyňa
- 2 vrecká čierneho čaju
- Šťava z polovice citróna
- Cukor alebo med
- Mäta na dozdobenie
POSTUP: Do pohára alebo inej vhodnej nádoby dajte nakrájanú broskyňu, šťavu z citróna, cukor podľa chuti a vrecká čaju. Zalejte horúcou vodou, nechajte postáť 15 minút a potom vrecká vyberte. Čaj nechajte vychladnúť a odložte do chladničky. Pred podávaním počkajte aspoň hodinu, aby sa do čaju uvoľnila šťava z broskyne. Čaj môžete dozdobiť a dochutiť mätovými lístkami.
4. Černicovo-mätový
Tento čaj sa bude pripravovať podobne ako malinovo-bazalkový. Navyše černice, nazývané aj ako tmavé zlato či čierna šamanka, sú plné vitamínov a majú liečivé účinky.
Suroviny (na pol litra čaju):
- 500 ml vody
- 45 g černíc
- 4 – 5 lístkov mäty
- 3 – 4 ČL cukru
- 2 vrecká zeleného čaju
- Mäta na dozdobenie
POSTUP: Černice, cukor a mätu dajte do hrnca a zalejte pol litrom vody. Povarte približne 7 minút na miernom ohni. Voda by mala len jemne vrieť, nie divoko bublať. Potom odložte a do uvarenej zmesi namočte vrecká zeleného čaju na 20 minút. Na záver prepasírujte a nechajte vychladnúť. Pred podávaním môžete dozdobiť čerstvými černicami.
5. Arnold Palmer čaj
Na prvý pohľad to môže vyzerať, že príprava tohto čaju bude zložitá, ale vôbec to tak nie je. Je to naozaj veľmi jednoduché – ide len o kombináciu čierneho čaju a limonády. Ak teda čakáte hostí a chcete ich prekvapiť niečím zaujímavým, vyskúšajte im naservírovať tento čaj.
A prečo sa volá Arnold Palmer? Čaj je pomenovaný po populárnom Americkom golfistovi, ktorý bol známy tým, že si často v reštauráciách pýtal práve túto kombináciu – čierny čaj a limonádu.
Suroviny na čierny čaj:
- 250 ml vody
- 1 vrecko čierneho čaju
Na limonádu:
- 200 ml vody
- 40 ml citrónovej šťavy
- 1 PL cukru
POSTUP: Pri príprave určite nevynechajte cukor a ľad. Práve cukor môže za oddelený efekt. Čím sladšia bude limonáda, tým výraznejšie bude vidieť rozdiel medzi čajom a limonádou. Ľad oddeleniu tiež trochu pomôže. Čaj si pripravte deň vopred. Nezalieva sa totiž horúcou vodou, ale studenou a potrebuje čas na vylúhovanie aspoň 12 hodín. Takže večer si len zalejete čaj vodou a dáte cez noc do chladničky. Na ďalší deň už len pripravíte limonádu – zmiešate vodu s citrónovou šťavou a cukrom. Počkajte, kým sa cukor úplne rozpustí. Do vyššieho pohára dajte najprv limonádu, potom kocky ľadu a pomaly nalejte čierny čaj.
Prečítajte si tiež
Ľadová káva – 5 skvelých domácich receptov.
Foto: autorka/LepšíDeň.sk, pexels.com, Vecteezy.com