Existuje mnoho mýtov o cestovinách, ktoré sa tradujú už roky. Najmä mnohí Taliani však neveriacky krútia hlavami, kde sa vzali také polopravdy…navyše ak ich neraz sprevádza fráza „ako to robia v Taliansku“ alebo „tak by to spravil pravý Talian“. 😊
Naozaj musia byť cestoviny uvarené al dente a musia sa variť v obrovskom hrnci s litrami vody? Treba ich po uvarení opláchnuť? A dávať do hrnca s vodou olej alebo nie?
Poďme sa pozrieť na niektoré najbežnejšie mýty o cestovinách.
Mýty o cestovinách
Asi jediným pravidlom, na ktorom sa zhodnú všetci Taliani – NIKDY nesmiete cestoviny rozvariť. Musíte ich kontrolovať a včas stiahnuť z ohňa. Rozvarené cestoviny majú navyše mierne vyšší glykemický index a menej živín.
Nie všetky cestoviny sú rovnaké. Áno, cestoviny z tvrdej pšenice majú vysoký obsah bielkovín a je pravdepodobnejšie, že si po scedení zachovajú konzistenciu al dente.
Extrudované druhy cestovín, ako sú penne alebo rigatoni, si v porovnaní s plochými cestovinami lepšie zachovajú rezistentný škrob, čím sa cukry v tele vstrebávajú pomalšie. Tento odolný škrob sa pri dlhšom varení rozkladá a zvyšuje pravdepodobnosť negatívneho vplyvu na glykemickú odpoveď nášho organizmu.
Mýtus 1: Musí byť hrniec plný vody?
Takmer všade sa píše – cestoviny treba variť v obrovskom hrnci s množstvom vody. Čím viac, tým lepšie… a potom trvá celú večnosť, kým voda zovrie.
„Talianska tradícia potvrdzuje, že ideálny pomer je 1 liter vody na 100 gramov cestovín, aby sa cestoviny mohli variť bez prichytenia na dno a aby sa škrobová voda dostala rovnomerne do všetkých ich častí, čoho výsledkom je konzistencia al dente,“ vysvetľuje britský lekár a spisovateľ Tim Spector v knihe Jedlom k lepšiemu životu.
Mýtus 2: Cestoviny musia byť uvarené al dente
Mnohí veria, že cestoviny musia byť uvarené len na skus, al dente, aby boli dokonalé. Pravda je taká, že úroveň uvarenia je vecou osobnej preferencie. Niektorí ľudia majú radi cestoviny mäkšie, zatiaľ čo iní ich preferujú pevnejšie. V konečnom dôsledku je na vás, ako dlho budete cestoviny variť. Rozhodne neplatí, že len al dente cestoviny sú tie pravé a najlepšie.
Mýtus 3: Do vody treba pridať olej
Mnohí ľudia pridávajú do vody na varenie cestovín olej, aby sa zabránilo zlepeniu. V skutočnosti to však nie je potrebné. Olej sa na povrchu cestovín rozptýli, funguje ako mazivo a zabráni priľnutiu k omáčke, ale neovplyvní ich zlepenie.
Netreba teda dávať ani maslo?
To je však iný prípad. Olej naozaj netreba, ale pridanie masla do scedených cestovín omáčke umožní lepšie sa na ne prilepiť.
Mýtus 4: Do vody treba dať soľ
Ďalší mýtus – pridaním soli sa mení bod varu cestovín. Pravdou je, že sa nemení až tak výrazne, no kľúčom k chutným cestovinám je pridať soľ do vody hneď na začiatku.
Mýtus 5: Cestoviny sa musia opláchnuť po uvarení
Opláchnutie cestovín po uvarení odstráni škrob, čím zabráni omáčke priľnúť k nim. Nie je to však nevyhnutné. V skutočnosti môže opláchnutie cestovín odstrániť časť škrobu, ktorý pomáha omáčke priľnúť k nim.
Mýtus 6: Iba talianske cestoviny sú dobré
Existuje mnoho skvelých cestovín z celého sveta, nielen z Talianska. Nebojte sa vyskúšať rôzne druhy cestovín a zistiť, ktoré vám chutia najviac. Taliani majú naozaj perfektné cestoviny, ale nielen oni.
Prečítajte si tiež
Cestoviny a 20 najobľúbenejších druhov.
Vyznáte sa v nich?
Mýtus 7: Cestoviny sú nezdravé
Cestoviny môžu byť súčasťou zdravej stravy, pokiaľ si vyberiete celozrnné cestoviny a skombinujete ich s chudými bielkovinami a zeleninou. Vyhnite sa spracovaným omáčkam na cestoviny a pridajte si vlastnú čerstvú omáčku. Budete tak mať kontrolu nad ingredienciami a nutričnou hodnotou.
Mýtus 8: Škrobovú vodu zlejte
Kuchári často prehliadajú škrobovú vodu po uvarení cestovín. Ak z nej však pridáte pár lyžíc do omáčky, škrob ju lepšie udrží pohromade a zlepší jej štruktúru.
Jednoduchý trik na výrobu krémovej omáčky bez smotany je použiť len olej, korenie a pecorino na prípravu cacio e pepe alebo surové vajce, korenie a opraženú pancettu pri príprave cestovín carbonara.
Mimochodom, niektoré alternatívne druhy cestovín vyrobené z cícera, pohánky, zo špaldy alebo zo šošovice sú šetrnejšie k životnému prostrediu a môžu byť aj zdravšie, ale je náročnejšie pripraviť ich správne.
Zdroj a foto: Jedlom k lepšiemu životu,
Lepšídeň.sk, Freepik.com