Majonézové šaláty patria medzi lahôdky, ktoré si na Slovensku, či v Česku vybojovali svoje čestné miesto. Konkrétne na parížsky šalát, ktorý si v tomto recepte pripravíme, bola v roku 1976 dokonca vydaná československá norma pre jeho správnu prípravu. Často je zamieňaný s vlašským šalátom, do ktorého sa okrem iného pridávajú aj zemiaky či zeler.
Recept na domáci parížsky šalát
Základom parížskeho šalátu je samozrejme parížska saláma, ktorú však možno nahradiť akoukoľvek mäkkou salámou. V šaláte taktiež nesmie chýbať poctivá porcia kyslých uhoriek a sterilizovaného hrášku. Pre tých, ktorí v šaláte neobľubujú výraznejšiu chuť cibule, ju môžete spariť horúcou vodou a následne scediť. Jej chuť sa tak zjemní.
Parížsky šalát kúpený v obchode je rýchlou a jednoduchou voľbou v uponáhľaných predsviatočných dňoch. Skúste si ho však pripraviť doma a vedzte, že po kupovanom už nesiahnete 🙂
SUROVINY
- 200g parížskej salámy
- 150g majonézy
- 1 menšia cibuľa
- 50g hrášku z konzervy
- kyslé uhorky
- 1 ČL horčice
- 1 ČL octu
- soľ
- štipka cukru
- mleté čierne korenie
POSTUP
Cibuľu si spolu s uhorkami nakrájame najemno a salámu nakrájame na tenšie pásiky. Nakrájané suroviny si dáme do misky spolu s hráškom a zmiešame.
Do zvlášť misky dáme majonézu, do ktorej pridáme ocot, horčicu, soľ, cukor, čierne korenie a ocot. Majonézový základ treba ochutnať, či sú chute správne vyvážené. Mal by byť jemne sladko kyslý, no nie príkry. Majonézový základ prilejeme k nakrájaným surovinám a dobre premiešame.
Parížsky šalát dáme vychladiť do chladničky na niekoľko hodín, no najlepšie na celú noc, aby sa jednotlivé chute prepojili.
Dobrú chuť.
Foto: LepšíDeň.s/autorka