Prečo sa hrušky či jablká voskujú? A môže mi to nejako uškodiť?

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Určite ste už o tom počuli, že jablká a niektoré ďalšie druhy ovocia a zeleniny v obchodoch majú tenkú vrstvu jedlého vosku. Prirodzene, objavili sa hneď „bububu“ články, že sa jablká voskujú, je to nebezpečné, môžete mať z toho alergie ap. Že zo zdravého ovocia robia chemickú továreň a škodia nám.
Je to naozaj pravda? Prečo sa vlastne voskujú a čím?

Prečo sa jablká voskujú?

„Jablká, citrusy alebo napríklad aj uhorky v skutočnosti vytvárajú prírodný voskový povlak na povrchu šupky samé od seba. Ten pomáha predchádzať vysychaniu rastlinných pletív a mäknutiu, stratám aromatických látok. Tiež chráni toto ovocie a zeleninu pred napadnutím nežiadúcimi mikroorganizmami,“ vysvetľuje inžinierka v odbore výživy a kvality potravín Karolína Fourová, ktorej aj vyšla veľmi zaujímavá Výživná kniha o jídle.

Často tieto plody umývajú pred cestou do predajne od prachu, nečistôt a zvyškov poľnohospodárskej chémie. Počas tohto procesu sa však stratí asi polovica pôvodného voskového povlaku. Aj preto sa na niektoré ovocie a zeleninu (alebo na ich stonky ako pri mangu) nanáša pár kvapiek jedlého a zdravotne neškodného vosku.

Zabezpečí sa tak, že produkty budú ochránené počas prepravy, skladovania a predaja v samotnom obchode. Zabráni sa aj rastu plesní…a v neposlednom rade budú aj krajšie vyzerať. No to nie je jediný dôvod, ako sa neraz píše – že nás chcú oklamať, je to len marketingový ťah a preto sa jablká voskujú.

jablka-must-vo-flasi

Je to naozaj zdravé?

Vo väčšine vyspelých krajín sa naozaj používajú neškodné potravinárske vosky, ktoré odborníci schválili na použitie vo výžive. Považujú sa za úplne bezpečné, lebo spĺňajú prísne normy bezpečnosti.
Mimochodom, v USA sú povinní takéto produkty ošetrené voskom špeciálne označovať. U nás výrobcovia v súčasnosti takúto povinnosť nemajú.

Je síce pravda, že istý veľmi malý počet zákazníkov môže mať alergickú reakciu na látky obsiahnuté vo vosku alebo na samotný vosk. Ide však o minimálne množstvo.
Čo teda robiť?
Je to úplne jednoduché. Tento vosk stačí umyť teplou vodou, čo napokon asi aj robievate. Ovocie ako jablká, hrušky, marhule, jahody ap. Je dobré dôkladne umyť pred konzumáciou. Odstránite tak prípadné nečistoty, ktoré voľným okom nemusíte vidieť. Ale tiež odstránite možné baktérie a potenciálne zvyšky vosku.
Celkovo je však voskovanie bežnou praxou, ktorá nemá žiadne závažné zdravotné riziká.

jogurtové nápoje - zdravé či len marketing?Prečítajte si tiež
Jogurtové nápoje. Zdravie vo fľaši alebo len marketing?

Ktoré ovocie a zelenina sa najčastejšie voskujú?

  • jablká
  • hrušky
  • citrusové plody ako pomaranče, mandarínky, grepy ai.
  • broskyne
  • nektárinky
  • avokádo
  • uhorky
  • paradajky
  • zelená paprika
  • baklažán
  • cuketa
  • sladké zemiaky batáty

Foto: Freepik.com


Zdielať

About Author

Komentáre sú uzavreté.