Prekyslený organizmus. Dajte si na to pozor!

LinkedIn

Máte prekyslený organizmus?
Že ste sa nad tým nezamýšľali? Alebo dokonca ani neviete, čo to znamená?
„Dlhodobé prekyslenie organizmu nesmieme podceňovať, pretože je príčinou mnohých závažných civilizačných ochorení ako reuma, dna, artritída, osteoporóza, obličkové kamene, mozgová príhoda, infarkt ap.,“ upozorňuje pre LepšíDeň.sk doktorka Alžbeta Béderová, vedúca Poradne zdravia pri RUVZ.

Stručne a jasne: dnešná strava väčšiny ľudí je na 98% kyselinotvorná. Adekvátna strava človeka má však byť v priemere z 80% zásadotvorná a len z 20% kyselinotvorná.
A táto zmena, ktorú uskutočnil človek, je jednou z hlavných príčin väčšiny ľudských chorôb.

 

Prekyslený organizmus – príznaky

Preto už pri prvých príznakoch musíme upraviť svoj životný štýl a hlavne výživu, dodáva doktorka Béderová.  Prvé príznaky sa prejavia vyššou únavou, depresiou, pasivitou. Dostavia sa problémy s pleťou, ekzémy, alergické prejavy, bolesti kĺbov, možné je aj extrémne vypadávanie vlasov, ale prejavom prekyslenia je napríklad aj vyššia kazivosť zubov.

Ak životosprávu a predovšetkým skladbu stravy neupravíme, kyseliny v organizme sú neutralizované zásadami z vlastných tkanív, ciev a kostí. Tým sa však telo zbavuje dôležitých minerálov a povedzme kosti sú demineralizované a lámu sa. Cievne steny sú krehké, čo má za následok rozvoj spomínaných vážnych civilizačných ochorení.

avokádo prekyslený organizmus

Prekyslený organizmus môže spôsobovať problémy s pleťou, ekzémy, alergické prejavy, bolesti kĺbov.

Z čoho vzniká v našom tele „kyselina“?

  • kyselina octová zo sladkostí a bielej múky
  • kyselina mliečna zo svalovej námahy
  • kyselina močová z mäsa a odumierajúcich buniek
  • kyselina uhličitá a fosforečná z rôznych sýtených nápojov
  • kyselina sírová z bravčového mäsa a zadržiavaných vetrov
  • kyselina dusičná z niektorých druhov syrov a údenín
  • kyselina acetylsalicylová z mnohých, najčastejšie užívaných liekov proti bolesti
  • ovocné kyseliny z nápojov a z kozmetiky
  • tanín z kávy, čaju, z potravinárskych farbív, konzervačných látok, umelých aromatických látok

 

ryby losos

Minimálne raz týždenne zaraďte do jedálnička ryby.

Ako sa zbaviť prekyslenia?

Predovšetkým treba upraviť životosprávu – odbúrať stresy, nefajčiť, nepiť alkohol a zvýšiť pohybovú a fyzickú aktivitu, pretože námahou sa krv okysličuje a kyslík pôsobí ako katalyzátor. Tým sa zasa udržuje  neutrálne pH vnútorného prostredia.

„Nevyhnutná je úprava výživy,“ dodáva A.Béderová. „Pravidelná a  v pohode konzumovaná strava, dostatok čerstvého ovocia a zeleniny, ktoré obsahujú minerály a enzýmy. Tie totiž účinkujú neutralizačne a zásadito. Ďalej kyslomliečne výrobky, celozrnné výrobky, čaj, nesýtená minerálna voda, resp. čistá voda.
A tiež obmedzíme konzum  mäsa, mäsových výrobkov, údenín, výrobkov a jedál z bielej múky a bielej ryže, kávu, med, cukor a všetky sladkosti, keksy, jedlá sladké a pečené.“

Doktorka Béderová však pripomína, že „ak je však strava pestrá a bohato doplnená čerstvou zeleninou a ovocím nemusíme sa prekyslenia obávať.“
Prítomné živiny neutralizujú kyseliny vzniknuté pri metabolickom procese. A hlavne odbúrajte stres, pretože aj ten pôsobí negatívne.

Zdravá životospráva vyžaduje denne primeranú, aspoň 30-minútovú fyzickú aktivitu a v stravovaní nasledovné zásady:

  • pravidelné stravovanie v pokojnom prostredí
  • stravu si rozdeliť do 5-dávok
  • mäso 2 až 3x za týždeň
  • 1x týždenne ryby
  • 1x strukoviny
  • ostatné jedlá by mali byť najmä zeleninové.

Ak vás táto téma zaujíma, odporúčame napríklad knihy Máte prekyslený organizmus?, Omladzujúce odkyslenie, či Zásaditý doktor.


                                                                       Páčil sa ti článok? Pošli ho ďalej!

About Author

Avatar

Leave A Reply

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.