Recept na čevabčiči s cibuľkou a domácim ajvarom

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Určite poznáte čevabčiči. Ide o jedlo, ktoré je súčasťou najmä balkánskej kuchyne, poznajú ho aj v rakúskej či českej kuchyni, no cestu si našlo aj do tej slovenskej. V Bosne a Hercegovine je považované za národné jedlo. Pochutnať si na ňom môžete aj v Srbsku, Albánsku, Chorvátsku i Slovinsku.
Koncom 90.tych rokov ste čevabčiči našli v jedálnom lístku, či v dennom menu reštaurácií úplne bežne. Dnes ho nahradili moderné jedlá a v ponuke ho nájdete skôr výnimočne.
Ak ho máte radi, pripravte si ho doma sami! Vyskúšajte náš recept, chutný obed či večera je hotová za pár minút! Pridáme aj recept na domáci ajvar.

Recept na čevabčiči a k tomu domáci ajvar

cevabcici-na-tanieriZákladom tohto pokrmu je mleté mäso – Balkánci používajú jahňacinu. Pripravujú ho na grile a servírujú s ajvarom a cibuľkou. Keďže v našich končinách je problém zohnať kvalitnú a čerstvú jahňacinu, môžete ju nahradiť zmesou hovädzieho a bravčového mäsa.

SUROVINY na 4 porcie

  • 250 g mletého bravčového mäsa
  • 250 g hovädzieho mäsa
  • 2 ks vajcia
  • 1 menšia cibuľa (môžeme vynechať)
  • mletá sladká červená paprika
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • mletá rasca
  • olej

POSTUP

recept postupDo misky si dáme mleté mäso. Cibuľu očistíme, nastrúhame na jemnom strúhadle a pridáme k mletému mäsu. Ak cibuľu nemáme radi, alebo nám jej konzumácia spôsobuje tráviace ťažkosti, v recepte ju vynecháme.

recept postupPridáme 2 vajíčka. Podľa chuti pridáme soľ, mleté čierne korenie a mletú rascu. Pridajte ešte ½ mletej červenej papriky a poriadne vymiešajte rukou.
Mäsovú zmes necháme odležať aspoň 30 minút. Ak nám to dovoľuje čas, pokojne si môžeme pripraviť zmes večer a na noc vložiť do chladničky. Chute sa nám lepšie spoja.

postup-recept-cevabcici

recept postupMokrými rukami tvarujeme zo zmesi valčeky. Dĺžka valčeka stačí 7-8 cm a priemer okolo 2,5 cm. Do panvice nalejeme olej na vyprážanie a rozpálime ho. Do horúceho oleja vkladáme čevapčiči a opekáme zo všetkých strán. Vyberieme na papierový obrúsok a necháme odkvapkať.
Ak držíte diétu a snažíte sa vyhýbať vyprážaniu, vyložte pekáč papierom na pečenie a upečte čevapčiči v rúre. V sezóne si ho môžete ugrilovať.

recept postupPripravené čevapčiči podávame s horčicou, kyslou uhorkou, ajvarom a chlebom. Môžete si k nemu uvariť zemiaky mastené maslom. Podávať ho môžete aj v žemli či tortile…kreativite sa medze nekladú 🙂

cevabcici-pecene-v-rure

Recept na domáci ajvar

Tento recept na domáci ajvar vám vyjde na cca 5 malých pohárikov.

SUROVINY

  • 8 ks väčšia kápia
  • 1 ks menší baklažán
  • 2 ks červená cibuľa
  • 2 ks mäsité paradajky
  • ½ menšia cuketa (nemusí byť)
  • 1-2 KL soľ
  • mleté čierne korenie
  • 1 PL trstinový cukor
  • 2 PL ocot
  • 5 PL olivový olej

POSTUP

recept postup

ajvar-recept-poharVšetku zeleninu si očistíme a umyjeme. Papriky prekrojíme na polovice a vyberieme jadrovníky. Baklažán a cuketu prekrojíme na polovice, cibuľu tiež. Paradajky nakrájame na mesiačiky. Môžeme pridať aj strúčik cesnaku.

recept postupRúru na pečenie vyhrejeme na 200°C. Na plech dáme papier na pečenie a naukladáme na neho zeleninu. Pečieme v rúre 25-30 minút. Počas pečenie zeleninu otočíme aspoň 3-krát. Upečenú zeleninu vyberieme na dosku a prehodíme čistou utierkou. Necháme ju spariť a trocha vychladnúť.

recept postupPo 10 minútach zeleninu olúpeme a vložíme do mlynčeka alebo mixéra. Zomelieme a dáme do hrnca. K zelenine pridáme soľ, korenie, cukor a olej. Varíme 5 minút a odstavíme. Ajvar plníme do čistých sklených pohárikov. Dobre uzavrieme a otočíme dole viečkom. Po 5 minútach obrátime. Podávame k pečenému alebo grilovanému mäsu.

Foto: LepšíDeň.sk/autorka, Freepik.com


Zdielať

About Author

Stanislava Palkociova

Pochádzam z okolia Michaloviec. Nadšenie pre písanie som objavila už počas štúdia na gymnáziu. Vo voľnom čase rada čítam, varím, pečiem a venujem sa záhrade. Som kreatívna duša. Rada tvorím a nechávam sa viesť svojou fantáziou. Som milovníčkou inovácií a zlepšovákov v domácnosti.

Komentáre sú uzavreté.