Keď sme nedávno ponúkli našej návšteve ešte horúcu, z rúry vytiahnutú domácu sekanú, na tvári mojej dobrej priateľky sa zjavili trochu rozpaky. Sekaná? Ten postrach zo školských jedální, tá bufetová rýchlovka?
Veru áno, sekaná. Jedlo, voči ktorému majú niektorí možno zbytočne predsudky… Nakoniec polovica sekanej „padla“ len tak na posedenie. Ak sa totiž domáca sekaná pripraví z kvalitného mäsa, zistíte, že je to chutné, poctivé jedlo.
Domáca sekaná – recept
Domáca sekaná je vďačná „za tepla“ i „za studena“. A ak potrebujete pripraviť mäsový obed pre viacčlennú rodinu (i na viac dní) v rúre, je priam ideálne.
Suroviny
- 1 kg bravčového pliecka, ktoré si sami pomelieme (alebo 1 kg mletého bravčového mäsa z obchodu)
- 3 staršie rožky
- 2 dcl mlieka
- 2 menšie cibule
- cesnak (závisí od chuti, koľko strúčikov)
- 2 vajcia
- 2-3 čajové lyžičky soli
- čierne korenie, majoránka, drvená rasca, červená paprika (podľa chuti)
- 150 gramov syra (eidamu alebo čedaru alebo goudy)
Vyskúšajte aj ďalšie RECEPTY.
POSTUP
Rožky nakrájané na malé kocky namočíme vo veľkej mise do 2 dcl mlieka, necháme ich mliečkom dobre nasať.
V mlynčeku na mäso pomelieme všetky suroviny – mäso, tvrdý syr, cibuľu i cesnak. Suroviny melieme po troche na striedačku – kúsok mäsa, kúsok syra, štvrť cibule, 2 strúčiky cesnaku a opäť to isté. To nám zaručí, že suroviny už na začiatku budú lepšie premiešané.
Pomleté suroviny prekladáme do veľkej misy s namočenými rožkami. Pridáme koreniny (rascu, majoránku, červenú papriku a čierne korenie – podľa chuti), soľ a vajíčka. Dobre premiešame. Vzniknutú mäsovú hmotu miešame rukou alebo vareškou niekoľko minút. Dobre prepracujeme, aby hmota bola kompaktná.
Pripravenú zmes dáme na potravinovú fóliu a naformujeme do podlhovastého tvaru. Zavinieme do fólie, čo nám umožní jednoduchšie z nej vytvarovať bochník. Plech nahrubo vymastíme bravčovou masťou a sekanú preložíme opatrne na plech. Pečieme v rúre rozohriatej na 180° C asi 50 minút.
Hotovú sekanú podávame ešte teplú so zemiakovou kašou a uhorkami, prípadne so zemiakmi na kyslo. S čalamádou, zemiakovým šalátom či uhorkou ju možno podávať aj nastudeno. Za takto pripravenú sekanú sa nemusíte hanbiť ani počas nedeľného obeda.
Dobrú chuť!