Recept na vyprážaný karfiol. Jednoduchý a len z pár surovín

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Pre mnohých super jedlo, ktoré obľubujú už od detstva. Vyprážaný karfiol je klasické jedlo, ktoré sa aj v našej rodine robilo odjakživa a na ktorom si vždy pochutíme.
Navyše karfiol je zdraviu prospešný a za všetky benefity spomeňme aspoň niektoré. Má nízky obsah kalórií, čiže ideálny ak si strážite hmotnosť. Naproti tomu je karfiol bohatý na vitamíny a minerály. Obsahuje vitamín C, vitamín K, folát, vitamín B6, a draslík. Tieto živiny podporujú imunitný systém, zdravie kostí a krvotvorbu.

Karfiol má tiež vysoký obsah vlákniny, čo podporuje zdravé trávenie. Nájdete v ňom aj dôležité antioxidanty, ktoré pomáhajú chrániť bunky pred poškodením voľnými radikálmi.
Karfiol sa často používa ako náhrada za škrobové potraviny, ako sú zemiaky alebo ryža, čo môže byť prospešné pre ľudí, ktorí chcú znížiť príjem sacharidov alebo zvýšiť príjem zeleniny.

Mimochodom, karfiol sa dá aj zavárať – ak ste to neskúšali, odporúčame náš recept na Nakladaný karfiol. Recept nájdete v  našom článku Netradičné zaváranie.

Jednoduchý recept na vyprážaný karfiol

karfiol-v-miskeVyprážaný karfiol je obľúbené jedlo najmä v strednej a východnej Európe. Má chrumkavú textúru a lahodnú chuť, ktorú mnohí milujú. Je to skvelý spôsob, ako si karfiol vychutnať aj pre tých, ktorí ho inak nemajú radi. Aj keď sa časť vitamínov pri tepelnej úprave stratí, karfiol si stále zachováva niektoré svoje živiny, ako sú vitamín C a vitamín K.

SUROVINY

  • 800 g karfiolu
  • 60 g krupicovej múky
  • 80 g strúhanky
  • 80 g masti
  • 1 vajce
  • soľ
  • mlieko podľa potreby

POSTUP

recept postupOčistený karfiol uvaríme v slanej vode takmer domäkka. Môže to trvať cca 8 minút, potom ho scedíme, necháme dobre odkvapkať a vychladnúť. Následne ho rozoberieme na ružičky (môžeme to urobiť aj pred varením).

recept postupKaždú ružičku obalíme postupne v múke, vo vajci rozšľahanom s mliekom a v strúhanke.
Na panvicu dáme masť, alebo olej a necháme dobre rozohriať. Karfiol opražíme z každej strany 2 až 3 minútky do zlatista.

recept postupPodávame so zemiakovou kašou alebo varenými zemiakmi.
Úplne jednoduchý recept na varené zemiaky: ošúpeme 800 gramov zemiakov, pokrájame, zalejeme horúcou vodou a posolíme. Pridáme rascu alebo byľku petržlenovej vňate, prípadne ligurček zo záhrady.
Varíme pod pokrievkou asi 20 minút – vidličkou skúsime, či sú uvarené. Potom zlejeme vodu a zemiaky necháme ešte v hrnci pár minút.
Napokon dáme na ne maslo a pokrájanú petržlenovú vňať.

Vyprážaný karfiol je naozaj klasika a ako vidíte, veľmi jednoduchá na prípravu. Vyskúšajte ho a pridajte si tatarskú omáčku, alebo uhorkový šalátik. Uvidíte, že si pochutíte a nemusíte stáť pri sporáku viac ako polhodinky. Rýchly obed alebo večera.

Môžete skúsiť aj ďalšie recepty z karfiolu – napríklad Zapekaný karfiol so zemiakmi, Karfiol pečený v rúre, alebo Karfiolovú polievku. Všetky tieto recepty nájdete v našom článku Karfiol zatočí s nadbytočnými kilami. 4 recepty ako ho pripraviť.

recept-na-vyprazany-karfiol

Zdroj a foto: LepšíDeň.sk,
Slovenská kuchárka/Príroda, Freepik.com


Zdielať

About Author

Dana Bunová

Mám dlhoročné skúsenosti v marketingu na strane klienta, ako aj s prácou v reklamných agentúrach. Píšem o rôznych témach, oblastiach, ale najmä pre ženy.

Komentáre sú uzavreté.