Netradičné zaváranie. 7 receptov s hroznom, tekvicou, melónom, cuketou, či karfiolom

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Jeseň hýri pestrými farbami, listy zo stromov pomaly opadávajú a horúce letné dni sú za nami. V záhradách dozrieva posledná neskorá zelenina a ovocie. A správna gazdinka ničím neplytvá 🙂
Z úrody si robíme zásoby do komory a je dobré mať po ruke nejaké dobré recepty, ideálne aj menej tradičné. Nakladané uhorky, kompóty či džemy… to je klasika, ktorú ovláda takmer každý.
Vyskúšajte netradičné zaváranie – tu je 7 receptov na niečo nové, čím prekvapíte nielen svoje chuťové poháriky, ale aj prípadnú návštevu. Inšpirujte sa týmito receptami na zaváranie:

  1. tekvicový kompót
  2. hroznový kompót
  3. mrkvová marmeláda s jablkami
  4. melónový džem z melónovej šupky
  5. cuketový šalát
  6. kalerábový šalát
  7. nakladaný karfiol

Ak radi zavárate, pozrite si potom aj naše ďalšie tipy a recepty: Paradajky a zaváranie. Recepty na pretlak, kečup, omáčku, šťavu a paradajkový džem. Alebo tiež Biozaváranie bez cukru – zdravšie a lepšie.

ikona pohar3

1. Hroznový kompót

Tento recept je na 8 pohárov s objemom 330 ml.

SUROVINY

  • 3 kg hrozna (biele alebo ružové)
  • 1 liter voda
  • 750 g kryštálový cukor
  • 1 ks citrón

POSTUP

recept postupHrozno dôkladne umyjeme pod tečúcou vodou. Opatrne oberieme bobule od stopiek tak, aby sa nám nepoškodili. Vyberáme zdravé a tvrdé bobule. Do umytých pohárov dáme hrozno. Vodu s kryštálovým cukrom chvíľu povaríme.
Pripraveným cukrovým roztokom zalejeme hrozno. Navrch každého pohára dáme koliesko citróna, poháre dobre uzavrieme a dáme sterilizovať na 10 minút od bodu varu. Skladujeme v komore.

netradičné zaváranie hroznový kompót

ikona pohar32. Tekvicový kompót

Tento recept je na 6 pohárov s objemom 330 ml.

SUROVINY

  • 1,5 kg olúpaná tekvica
  • 20 g kyselina citrónová
  • 1200 ml voda
  • 250 g kryštálový cukor
  • 500 ml ananásový džús 100%

POSTUP

recept postupTekvicu olúpeme a zbavíme jadierok. Tvrdú dužinu nakrájame na kocky. Tekvicové kocky zalejeme studenou vodou a posypeme kyselinou citrónovou. Necháme vylúhovať v tomto roztoku 24 hodín. Potom tekvicu zlejeme.
Do hrnca dáme 1200 ml vody, 500 ml ananásového džúsu a cukor, pridáme nakrájanú tekvicu. Varíme 10 – 15 minút, keď má tekvica sklovitú farbu, odstavíme. Poháre naplníme tekvicou a zalejeme šťavou, dobre ich uzatvoríme a dáme sterilizovať na 5 minút od bodu varu.

netradičné zaváranie tekvicový kompót

ikona pohar33. Mrkvová marmeláda s jablkami

Tento recept je na 8 pohárov s objemom 330 ml.

SUROVINY

  • 1 kg očistenej mrkvy
  • 1 kg očistených jabĺk
  • trocha vody
  • 750 g kryštálový cukor
  • šťava z 1 citróna

POSTUP

recept postupOčistenú mrkvu a jablká dáme variť do hrnca. Podlejeme trochou vody a varíme, až pokým nie je ovocie mäkké. Uvarenú zmes rozmixujeme na hladkú kašu. K ovocnej kaši pridáme kryštálový cukor. Varíme a priebežne miešame. Prilejeme šťavu z jedného citróna.
Keď je marmeláda dostatočne hustá, zmes odstavíme. Horúcou marmeládou plníme čisté poháre. Dobre ich uzatvoríme a otočíme dole viečkom na dobu 5 minút. Potom ich obrátime späť.

netradičné zaváranie mrkva a jablko

ikona pohar34. Melónový džem z melónovej šupky

Recept na 7 pohárov s objemom 330 ml.

SUROVINY

  • 1,5 kg melónovej dužiny
  • 750 kg kryštálový cukor
  • 1 ks vanilkový cukor
  • kôra z 1 citróna
  • šťava z 1 citróna

POSTUP

recept postupAk ste si pochutnali na červenom melóne, šupku nevyhadzujte. Zbavíme ju jadierok. Červenú časť, ktorú sme nezjedli, môžeme ponechať. Zelenú kôrku odstránime nožom a očistenú dužinu opláchneme vodou. Nakrájame na kocky a dáme do hrnca, pridáme kôru a šťavu z jedného citróna. Prisypeme vanilkový a kryštálový cukor a dobre zamiešame. Zakryjeme pokrievkou a necháme postáť 30 minút.
Potom dáme hrniec  na sporák a varíme po dobu 35 až 40 minút až do zhustnutia. Melónovým džemom plníme čisté poháre, dobre ich uzavrieme a otočíme hore dnom na dobu 5 minút. Potom obrátime späť.

 

ikona pohar35. Cuketový šalát

Recept na 10 pohárov po 330 ml.

SUROVINY

  • 2 kg očistenej cukety
  • 750 g papriky (žltá, červená, zelená)
  • 750 g cibule (žltá, biela)
  • 400 g kryštálový cukor
  • 350 ml ocot (8%)
  • 1 balíček konzervačný prostriedok (Deko/Zelko)

POSTUP

recept postupCuketu umyjeme a ošúpeme. Zbavíme jadierok a tvrdú dužinu nastrúhame do misky. Papriky a cibule očistíme a umyjeme. Nakrájame na jemné rezančeky. Môžeme použiť rôzne druhy a farby papriky a cibule.
Zeleninu premiešame a pridáme k nej cukor, ocot a konzervačný prípravok. Vymiešanú zmes zakryjeme pokrievkou a necháme postáť niekoľko hodín.
Šalátom plníme čisté poháre, ktoré dobre uzavrieme a dáme sterilizovať na dobu 10 až 12 minút od bodu varu.

netradičné zaváranie cuketový šalát

ikona pohar36. Kalerábový šalát

SUROVINY

  • strúhaný kaleráb
  • 1 liter voda
  • 750 ml ocot (8%)
  • 30 g soľ
  • 20 g kryštálový cukor

POSTUP

recept postupMáte úrodu kalerábov a neviete čo s nimi? Pripravte si nakladaný kalerábový šalát.
Kaleráb očistíme, umyjeme a nastrúhame. Natlačíme do fliaš. Vodu, ocot, soľ a cukor dáme spolu variť. Roztokom zalejeme kaleráb vo fľašiach a poriadne uzavrieme. Sterilizujeme od bodu varu po dobu 30 minút.

netradičné zaváranie kaleráb šalát

ikona pohar37. Nakladaný karfiol

SUROVINY

  • karfiol
  • 750 ml voda
  • 250 ml ocot (8%)
  • 30 g soľ
  • 200 g kryštálový cukor
  • 1 balenie konzervačný prípravok (Deko/Zelko)
  • zelerová vňať
  • mladé mrkvičky
  • 2 ks červená paprika
  • mladá cibuľka

POSTUP

recept postupKarfiol rozoberieme na menšie ružičky. Dáme variť na 5 minút do mierne osolenej a okyslenej vody. Pripravíme si nálev. Vodu, ocot, cukor, soľ a konzervačný prípravok spolu uvaríme. Karfiol vyberieme z vriacej vody a opláchneme na sitku pod studenou tečúcou vodou. Mladé mrkvičky, cibuľku a paprika očistíme a umyjeme. Mrkvu a papriku nakrájame na menšie kúsky. Cibuľky necháme vcelku.

Na dno každého čistého pohára dáme lístok umytej zelerovej vňate. Do pohára ukladáme karfiolové ružičky striedavo s ostatnou zeleninou. Naplnené poháre zalejeme nálevom a dobre uzavrieme. Sterilizujeme 15 minút od bodu varu.

Pozrite si videorecept – karfiol v náleve:

 

Foto: Freepik.com, Pixabay.com, Vecteezy.com, Pexels.com


Zdielať

About Author

Stanislava Palkociova

Pochádzam z okolia Michaloviec. Nadšenie pre písanie som objavila už počas štúdia na gymnáziu. Vo voľnom čase rada čítam, varím, pečiem a venujem sa záhrade. Som kreatívna duša. Rada tvorím a nechávam sa viesť svojou fantáziou. Som milovníčkou inovácií a zlepšovákov v domácnosti.

Komentáre sú uzavreté.