Klasika ako od starej mamy. Priznávame – milujeme toto jedlo. Pripomína nám detstvo, bezstarostnosť, prázdniny u babičky. Niekto im hovorí zemiakové knedle, u nás sa varili ako zemiakové guľky plnené údeným mäskom a k tomu výborná podusená kapusta, ktorú sme si sami dopestovali a nakladali do malých sudov. Pamätám si, ako sa vždy museli vyberať najlepšie vždy tvrdé kapustové hlavy, neskoré, či poloneskoré odrody. Také boli chrumkavejšie a trvácnejšie.
Dobrá a kvalitná kapusta je totiž nevyhnutná k tomuto klasickému receptu – na zemiakoch do cesta nemáte čo pokaziť. Údené mäso je tiež dôležité, ale kapusta musí byť tip top 🙂
Prečítajte si náš článok Čerstvá a kyslá kapusta. Liečivé účinky a recepty.
Recept na zemiakové guľky s údeným mäsom a kapustou
Mimochodom, ak si kúpite čerstvú kvasenú kapustu, napríklad na trhu, vždy ju podávajte dusenú. Ak máte sterilizovanú kapustu v pohároch, tá sa hodí ku guľkách aj bez varenia…ale pokojne ju pár minút poduste.
SUROVINY
- 1 kg zemiakov
- 1 vajíčko
- 300 g hrubej múky
- 500 g údeného mäsa
- 500 g kyslej kapusty
- 200 g slaniny
- 2 cibule
- soľ a mleté čierne korenie
- olej
POSTUP
Údené mäso umyte a vložte do hrnca spolu s kyslou kapustou. Asi hodinu duste domäkka. Potom vyberte údené mäso a nechajte ho vychladnúť. Následne ho pomeľte na mäsovom mlynčeku aj s jednou cibuľou. Zmes môžete dochutiť soľou a korením. Tým ste získali náplň do zemiakových guliek.
Ideme na samotné guľky: zemiaky v šupke umyte a uvarte ich v mierne osolenej vode. Nechajte ich vychladnúť, ošúpte ich a postrúhajte. Pridajte soľ podľa chuti, potom hrubú múku a vajíčko. Rýchlo vpracujte zo zmesi nelepivé cesto a urobte z neho valček.
Nenechajte cesto odpočívať, aby nezredlo. Začnite z toho valčeka odkrajovať kúsky cesta, ktoré následne roztláčate na akoby placku, ideálne na pomúčenej doske.
Z mäsovej zmesi si môžete už vopred urobiť malé guľôčky a tie budete ukladať na zemiakové cesto. Uzavriete ho, aby vám vznikla guľka. Tie potom varte v mierne osolenej vode (väčšie množstvo) asi 15 až 20 minút, až kým nevyplávajú na povrch.
Uvarenú odloženú kapustu zaprášte múkou, aby bola hustejšia, Poduste ju asi 10 minút, aby stratila múčnu chuť. Na rozpálenom oleji osmažte nadrobno nakrájanú cibuľu a slaninu.
Napokon ideme servírovať. Na tanier dajte podusenú kapustu, do nej uvarené guľky naplnené údeným mäsom a posypte zmesou opraženej cibuľky a slaninky.
Dobrú chuť!