Čerstvá a kyslá kapusta. Liečivé účinky a recepty

Kapusta patrí medzi hlúbovú zeleninu a dá sa prirovnať k ľuďom s veľkou charizmou – k tým, ktorí majú žiarivú osobnosť a prebúdzajú to najlepšie vo svojom okolí. Či už čerstvá alebo kyslá kapusta má množstvo pozitívnych účinkov a je schopná naštartovať čistiace a liečivé vlastnosti v iných potravinách.
Vedeli ste napríklad o tom, že kombinácia jablká a červená kapusta je výnimočne účinná pri odstraňovaní baktérií, červov a iných parazitov a vírusov z pečene, sleziny a tráviaceho traktu?
Ak chcete pripraviť sýte, chutné jedlo, vložte do kuchynského robota jablká, červenú kapustu, tahini a  cesnak a posekajte nadrobno. Podávajte v rolkách alebo na listovej zelenine. Mňam.
Nižšie vám ponúkame aj recept na kyslú kapustu, či skvelú kapustovú polievku s hubami. Povieme si o liečivých účinkoch bielej i červenej kapusty. A prezradíme, prečo je stupavské zelé také vychvaľované.

 

Kapusta a hlúbová zelenina

hlúbová zeleninaHlúbová zelenina celkovo (kapusta, ale aj ružičkový i kučeravý kel, brokolica, karfiol, či rukola) je najlepším priateľom štítnej žľazy – zbavuje ju žiarenia, ktorému bola vystavená pri zubárskych či iných lekárskych zákrokoch. Chráni aj pred vírusovými ochoreniami, ktoré stoja za mnohými chorobami štítnej žľazy.
„Hlúbová zelenina pomáha pri zastavení mnohých druhov rakoviny, napríklad rakoviny prsníka, reprodukčných orgánov (vaječníkov, maternice, krčka maternice), mozgu, čriev a pľúc,“ tvrdí Anthony William, autor knihy Liečivá sila potravín.
Podľa neho je výborná na udržanie zdravých pľúc. Vďaka bohatému obsahu síry každý predstaviteľ tejto rodiny obnovuje a stimuluje rast pľúcneho tkaniva.

Červená kapusta

Farbivá, ktoré spôsobujú červenofialovú farbu tejto kapusty, sú špičkou medzi pigmentmi bojujúcimi proti ochoreniam. Síra v nej ľahko prenáša fytochemikálie z týchto pigmentov do pečene. Preto je červená kapusta pre pečeň jednou z najomladzujúcejších potravín. V skutočnosti napomáha zastavenie a odvrátenie vzniku zjazveného tkaniva v pečeni.

Biela kapusta

Biela kapusta je veľmi výživná, vynikajúca na kĺby a nápomocná v boji proti osteoporóze. Ak obľubujete túto zeleninu, určite si ju doprajte. Je bohatá na vitamíny A, C, E, K a vitamíny skupiny B. Nájdete v nej draslík, sodík, vápnik, železo, karotén, ale aj riboflavín.
Dietológovia ju odporúčajú pri znižovaní hmotnosti, zápalových ochoreniach, je to dobrý zdroj vlákniny a zlepšuje trávenie.
Prečítajte si oveľa viac o prírodnej liečbe čerstvou a kyslou kapustou v našom staršom článku.

stupavské zelé chránená značka

Prečo je stupavské zelé také cenené?
Stupavské zelé získalo v roku 2017 chránené označenie pôvodu Európskej únie. To garantuje, že kvalita a vlastnosti daného výrobku sú výlučne viazané na osobité zemepisné prostredie a všetky etapy sa zrealizovali v danej zemepisnej oblasti.
Špecifickú chuť stupavského zelé spôsobuje úrodná pôda, ktorú kedysi pokrývali nánosy rieky Morava, ale tiež tradičný postup prípravy, ktorý sa končil mliečnym kvasením v prirodzenom vonkajšom prostredí len pomocou soli bez pridania akýchkoľvek konzervačných látok.
Keď stupavská kapusta vykvasí, cítiť v nej jemnú chrenovú štipľavosť. Je chrumkavá, pružná bielej až žltkastej farby.

 

Tradičná kyslá kapusta – RECEPT

Pripravte si kapustu do zásoby – oceníte nielen jej chuť, ale je to aj výživná bomba, ktorá funguje pri prevencii, ale aj keď sme nachladnutí, či keď nás skolí chrípka. Je to naozaj lacný a dostupný zdroj vitamínu C. Navyše šťava z kyslej, ale aj čerstvej kapusty má antibiotické účinky a priaznivo vplýva na našu črevnú mikroflóru.

ikona kapustaOčistite hlávku kapusty, vyhoďte nažltnuté alebo napadnuté listy. Prekrojte ju na osminky a vykrojte hlúb. Nastrúhajte na kapustovom strúhadle alebo nakrájajte na rezance. Tie by mali mať 1,2 až 2 milimetre. Viete ju kúpiť už takto nastrúhanú.

ikona kapustaPotom ju postupne ukladajte do veľkej kameninovej nádoby. Vrstvy by mali mať nanajvýš 10 cm a vždy ich presypte soľou, kmínom. Pridať môžete aj kolieska chrenu, jabĺk (viď super kombinácia vyššie) alebo cibule.
Takáto kapusta pustí šťavu – ak jej je málo, prilejte k nej vodu.

ikona kapustaKapustovú vrstvu napokon zaťažte nejakým kameňom, doskou, potravinárskou fóliou alebo kúskom plátna. Zakryte vrchnákom. Nechajte asi tri týždne kvasiť v miestnosti s teplotou približne 15 stupňov.

ikona kapustaPri vyššej teplote sa na kapuste vytvára povlak, ktorý odstraňujte. Potom môžete kapustu postupne odoberať. Zvyšok v nádobe zostáva, ale vždy musí byť potopený a zakrytý.

kyslá kapusta nastrúhané rezanky

Je kapusta príliš kyslá alebo slaná?
V tom prípade vložte za dve hrste do väčšej misky a zalejte studenou vodou. Potľapkajte a počkajte, kým sa uvoľní soľ a kyslosť. Vyžmýkajte a môžete ju pripraviť obvyklým spôsobom – dusenie, varenie, zapekanie.
Zliatu kapustovú šťavu môžete využiť pri varení alebo ju vypite. Má však preháňavé účinky, tak buďte pripravení 🙂

 

Recept na kapustovú polievku s hubami

Doba prípravy tejto kapustovej polievky je asi 60 minút.

Suroviny na 4 porcie:

  • 500 g kyslej kapusty
  • 2 lyžice sadla
  • 2 nožičky pikantnej paprikovej klobásky
  • 1 veľká cibuľa
  • 2 veľké zemiaky
  • celé nové korenie, bobkový list
  • 2 lyžice mletej pálivej papriky
  • kúsok masla a hladkú múku
  • 1 hrsť sušených húb
  • soľ a korenie

kapustová polievka s hubami

POSTUP:

recept postupVo veľkom hrnci roztopte sadlo a v ňom opražte nadrobno nakrájanú cibuľu. Potom pridajte na kolieska nakrájanú klobásku a krátko opražte.

recept postupVšetko zalejte vodou, pridajte kocky zemiakov, kyslú kapustu, huby, korenie a soľ. Varte na miernom ohni do zmäknutia, podľa potreby podlievajte vodou.

recept postupAk chcete mať polievku hustú, zavarte do nej nakoniec zápražku z masla a hladkej múky. Na liter polievky 2 – 3 lyžice masla + 2 lyžice hladkej múky + 200 ml vody. Kapustovú polievku môžete ozdobiť bylinkami, dať na ňu lyžicu kyslej smotany, alebo pridať opekaný zemiak (ak nechcete mať kúsky zemiakov v samotnej polievke).
Servírujte s čerstvým chlebíkom.
Dobrú chuť!

Foto: Ministerstvo pôdohospodárstva SR, Pixabay

Aj tieto články by vás mohli zaujímať:

Facebook Comments
Celkovo prečítaní 724x, 13 prečítaní dnes

Aj tieto články by vás mohli zaujímať: