Slovenská klasika, ktorá sa minulosti objavovala na našich stoloch oveľa častejšie, no v niektorých rodinách je dodnes a veľmi obľúbenou. Halušky s kapustou, alebo tiež strapačky s kyslou kapustou – niektorí si myslia, že strapačky sú len z múky, halušky zo zemiakov. No všeobecne možno povedať, že halušky s kyslou kapustou niekedy nazývame strapačky. Čiže ide o to isté jedlo. Kapustové strapačky, alias halušky s kyslou kapustou 🙂 Základom sú vždy zemiaky a prirodzene kyslá kapusta.
Mimochodom. kyslá kapusta je právom považovaná za superliek či superpotravinu. V dávnej minulosti ľudia naprieč celým svetom vedeli, aký poklad sa v kyslej kapuste nachádza. Starí Rimania i Gréci ju používali na liečbu žalúdočných vredov či moru. Sú zmienky aj o tom, že pri stavbe veľkého čínskeho múru bola robotníkom podávaná ryža s nasolenou kapustou, aby mali dostatok sily. Ľudia tej doby veľmi rýchlo pochopili, že kvasením sa živiny nestrácajú, ale naopak naberajú na sile.
Dnes vieme, že proces kvasenia robí z kapusty veľmi účinné probiotikum a teda napomáha správnemu tráveniu. Okrem toho výrazne pomáha v boji proti rakovine žalúdka a hrubého čreva. Je plná antioxidantov a obzvlášť vitamínu C.
Halušky s kapustou
Poďme si teda pripraviť tradičné strapačky, čiže halušky s kyslou kapustou. Chuť kapusty zvýrazníme pridaním mletej červenej papriky a trochou cukru.
SUROVINY
Strapačky:
- 600g zemiakov
- 150g polohrubej múky
- 150g hladkej múky
- 1 vajce
- soľ
- voda
Dusená kyslá kapusta a opražená slaninka:
- 500g kyslej kapusty
- 1 veľká cibuľa
- 1PL kryštálového cukru
- olej
- mletá červená paprika
- voda na podliatie
- prerastenejšia slanina
POSTUP
Najskôr si pripravíme cesto na strapačky. Zemiaky ošúpeme a najemno nastrúhame. K zemiakom prisypeme obe múky, pridáme celé vajce a soľ. Podľa potreby prilejeme vodu tak, aby bolo cesto v požadovanej konzistencii. Snažíme sa, aby nebolo cesto príliš riedke, inak sa halušky ľahko rozvaria.
Do veľkého hrnca dáme zovrieť vodu, osolíme a vhadzujeme do nej malé halušky. Po vyplávaní na povrch varíme ešte pár minút a následne scedíme do veľkej misy.
Cibuľu si ošúpeme a nakrájame na malé kocky. Vo veľkej panvici rozpálime olej, na ktorom krátko pražíme prichystanú cibuľku. Plameň znížime a cibuľu posypeme kryštálovým cukrom a čakáme, kým sa cukor rozpustí. Vtedy pridáme premytú kyslú kapustu, hojne ju posypeme mletou červenou paprikou, podlejeme dostatočným množstvom vody a prikryjeme pokrievkou.
Kapustu dusíme domäkka približne 30 minút. Počas dusenia kontrolujeme, aby sa voda neodparila a prípadne ju dolejeme.
Keď je kapusta mäkká, pridáme ju k uvareným strapačkám a dobre premiešame. Po zmiešaní môžeme dochutiť trochou soli alebo cukrom. Podávame s opraženou slaninkou.
Dobrú chuť.
Foto: LepšíDeň.sk/ autorka