Kapusta – zdravý a chutný základ mnohých jedál. 3 skvelé RECEPTY

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Kapusta patrí do rodiny brukvovitých rastlín a je jednou z najstarších a najuniverzálnejších druhov zeleniny na svete. Pestuje sa tisíce rokov a je základom mnohých kuchýň po celom svete, od Európy po Áziu. Existuje mnoho druhov kapusty, vrátane bielej, červenej, hlávkovej, čínskej či savoyskej, a každá má svoje špecifické vlastnosti a výhody.

Kapusta je nutrične bohatá zelenina, ktorá obsahuje množstvo vitamínov a minerálov dôležitých pre zdravie. Obsahuje vitamíny C, K a B6, vlákninu, a množstvo antioxidantov, ktoré podporujú imunitný systém a zlepšujú trávenie. Navyše, kapusta je nízkokalorická, čo ju robí ideálnou súčasťou zdravej výživy.

Kapusta sa v surovom stave hodí do rôznych šalátov, ale dá sa pripraviť na množstvo spôsobov a je základom mnohých tradičných jedál, ako je napríklad kapustnica, kyslá kapusta alebo rôzne dusené jedlá. Tento článok vám prinesie tri lahodné recepty, v ktorých hrá kapusta hlavnú rolu – s kombináciou kuracieho, morčacieho a kačacieho mäsa.

1. Dusená kapusta s kuracími prsiami

SUROVINY

  • 2 kuracie prsia
  • 1 menšia hlávka kapusty
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 polievková lyžica olivového oleja
  • 1 čajová lyžička mletej rasce
  • soľ a korenie podľa chuti
  • 200 ml kuracieho vývaru

POSTUP

recept postupKuracie prsia nakrájajte na tenké plátky, osoľte, okoreňte a opekajte na rozpálenom oleji, kým nebudú zlatisté. Potom ich vyberte z panvice a odložte bokom.

recept postupNa tej istej panvici orestujte nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak do sklovita.
Pridajte na jemné prúžky nakrájanú kapustu a restujte ju približne 10 minút, kým sa zľahka nezmäkne. Prisypte rascu, dochuťte soľou a korením a zalejte vývarom. Nechajte dusiť ďalších 15 minút.

recept postupNakoniec pridajte opečené kuracie prsia a všetko spolu ešte prehrejte.
Podávajte s varenými zemiakmi alebo ryžou.

kuracie-stehno-kapusta

2. Morčacie stehno s kyslou kapustou

SUROVINY

  • 1 morčacie stehno
  • 500 g kyslej kapusty
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 polievková lyžica bravčovej masti
  • 1 bobkový list
  • 5 guličiek čierneho korenia
  • soľ podľa chuti
  • 200 ml vody

POSTUP

recept postupMorčacie stehno osolte a okoreňte. Na panvici rozohrejte bravčovú masť a stehno opekajte z každej strany, kým nezíska peknú hnedú farbu.

recept postupMedzitým na ďalšej panvici osmažte cibuľu do zlatista, pridajte nakrájaný cesnak a orestujte ho.
K cibuli pridajte kyslú kapustu, bobkový list, guličky čierneho korenia a zalejte vodou. Nechajte kapustu dusiť približne 20 minút.

recept postupOpečené morčacie stehno pridajte ku kapuste a dusíme všetko spolu ďalších 40 minút, alebo kým mäso nebude mäkké.
Podávajte s knedľou alebo varenými zemiakmi.

morcacie-stehno-kapusta

3. Pečené kačacie stehno s karamelizovanou kapustou

SUROVINY

  • 2 kačacie stehná
  • 1 hlávka červenej kapusty
  • 2 polievkové lyžice trstinového cukru
  • 1 polievková lyžica jablčného octu
  • 1 polievková lyžica bravčovej masti
  • Soľ a korenie podľa chuti

POSTUP

recept postupKaždé kačacie stehno osoľte, okoreňte a nechajte ich piecť v predhriatej rúre na 180 °C približne 1,5 hodiny, kým nebude koža chrumkavá.

recept postupMedzitým si pripravte kapustu. Červenú kapustu nakrájajte na tenké pásiky.
Na panvici rozohrejte bravčovú masť a pridajte kapustu. Restujte ju na strednom ohni približne 10 minút, kým zmäkne. Pridajte trstinový cukor a nechajte ho skaramelizovať, potom pridajte jablčný ocot a všetko premiešajte. Dochuťte soľou a korením.

recept postupPodávajte kačacie stehná na karamelizovanej kapuste so zemiakovými lokšami alebo knedľou.

kacacie-stehno-kapusta

Tieto tri recepty sú výborným spôsobom, ako využiť kapustu v rôznych chutných kombináciách. Každý recept ponúka unikátnu chuť a bohatosť kapusty, ktorá sa dokonale hodí k mäsu.

TS, foto: Pixabay.com, top-farm.sk


Zdielať

About Author

Komentáre sú uzavreté.